IKKE LOV: Her får Maren Haugli oksygen etter en 5.000 meter på skøyter i Vancouver i 2010. Nå har det internasjonale skiforbundet lagt ned forbud mot kunstig oksyegentilførsel i alle skigrener. <br>Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
IKKE LOV: Her får Maren Haugli oksygen etter en 5.000 meter på skøyter i Vancouver i 2010. Nå har det internasjonale skiforbundet lagt ned forbud mot kunstig oksyegentilførsel i alle skigrener.
Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

FIS innfører forbud mot oksygentilførsel i alle skigrener

Følger Norge.

Norges Skiforbund (NSF) ser nå ut til å ha vunnet kampen mot høydehus og kunstig tilførsel av oksygen også internasjonalt etter mange års forbud her hjemme.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok i alle fall på kongressen i Mexico at det fra og med nå blir forbud mot dette i forbindelse med mesterskap i FIS-regi, verdenscupkonkurranser og alle andre renn som er på FIS-kalenderen.

– Dette har vært en lang og viktig kamp for oss, sier medisinsk leder for nordiske grener i Det internasjonale skiforbundet, Inggard Lereim. Han slår fast at slik vedtaket er utformet betyr det i realiteten totalforbudt.

Det har vært flere nasjoner som har brukt dette de siste årene, og det har vært en del spekulasjoner om bruk i fremtiden. Men etter forbudet på FIS-kongressen i helgen, kommer man aldri til å oppleve langrennsløpere med oksygentank på ryggen i konkurranser, heller ikke at andre grener kommer til å bruke dette.

Oksygenmasker har blant blitt også blitt brukt i alpint som en restitusjonseffekt.

– Jeg er veldig glad for at dette forbudet endelig er på plass, sier Lereim som er på plass i Mexico i forbindelse med kongressen.

Også skipresident Erik Røste er fornøyd med det vedtaket som nå er gjort.

– Dette er en sak som NSF har fulgt opp, blant annet ved at vi sendte brev til FIS i fjor høst da diskusjonen om oksygenmasker gikk for fullt. Vi forpliktet oss sammen med resten av norsk idrett på idrettstinget i fjor om å arbeide mot et internasjonalt forbud. Vi har fulgt opp i forhold til FIS. Nå må vi oppfordre andre til å følge opp mot sine internasjonale særforbund, sier skipresidenten i en kommentar.

(NTB)