HØYDESYKT: Som ett av få lag i denne turneringen har danskene ikke ladet opp i høyden. Treningen ble gjort hjemme i Danmark langt fra nyttige høydemetere og plagsomme fjellaper, og i Sør-Afrika er leiren lagt til kysten. Kanskje ikke så lurt, undrer Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AFP/HOANG DINH NAM
HØYDESYKT: Som ett av få lag i denne turneringen har danskene ikke ladet opp i høyden. Treningen ble gjort hjemme i Danmark langt fra nyttige høydemetere og plagsomme fjellaper, og i Sør-Afrika er leiren lagt til kysten. Kanskje ikke så lurt, undrer Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/AFP/HOANG DINH NAMVis mer

Fjellapene vet nok bedre

Danskene manglet pust i høyden. Norsk idrett vet hvorfor.

||| ETTER et par besøk med norske fotballandslag i Rotterdam er det all grunn til å være sparsommelig med forklaringer på hvordan man kunne slått Nederland i denne sporten. Likevel:

•• For en gang skyld sitter nok det norske toppidrettsmiljøet inne med kunnskap som kunne ha hjulpet dansk fotball.

Vi vet det høres tilnærmet motbydelig ut for den stolte hærfører Morten Olsen, men i ekstreme fysiske prestasjoner i tynn luft kan selv noen fjellaper bidra med innspill av klasse.

Nå ser det ut som om han og spillerne hadde trengt akkurat det.

VEL var dette innledningsoppgjøret mot nederlenderne betraktet som en ren overskudds-kamp. Poeng her hadde uansett kommet som en overraskelse. Men danskene kom hverken med overskudd eller noe gledelig nytt.

Egentlig var det anledning til det. Det er all grunn til å bli forelsket i detaljene i den nederlandske fotballen. De var like vakre som de har vært de siste årene. Dette laget har et ekstremt stort teknisk potensiale på små flater, men denne gangen brukte de ressursene bare glimtvis.

Det ga et godt organisert dansk lag et stadig bedre grep på kampen gjennom førsteomgangen. Faktisk var det danskene som gikk til pause med de største sjansene bygget rundt et par herlige crossballer pluss innleggskvaliteten fra høyresida.

Da de kom ut igjen til andre omgang, var det imidlertid slutt.

ÅRSAKEN var neppe bare det øyeblikkelige selvmålet til den unge backen Simon Poulsen. På stillingen 0 - 1 var danskene tvunget til å angripe, men da skortet det på kreftene. Dess lenger kampen varte, dess klarere framstod lagets fysiske problem:

•• Dette laget mangler pust.

Det gjenstår å se om det er på grunn av et dårlig fysiologisk grunnlag; altså manglende oksygenopptak i vel 1 700 meters høyde, eller om de rett og slett ble slitne av å løpe etter nederlenderne.

Selve kampbildet antyder den første årsaken. Da danskene omtrent ti minutter før slutt burde ha kommet med en siste offensiv, viste spillfordelingen fortsatt ganske moderate 56/44 i nederlandsk favør. Dette var altså ingen ydmykelse i hælene på nederlandske ballartister som det norske landslaget noen ganger har opplevd i Rotterdam:

•• Det var en nogenlunde jevn kamp der danskene aldri fant krefter til å angripe med full tyngde.

Og da nærmer vi oss de omdiskuterte VM-forberedelsene.

SOM ett av få lag i denne turneringen har danskene ikke ladet opp i høyden. Treningen ble gjort hjemme i Danmark langt fra nyttige høydemetere og plagsomme fjellaper, og i Sør-Afrika er leiren lagt til kysten. Laget drar altså opp og ned for å konkurrere i mer enn 1 700 meters høyde.

Det er det få norske kondisjonsutøvere som ville ha gjort. År med erfaring med konkurranse i tynnluft har lært våre beste vinteridrettsfolk at resultatene blir langt bedre med langvarige høydeopphold på forhånd. Riktignok finnes det store individuelle forskjeller på mestringen i tynn luft, men gjennomgående peker all lærdom samme vei:

•• VM-oppladning uten høydetrening framstår som en tvilsom øvelse.

Vel er fotball langt mer enn en begrenset oksygenkrevende prestasjon, men tegnene på banen mot Nederland var knapt til å ta feil av. Proffe spillere i knestående som gisper etter pust, er ikke akkurat noe godt varsel for danskene i fortsettelsen.

VM-FAVORITT Nederland viste akkurat nok til å holde seg i den klassen.

Det manglende danske presset utover i andreomgangen gjorde det lett å bevare ledelsen, mens den ene klassereserven etter den andre antydet hva som kan komme i oransje gjennom denne turneringen.

I det siste mesterskapet tok Nederland fram litt for mye litt for tidlig. Nå ble det med noen smaker av lekker fotball og forventning om hva som kommer når spillet fortsetter med de lagene som har forberedt seg fornuftig.

Det spørs om Danmark hører hjemme der.