Fisk bedre enn junk

STAMSUND (Dagbladet): Daniel Franck og Terje Haakonsen bruker sin posisjon til å si at fisk er mye kulere enn junkfood. Megastevnet «The Arctic Challenge» i Lofoten er sponset av aktører i fiskerinæringa - og snowboardheltene stiller aktivt opp for dem.

- Vi kunne aldri assosiert oss med eksempelvis McDonald's. Jeg kan telle på én hånd de gangene jeg har vært innom ei junkfoodsjappe. Fisk spiser jeg flere ganger i uka, sier Daniel Franck.

I går kveld inviterte han, sammen med Terje Haakonsen, media på middag i forbindelse med «The Arctic Challenge». Menyen - som Daniel og Terje hadde valgt - besto av steinbit og torsketunger.

Sammen forsøker de to 25-åringene å snu kostvanene til norsk ungdom. De har alliert seg med Eksportutvalget for fisk og Røkke-babyen Norway Seafood. Begge er sponsorer for «The Arctic Challenge».

- Det er tragisk å se hvordan norsk og utenlandsk ungdom langer innpå junkfood, mener Daniel Franck etter å ha satt til livs tre tallerkener sjømat.

- Folk må få velge sjøl. Men personlig synes jeg forbruket av hamburger, chips og brus er voldomt overdimensjonert. Ungene våre blir stadig feitere. Og mange av dem som i dag er tenåringer har ikke noe forhold til fisk. Jeg har pratet med folk som ikke engang vil smake sjømat.

Eget initiativ

Lise Mangseth, markedskonsulent i Eksportutvalget for fisk, sier til Dagbladet at Daniel Franck sjøl tok kontakt.

- De hadde lyst til å servere budskapet sjøl. Så vi stiller ikke med reklamebannere akkurat. Vi legger forholdene til rette for Daniel og Terje. Så er resten opp til dem, sier Mangseth.

Hun forteller at Daniel Franck foreslo å markedsføre samarbeidet under mottoet «Fuck junkfood, eat seafood». Men det avviser Daniel:

- Det ligger litt for sterke føringer i et sånt uttrykk. Jeg mener folk må få bestemme sjøl hva de vil putte i kjeften. Men jeg anbefaler fisk. Det er sunt og jævlig godt.

Terje er enig:

- Et dekkende motto, men ikke vårt.

Har det i blodet

Både Terje og Daniel er opprinnelig nordfra, noe som fra barndommen av har knyttet dem til fisk som mat.

- Vi har det i blodet, mener Daniel.

Terje vokste opp på Sørøya utenfor Hammerfest, og har slekt i Vadsø og Harstad.

Daniel har slekt «hele veien oppover Nord-Norge».

- Når jeg ser reklamefilmer som den for Peppe's, blir jeg provosert til å kjempe mot junkfood-kulturen. 20 ungdommer ligger og vrir seg som om de har tatt gift. Så kommer tittelen: «Fisk nå igjen?» Så kommer pizzaen på bordet, og alle er kjempeglade. Det er slike holdninger vi vil ha bort, sier Daniel Franck.

- Hvor ofte spiser du fisk?

- Her oppe i Lofoten spiser jeg det hver dag, og vi har vært her mye i forbindelse med «The Arctic Challenge». Ellers spiser jeg det jevnlig.

- Hva er favorittene?

- Stekt steinbit, stekte torsketunger, stekt torsk og hvalkjøttgryte. Blant annet, sier Daniel Franck.

«Det er tragisk å se hvordan norsk og utenlandsk ungdom langerinnpå junkfood».

<B>Korstog mot junkfood: Terje Haakonsen og Daniel Franck.