Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS: Mietos Bjørgen-påstand er løgn

FIS svarer på OL-mysterium: - Det er løgn at Bjørgen vant bronseduellen

Den finske legenden Juha Mieto hevder at han sitter med fasiten på hvem som egentlig gikk raskest da Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski delte OL-bronsen. Til Dagbladet sier FIS at det er løgn.

DELTE BRONSEN: Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski delte bronsen i OL i Pyeongchang, men gikk de egentlig like raskt? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DELTE BRONSEN: Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski delte bronsen i OL i Pyeongchang, men gikk de egentlig like raskt? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Da Ragnhild Haga ble olympisk mester på 10 kilometer fristil i Pyeongchang foran Charlotte Kalla, utspilte det seg et drama i kampen om bronsemedaljen.

Til slutt endte Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski opp med å klokke inn på nøyaktig samme tide, 25.32.4. OL-bronsen ble delt på tidelet.

Men hvem gikk egentlig raskest? To dager tidligere hadde tidtakersystemet målt utøverne på tusendeler på OL-sprinten, og i 1980 tapte Juha Mieto gullduellen mot Thomas Wassberg på hundredelet.

Rent teknisk var det definitivt mulig å skille de to langrennsprofilene for å få tre og ikke fire utøvere på pallen.

Mietos påstand

Men etter den historiske duellen mellom Mieto og Wassberg i 1980 ble reglene endret. Hundredeler blir ikke lenger anvendt som måleenhet på intervallstarter.

PÅSTAND: Juha Mieto hevder han vet at Marit Bjørgen gikk raskere enn Krista Pärmäkoski da de delte OL-bronsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅSTAND: Juha Mieto hevder han vet at Marit Bjørgen gikk raskere enn Krista Pärmäkoski da de delte OL-bronsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ryktene gikk likevel raskt i Sør-Korea om at én av dem hadde gått raskere enn den andre, og at FIS kunne se hvem av dem som faktisk gikk raskest og skulle vinne bronsen alene, som Dagbladet skrev under lekene i Pyeongchang.

Forrige uke hevdet nettopp Juha Mieto at han visste hvem som gikk raskest. Han gikk ut i finske medier med budskapet om at Bjørgen var to hundredeler raskere enn Pärmäkoski.

- Jeg fikk vite at Krista tapte med to hundredeler av en kilde jeg stoler på, sier Mieto til avisa Ilta-Lehti.

Det skapte store overskrifter i Finland.

FIS svarer

STAFETT: Det var stor spenning i studio under kvinnenes stafett i OL. Slik reagerte svenskene da de så Marit Bjørgen slå Stina Nilsson i siste etappe. Video: Expressen TV Vis mer Vis mer

Dagbladet har nå konfrontert FIS med påstanden og fått svar.

FIS' renndirektør Pierre Mignerey benekter at Mietos informasjon medfører riktighet.

- Nei, det stemmer på ingen måte. Det er løgn at Bjørgen vant bronseduellen mot Pärmäkoski, sier Mignerey til Dagbladet.

- Ingen vet hvem av Bjørgen og Pärmäkoski som gikk raskere enn den andre, fordi vi ikke har lov til å kalkulere mer nøyaktig enn tideler. Dette er definert av regelverket.

LIKE GODE: Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski gikk nøyaktig like raskt på 10 km fristil i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LIKE GODE: Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski gikk nøyaktig like raskt på 10 km fristil i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Forklaringen

For intervallstart er reglene som følger:

Start- og sluttid blir først tatt opp på hundredelet. Totaltida blir kalkulert ved å subtratehere starttida fra sluttida. Det endelige resultatet blir avrundet til nærmeste tidel, opplyser Mignerey til Dagbladet.

- Det endelige resultatet og sluttida blir gjort automatisk av tidtakersystemet, så det finnes ikke noe mer informasjon enn sluttida med tidelsnøyaktighet. Ingen kan vite hvordan hundredelene var, forteller Mignerey.

- Teknisk sett ville det vært mulig å kalkulere tidene manuelt på tidelet, men som sagt har vi ikke lov til det. Og det gir heller ingen mening.

Kritisk

Mignerey forstår ingenting av hvorfor Mieto hevder han sitter med fasiten.

- I denne duellen mellom Bjørgen og Pärmäkoski i OL i Pyeongchang, vet vi ikke om det var en hundredelsavstand mellom de to. Og hvis det faktisk er det, vet vi heller ikke hvem av dem som var raskere enn den andre, sier FIS' renndirektør til Dagbladet.

- Hvorfor tror du Mieto hevder at han sitter med fasiten?

- Jeg aner ikke. Men jeg kan garantere at det ikke stemmer. Ingen kan vite dette. Jeg forstår ikke hvor han har det fra.

Bjørgens syn på saken

Mieto tapte selv med et hundredels sekund mot Thomas Wassberg på 15-kilometeren i OL i 1980. Etter dette ble hundredelene tatt bort som minste måleenhet i langrenn.

Dagbladet møtte Pärmäkoski etter OL-dramaet. Hun refererte til nettopp Mieto-hendelsen.

- I Finland har vi Juha Mieto som tapte med et hundredels sekund. Jeg synes det er greit at vi ikke får vite hvem som gikk raskest og at begge får bronsemedalje. Jeg synes begge fortjener det, sa Krista Pärmäkoski etter bronsedramaet.

Marit Bjørgen støttet konklusjonen da Dagbladet møtte Rognes-jenta etter den spesielle blomsterseremonien med fire på pallen.

- Krista og jeg gikk omtrent like raskt hele veien. Det er hyggelig å dele medaljen med henne, sa Rognes-jenta.

- Jeg kan sitte å tenke på at jeg kan gjøre det bedre der og der, men det får jeg ikke sjansen til. Jeg er glad for at jeg fikk bronsen og kan dele den med Krista.

GIR SEG PÅ TOPP: Fredag ble det kjent at Marit Bjørgen gir seg som toppidrettsutøver. Her er folkets avskjed med skidronninga. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling