FitzRandolph vant 500 m

Raskeste mann på den olympiske skøyteisen er amerikaneren Casey FitzRandolph. I kveld tok han OL-tittelen på 500 meter.

Fartsfesten i Utah Olympic Oval ga ikke verdensrekord. Den 27 år gamle OL-vinneren fra Madison i Wisconsin hadde bare 7. beste tid i den andre 500 meteren. Grunnlaget for gull ble lagt i første i går mandag. Der vant han med 34,42, mens han sammenlagt tok gullmedaljen med tre hundredelers margin til den japanske tittelforsvarer Hiroyasu Shimizu.

Elleville amerikanske jubelscener utspant seg på isen da gullmedaljen var sikret. Heller ikke tribunejubelen var det noe å si på. Denne gang jublet tilskuerne før speaker ba dem gjøre det.

Japaneren gikk mandag for fullt for første gang denne sesongen. På grunn av en ryggskade har han slitt mye i OL-sesongen. For Casey FitzRandolph var det et skår i gleden at hans gode kamerat Jeremy Wotherspoon, verdensmesteren i skøytesprint fra Vikingskipet tidligere i sesongen, fikk ødelagt konkurransen med fall på startlangsiden mandag.

Mens canadieren forlot banen gråtende, virket FitzRandolph nesten like rystet. FitzRandolph mislyktes under OL i Japan for fire år siden. Det førte til et nært treningssamarbeide med canadierne Wotherspoon og Mike Ireland. De tre er blitt så gode venner at Wotherspoon stiller opp som forlover i FitzRandolphs bryllup til sommeren.

Hadde Shimizu vunnet, ville han blitt den fjerde skøyteløperen som har forsvart OL-tittelen på 500 meter. De tre som har klart det er Jevgenij Grisjin, Erhard Keller og Uwe Jens Mey.

(NTB)