GLAD: Kjetil Jansrud er godt fornøyd med at FIS' omstridte regel endres. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
GLAD: Kjetil Jansrud er godt fornøyd med at FIS' omstridte regel endres. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

FIS snur etter skadealarm: - Regelen var håpløs. Det var synd og frustrerende

Mens flertallet av alpinistene stemte egoistisk, tenkte Kjetil Jansrud (30) på utøvernes sikkerhet.

(Dagbladet): Etter fem år med misnøye kan Kjetil Jansrud og majoriteten av alpinistene juble.

- Vi aksepterte regelen, for vi forholder oss til det som er besluttet, men jeg er glad at FIS nå har gjort denne endringen, sier Jansrud til Dagbladet.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) besluttet i 2011 at utøverne måtte bruke lengre ski i storslalåm. Intensjonen var å senke farten og få mindre skader.

I stedet skjedde det motsatte. Skadefrekvensen økte. Samtidig har Norges to største stjerner, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, gått fra stabile toppresultater til mer beskjedne plasseringer i denne disiplinen etter FIS' omdiskuterte regelendring.

Nå gjør FIS, som har fått kritikk fra utøverne, helomvending etter rapporter som indikerer at skadeomfanget har økt.

- For meg er det uinteressant hvem regelendringen er positiv for. Det viktigste er sikkerheten til utøverne. Jeg synes regelen var håpløs i utgangspunktet. Den skulle forbedre skadehistorikken, men har fått motsatt effekt, sier Jansrud til Dagbladet.

- Skadehistorikken ble verre. Flere slet med rygg- og kneskader. Det har vært frustrerende og veldig synd for utøverne. Se bare på Ted Ligety, som aldri var skadet tidligere, men har slitt de siste årene. Derfor er det bra at regelverket nå mykes opp, mener 30-åringen.

FARTSDOMINANS: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde dominerte fartsdisiplinene i vinter. Den kommende sesongen kan kanskje forutsetningnene bli bedre også i storslalåm. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati
FARTSDOMINANS: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde dominerte fartsdisiplinene i vinter. Den kommende sesongen kan kanskje forutsetningnene bli bedre også i storslalåm. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati Vis mer

- Ikke alle kan tenke egoistisk

På FIS-kongressen i Cancún i Mexico ble det vedtatt at storslalåmskienes svingradius skal være 30 meter og ikke 35 meter fra og med OL-sesongen 2017-18, skriver NRK.

Majoriteten av utøverne stemte for dette forslaget. Endelig ble de hørt.

- Vi utøverne har ikke alltid blitt hørt, men denne gang ble det ble sendt ut skjema hvor alle utøverne fikk svare. Jeg tror nok flertallet stemmer ut ifra hva som er best for dem rent sportslig. Jeg har forståelse for det, men vi bør ha noen som ikke tenker egoistisk, selv i en individuell idrett. Noen må tenke litt større, hva som er best for utøvernes sikkerhet, forteller Jansrud til Dagbladet.

- Etter den forrige regelendringen ble belastningen på knær og rygg større. Det er synd for utøverne, men nå blir det bedre med oppmykningen. Nå kan vi høre mer på skifabrikantene. Det blir ikke helt tilbake til der vi var, men en mellomting.

Jansrud: - Kilde har både rett og feil

Aleksander Aamodt Kilde mener regelendringen i 2011 ødela for Jansrud og Lund Svindal, som blant annet tok sølv og bronse i storslalåm i OL i Vancouver i 2010. De siste årene har de slitt med å kapre topp ti-plasseringer i denne disiplinen.

- Tidligere hevdet Aksel og Kjetil seg, men så kom de nye utstyrsreglene som forandret mye. Storslalåmspesialistene har vært med på utvikle de nye modellene og dratt fordel av dette, mens vi som kjører mest fart ikke har vært med på denne utviklingen. Da havner vi fort i bakleksa. Det er jo maks fem fartskjørere som også kjører storslalåm. Men jeg tror det kommer å endre seg litt fremover, nå som fabrikantene har mer kontroll på utviklinga, sa Kilde til Dagbladet i vår.

FELLESSKAP: Kjetil Jansrud er i likhet med Marit Bjørgen opptatt av felleskapet, samholdet og personene rundt seg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FELLESSKAP: Kjetil Jansrud er i likhet med Marit Bjørgen opptatt av felleskapet, samholdet og personene rundt seg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Jansrud er bare delvis enig med kompisen.

- Aleksander har både rett og feil. I utgangspunktet trodde man at den opprinnelige regelendringen med lengre ski ville favorisere oss fartsgutta, men det ble i stedet motsatt. Det viste seg at det var ikke antall kilo, men antall treningstimer i storslalåm som var viktigst, forteller alpinesset fra Vinstra.

- Siden dette utstyret var så fjernt, var fordelen av å trene mye på dette veldig stor. Det kunne storslalåmspesialistene gjøre i mye større grad enn oss som som trener mest fart. Vi fikk rett og slett ikke nok treningstimer i storslalåm. Jeg tror egentlig ikke denne endringen vil favorisere oss. Fortsatt blir det spesialistene som får trene mest på dette som vil ha den største fordelen.

Alt går etter planen for ryggplagede Jansrud

Jansrud mener alpinsporten har enda flere områder som kan forbedres.

- Denne endringen er en start. Det er flere parametere som FIS kan forbedre, som regler for avstand mellom porter, hastighet og andre ting som kan justere fart og krefter.

Til tross for ryggplagene Jansrud sliter med, har 30-åringen kommet godt i gang med sesongoppkjøringen.

- Den har vært veldig bra så langt, og ting går etter planen med ryggen. Jeg har fått gjort jeg skulle, og det ser bra ut for hele gjengen så langt. Det er høyt nivå på trening og flere nye som er på vei opp. Jeg tror vi skal bite godt fra oss også neste år.

- Får vi en ny Aleksander Aamodt Kilde neste år?

- Det skal litt til at noen kommer rett opp og leverer slike toppresultater, men alle som er på landslaget har stort potensial. Tidligere har vi hatt enerne, men manglet bredden. Nå begynner vi å få begge deler. Det er bra for enerne også, mener Jansrud.