Pierre Mignerey og Johannes Høsflot Klæbo:

FIS-toppen svarer Klæbo: - Frustrerende

FIS-toppen Pierre Mignerey mener det er på tide å få et regelverk som er lett forståelig for alle. Nå vil han snakke med utøverne etter den tidvis harde kritikken i vinter.

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi hadde for mange diskusjoner denne sesongen om ulike tolkninger og situasjoner. Jeg føler at det nå er på tide å diskutere reglene og få en felles forståelse av hva som er rett og gal oppførsel i konkurranse, sier rennsjefen i FIS, Pierre Mignerey, til Dagbladet.

Tidligere denne vinteren har Dagbladet skrevet om at det har utviklet seg en ny kultur i sprintverden og på fellesstarter. Det har ført til en rekke omdiskuterte situasjoner.

I helga gjentok Johannes Høsflot Klæbo at han var lei FIS og ønsket en forandring.

- Jeg må forholde meg til reglene som er, og så håper jeg at reglene er tydelig. Og det tror jeg at det kan bli en runde på, sa Klæbo til Dagbladet.

Klæbo er langt fra alene om å ha kritisert regelverket vinteren som var, både Erik Valnes og Lotta Udnes Weng har uttalt seg kritisk. Før VM uttalte også landslagstrener Ola Vigen Hattestad at reglene trengte en oppdatering.

- Jeg synes de må legge en mer konsekvent linje. Det er en utfordring nå. Vi vet ikke helt hva som er lov og ikke lov. Det er en utfordring for oss som skal prøve å gi råd underveis, sukket Hattestad.

LEI: Johannes Høsflot Klæbo langer ut mot FIS etter diskvalifiseringen under VM-femmila. I en video publisert på skistjernas Youtube-kanal kritiserer han avgjørelsen til det internasjonale skiforbundet. Video: Youtube / Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Varsler endringer

Nå blir reglene et tema hos sportens ledere. De neste ukene vil Det internasjonale skiforbundet (FIS) diskutere sesongens store temaer. Rennsjefen i FIS, Pierre Mignerey, er klar på at de har en jobb å gjøre.

- Det er veldig frustrerende å dra fra en konkurranse med følelsen av at det er så stor avstand mellom avgjørelsene tatt og forventningene/meningene til noen utøvere og trenere, forteller Mignerey til Dagbladet og fortsetter:

- Juryene har som mål å hjelpe utøverne og forsøke å garantere rettferdige konkurranser, ikke å jobbe mot utøverne. Det er derfor essensielt å jobbe for at en samlet utøvergruppe igjen skal få mer tillit til våre regler og domssystem, mener franskmannen.

Mignerey er opptatt av at utøverne og trenerne selv skal være med i diskusjonene for å løse hovedmålet av diskusjonen: Er reglene og sanksjonene riktige eller bør de endres og forbedres?

- Reglene og juryene er til for å hjelpe utøverne med å sikre rettferdige konkurranser. Det er derfor veldig viktig å lytte og bestemme sammen hva som er den rette veien for langrenn. I dette arbeidet må vi involvere alle typer utøvere, både sprintere og distanseløpere, menn og damer, forteller Mignerey.

Langet ut mot FIS

Én av sesongens store snakkiser var dramaet på oppløpet av VM-femmila. Klæbo gikk over mål som verdensmester, men ble disket etter en hendelse med Aleksandr Bolsjunov på oppløpet.

For ei uke siden åpnet Klæbo opp om hvordan han opplevde dramaet på femmila. I videoen sitter trønderen på hotellrommet sitt bare noen få timer etter målgang i Oberstdorf.

24-åringen var den gang ikke nådig med Det internasjonale skiforbundet.

- Jeg får se om jeg kan finne på noe annet. FIS er jeg fryktelig lei av. Måten de håndterer saker på synes jeg er så dårlig. Jeg synes de gjør feil gang på gang og de tør ikke ta en avgjørelse som faktisk er riktig, sa Klæbo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer