Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stemmer ned avvikling av skiathlon

FIS vil stoppe typer som Northug og Klæbo. Her er brevet som kan redde sjansene deres

Norge og Sverige har gått sammen for å beskytte skiathlon og klassisk sprint. I beste fall gir det superduell mellom de beste spurterne.

STØRRE SJANSER: Skiathlon kan likevel bli stående som egen konkurranse. Det gir en klar fordel for typer som Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
STØRRE SJANSER: Skiathlon kan likevel bli stående som egen konkurranse. Det gir en klar fordel for typer som Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSLAGET om å ta vekk skiathlon fra rennprogrammet har gjort at Norge og Sverige har funnet hverandre. De to langrennsrivalene har nå sammen skrevet et brev til det internasjonale Skiforbundet (FIS) der de ber om at sporten dropper denne endringen. Bare noen uker før FIS-kongressen skal stemme over et forslag som vil begrense klassisk langrenn, kan det se ut som om rennprogrammet blir uendret:

  • Det er en stor fordel for løpertyper som Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug.

Allerede i VM neste vinter kan de to nye landslagskameratene møtes på guttas åpningsdistanse 30km skiathlon.

Om alt går sprinterne og de smarte feltløpernes vei, blir ikke dette heller ikke siste gang 3 mil med skibytte står på programmet.

FELLES BREV: Skiledelsen i Sverige og Norge har bedt FIS ta vare på skiathlon. Det er ment å hjelpe klassisk stil. Dermed hjelper det også spurt -og temposterke løperne som for eksempel Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo.
FELLES BREV: Skiledelsen i Sverige og Norge har bedt FIS ta vare på skiathlon. Det er ment å hjelpe klassisk stil. Dermed hjelper det også spurt -og temposterke løperne som for eksempel Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo. Vis mer

En stund så det slett ikke slik ut. FIS sin renndirektør Pierre Mignerey varslet sist høst store endringer i sportens konkurranseprogram. På langrennskomiteens møte i Zürich i oktober la han fram en liste med forslag samtidig som lanserte avvikling av skiathlon. Franskmannen ønsket å ha en 30 eller 15km jaktstart med utgangspunkt i individuell start på 15 og 10 km, fjerne alt av klassisk sprint, legge inn elementer av skicross i sprintene og ha en lagsprint med en utøver av hvert kjønn.

Etter en vellykket langrennsvinter med mange nasjoner i teten, suksess for stakefrie soner og ganske gode TV-tall, er reformiveren muligens litt mindre. Det har vist seg mulig å ta vare på klassisk stil gjenom et par regelendringer

Men om 3-mila med skibytte blir det kamp.

FIS sitt forslag er økonomisk betinget. Både i forhold til den enkelte utøvers økonomi og sporten totalt.

Langrenn med sine to stilarter er i utgangspunktet en dyr idrett. Kombinasjonsvarianten skiathlon krever et tredje par spesialstøveler; en litt lavere skøytesko med myk såle. Denne skoen er det ikke noe breddemarked for. Det gjør produktet dyrt. Derfor går flere norske juniorløpere nasjonale konkurranser i skiathlon med utslitte skøytesko for å spare penger.

Det kravet har også arrangørene.

DETTE er en øvelse som krever store investeringer i anlegg. Med runder på 3,75 km både i fri og klassisk, er skiathlon i utgangspunktet dyrt. Så kommer behovet for et stort vekslingsfelt med plass til adskilte båser for skøyteskiene.

Dessuten betyr bruk av to runder i samme renn dobbelt sett med TV-kameraer. Slike kostnadskrevende produksjoner er det få land som ønsker, selv om denne distansen utvilsomt er TV-vennlig. Sist vinter ble det derfor bare skiathlon i verdenscupen på Lillehammer med NRK som produsent. Typisk nok er det vi som selve langrennsnasjonen som tar oss råd til ekstra moro.

Det endte da også med firedobbelt norsk blant gutta, og tre norske jenter bak Charlotte Kalla. Dette kan lett bli en spesialdistanse for de aller sterkeste skinasjonene.

I VINTER nektet østerriksk fjernsyn å produsere skiathlon i prøve-VM selv om dette egentlig er distansen det er viktig for arrangøren å prøve på. Normalt skulle Seefeld-arrangørene blitt presset til å gjennomføre som planlagt, men FIS-ledelsen skjønte at Østerrike såvisst ikke hadde søkt VM for å arrangere langrenn. I Østerrike er det hopp som gjelder under verdensmesterskapet i nordiske grener.

For de som er opptatt av langrenn gjelder det derimot å beskytte begge stilartene. Nettopp dette er argumentasjonen gjennom hele dette svensk/norske brevet.

Dette synspunktet er klart styrket gjennom de siste regelendringene med stakefrie soner og maksimal stavlengde. Den ekstreme stakingen er blitt stoppet. Nå bruker alle de store stjernene festesmurning igjen.

DENNE sesongen har de tradisjonelle klassiskløperne feiret store triumfer med et høyt nivå i diagonalgåingen sin. Det er derfor svensker og nordmenn har foreslått å bevare både klassisk sprint og den TV-vennlige øvelsen skiathlon,

Det siste er forøvrig en ironisk allianse bare 15 år etter at de samme to nasjonene kjempet mot innføringen av nøyaktig samme distanse. Dengang var det trauste svenske og norske skihelter som manet til kamp mot at TV-vennlighet skulle gå foran tradisjon.S

- Jeg har aldri lagt skjul på at jeg ikke liker fellesstart, sa Frode Estil, Norges største stjerne det året, og fikk støtte av svenskenes yndling Per Elofsson i kritikken av nykommeren skiathlon:

- Dette er ikke vår sport. Det er ikke så spektakulært som folk skal ha det til. Jeg tapte et par sekunder da jeg måtte bytte ski. Nei, jeg likte mye bedre den ordinære jaktstarten, forklarte Per Elofsson.

Men det var da. Nå vil både svenske og norske løpere ta vare på 3-mil med skibytte, og den kampen får trolig støtte fra Russland, Finland, Tyskland, Canada og USA, samt flere land som mer og mer ser gleden ved klassisk skigåing.

FOR i mellomtida har i hvert fall Norge fått fram typer som tjener på renn der det lønner seg å mestre tempovekslinger og spurt. I 12 år har dette vært Petter Northugs domene, før Johannes Høsflot Klæbo vokste til med de samme skreddersydde egenskapene for å vinne skiathlon. Klæbo er dessuten foreløpig hakket vassere i klassisk stil. Kanskje har han mest å tape på et flertall for FIS-forslaget om å stryke skiathlon.

Uansett forblir distansen på VM-programmet i februar neste år. Det relativt slake terrenget rundt skistadion i Seefeld ser ut til å gi disse raske avslutterne en fordel. Men først skal det konkurreres. Det er ikke mer enn et par måneder siden verdenseliten var i OL-løyper som visstnok inviterte spurterne til det å henge i rygg på mer utholdende konkurrenter.

Resultatet ble det stikk motsatte. Sjelden har utholdenhetsløperne knust felt mer effektivt enn på golfbanen der.

Ta 30 km skiathlon der sliterne Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund vant tredobbelt. Og unge Klæbo ikke hadde krefter nok til å bli med på kjøret.

Dette blir altså ikke automatisk enkelt for de raskeste løperne selv om de ved hjelp av dette svensk/norske brevet likevel kan sikre seg et perfekt rennopplegg for framtida.

FOTNOTE: Du kan lese hele brevet til FIS under.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!