PÅ FIS-FORUM: Sarah Lewis i samtalte med FIS-president Gian Franco Kasper og i renndirektør i alpint, Atle Skårdal, under FIS-forumet tidligere i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅ FIS-FORUM: Sarah Lewis i samtalte med FIS-president Gian Franco Kasper og i renndirektør i alpint, Atle Skårdal, under FIS-forumet tidligere i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

FIS om Johaug-dommen

FIS snakker om Johaug-dommen for første gang: - Vi gjorde det vi har forpliktet oss til

Har ingen følelser i saken.

SØLDEN (Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet, FIS, har ikke ønsket å kommentere dopingdommen mot Therese Johaug etter at den kom fra den internasjonale voldgiftsretten, CAS, i august.

FIS sendte ut en pressemelding etter domsavsigelsen, og har henvist til den siden.

I dag var FIS-president Gian Franco Kasper og generalsekretæren i FIS, Sarah Lewis, på plass i Sølden i forkant av verdenscupåpningen i alpint.

Ingen følelser

Kasper måtte haste avsted til et IOC-møte i Lausanne, men Lewis tar seg tid til å svare på Dagbladets spørsmål i etterkant av FIS-forumet de to deltok på.

- Med dommen i hånd, er dere fornøyde med at dere anket dommen inn for CAS?

- Vi gjorde det vi er forpliktet til, og sikret at vi fikk en internasjonal vurdering av den. Det handler ikke om å være fornøyd, men om å godta og anerkjenne avgjørelsen. Det er ingen følelser i dette, og uansett hva avgjørelsen hadde blitt, er vi og var vi forberedt på å akseptere den. Og det er nøyaktig det vi har gjort, sier Sarah Lewis til Dagbladet.

I Norge har det derimot vært mange følelser knyttet til både saken og dommen mot Johaug.

Ingen mening

Én av oppfatningene er at dommen i CAS er altfor streng, tatt i betraktning at Johaug mister både VM og OL etter å ha brukt en leppesalve med anabole steroider.

Både Domsutvalget i Norge og CAS la Johaugs forklaring til grunn da de begrunnet dommen, men forskjellen på den norske og den internasjonale dommen er altså at Johaug mister OL også etter CAS-avgjørelsen.

Lewis ønsker ikke mene noe om dette.

- FIS lager ikke reglene. Det er WADA-regler, og vi er nødt til å følge dem. Der har vi ikke noe valg, og derfor kommer vi heller ikke til å uttrykke noen mening om dette, for rollen vår er å være en håndhevende organisasjon. Når vi mottar resultatene av en dopingsak, må vi følge prosedyrene. De er skrevet svart på hvitt i WADA-koden og i FIS' antidopingregler, og det er alt vi kan gjøre, sier hun til Dagbladet.