Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS vil forby omstridte oksygenmasker, men stoppes av dopingregler

FIS arbeider med saken gjennom WADA.

OMSTRIDT: Finland tester ut de omstridte oksygenmaskene i italienske Val Senales. De håper å kunne ta dem i bruk i konkurranse i 2019. Foto: Getty Images
OMSTRIDT: Finland tester ut de omstridte oksygenmaskene i italienske Val Senales. De håper å kunne ta dem i bruk i konkurranse i 2019. Foto: Getty Images Vis mer

(Dagbladet): Finland oppsøkte nylig Det internasjonale skiforbundet (FIS) for å få svar på om de kan bruke de mye omtalte oksygenmaskene (masker som tilfører utøverne ekstra oksygen gjennom en oksygentank man har på ryggen) i konkurranse.

Svaret de fikk var ikke negativt.

- Finland har tatt kontakt med oss. Oksygen er ikke forbudt, verken i trening eller konkurranse. Vi har ingen regler mot det, sier Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til svenske Expressen.

Den uttalelsen skapte både forundring og harme i langrennsmiljøet. Trenings- og idrettseksperter som Dagbladet har vært i kontakt med, skjønner ingenting av den «avgjørelsen».

- Bør være forbudt Lederen for langrensskomitéen i FIS, Vegard Ulvang, har fått med seg hva Sarah Fussek uttalte til Expressen.

- Den kommentaren fra FIS skjønner jeg ikke. Vi har et forbud mot prestasjonsfremmende midler og metoder. Det å gå med oksygen er en metode, og bør da være forbudt. Hvis det ikke er forbudt må det bli det fortest mulig, sier Vegard Ulvang.

- Hva er ditt personlige syn på disse maskene?

- Vi kan ikke ha en idrett hvor vi bruker prestasjonsfremmende midler. Det tror jeg er innlysende, sier Vegard Ulvang.

Bør ikke være lovlig Det er regelverket som stopper FIS fra å gjøre oksygenmaskene ulovlige. Forbundet forholder seg til hva som er på forbudslista til Verdens antidopingbyrå (WADA).

«Dette har ikke støtte i FIS, men det er foreløpig ingen WADA-regler som forbyr det som er oppført i forbudslista over stoffer og metoder, skriver Sarah Fussek til Dagbladet i en mail.

FIS ønsker ikke at Finland, eller noen andre nasjoner, skal bruke oksygenmaske og oksygentank i framtidige konkurranser arrangert av dem. FIS er derfor i tett dialog med WADA.

«FIS arbeider med saken gjennom riktige kanaler i WADA, for å formidle at oksygenmasker ikke bør være lovlig å bruke i konkurranse», skriver Fussek.

Finland har uttalt at maskene kan bli tatt i bruk før VM i Seefeld i 2019. Det er det første mesterskapet i nær framtid som arrangeres i høyden.

Det spørs om ikke maskene er ulovlig å bruke innen den tid.

«FIS ønsker at bruk av oksygenmasker i konkurranse ikke skal være lov. Det er formidlet til WADA for å undersøke om forbudslista kan tilpasses tilsvarende, eller om WADA vil tillate at FIS innfører en bestemt regel», skriver Fussek.

Tror på forbud Per Wiik Johansen er medisinsk sjef i Antidoping Norge, medlem av Medisinsk Fagkomité og er til daglig seksjonsoverlege ved Oslo universitetssykehus. Han har ikke forsket på effekten av disse maskene, men sier det må brukes i høyden for å ha noen effekt.

- Du får mer oksygen å gå på. I høyden har du mindre oksygen i blodcellene, og kan fylle på det med å fylle på mer oksygen utenfra, sier Johansen.

Legen tror det kan bli forbudt å bruke maskene før vi får se langrennsløpere med oksygentank på ryggen i konkurranse.

- Dersom det blir et stort fokus fra idrettsmiljøet, og det kommer gode faglige argumenter, så kommer det til å bli en diskusjon som gjør at vi vil se på slike masker under konkurranse. Jeg vil tro at det blir mye fokus og stor motstand rundt det. Det vil nok fremme en raskere saksgang, og fremme en ny diskusjon og debatt rundt dette. Det kan føre til at det ikke blir lov med slike masker, sier Johansen.

- Håpløst Johansen tror maskene først og fremst blir forbudt i konkurranse - ikke under trening.

- Maskene har blitt brukt i alpint som en restitusjonseffekt. Det er mer å hente når du er høyt oppe. Men det er veldig lite data på dette. Så der antar man at effekten er relativ god, uten å vite hvordan det er. Jeg tror kanskje i forhold til bruk av oksygenmaske, at konkurranseleddet blir det avgjørende, at man ikke kan bruke det i konkurranse, sier Johansen, som legger til:

- Det blir håpløst (å bruke det i konkurranse journ.anm.). Jeg kan ikke se det for meg.

Det kan skje under høringsrunder i WADA at Antidoping Norge kommer med sine synspunkter. WADA kan også gjør vedtak utenom høringsrunder, som da xenon- og argongass ble forbudt etter OL i Sotsji.

- Dette kommer nok WADA for ørene. Antidoping Norge kan melde fra til WADA, og si hva de mener om dette. Det er nok flere som gir innspill til WADA, og som kan framprovosere en debatt på et tidlig stadium, som gjør at man gjør noe med det, sier Johansen.

Ingen problemstilling Å ta i bruk maskene eller ikke er ingen problemstilling for det norske laget, som ikke har lov til å bruke kunstig tilførsel av oksygen verken før, under eller etter trening.

Dagbladet har tidligere snakket med landslagssjef Vidar Løfshus om problemstillingen.

- Vi har ikke lov til å bruke dem, så vi har ikke fått noe tilbud om det heller. Det ligger utenfor lovverket slik det er regulert i Norge, men vi vet jo at det er nasjoner som bruker dem. Finnene brukte dem i Val Senales, og de brukes i alpint også, sier Løfshus.

- Er det noe dere kunne tenkt dere å bruke, dersom det hadde vært lov?

- Så lenge norsk idrett har bestemt at vi verken skal bruke høydehus eller kunstig tilførsel av oksygen, så bruker vi null energi på det, sier Løfshus.
Løfshus var tidligere langrennstrener i USA. Der var bruken av slike masker lovlig, men langrennsløperne han trente valgte å ikke bruke dem likevel.

- Der var det en del forskning på det fra alpint blant annet, men vi valgte altså ikke å bruke dem, sier Løfshus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media