Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fjerde VM-gull til de rene

År for år blir dette bedre. Og Edvald har god tid.

BARE EN ENESTE DOPER:  Dopingdømte Alejandro Valverde måtte slippe både Edvald Boasson Hagen og Phillipe Gilbert. Det viser den gode utviklingen i sykkelsporten. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
BARE EN ENESTE DOPER: Dopingdømte Alejandro Valverde måtte slippe både Edvald Boasson Hagen og Phillipe Gilbert. Det viser den gode utviklingen i sykkelsporten. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer

 
FOR DE som er glad i idrett gjør det vondt å se den spanske sykkelsvindleren Alejandro Valverde på pallen i VM, men det går an å betrakte tetstriden i dette rittet på en helt annen måte. For nå sliter doperne i feltet.

I den lange, lange jukseperioden som kanskje er i ferd med å ebbe ut, ville de med forbudte stoffer på treningsmenyen hatt langt mer å by på i dette verdensmesterskapet. Nå var Valverde tross alt sjanseløs da naturlig sterke Phillipe Gilbert stakk, og hadde heller ingen sprint til å følge Edvald Boasson Hagen.

Det kan være starten på en ny historie for sykkelsporten.

MIDT i den fortellingen står Edvald. Nå har han alle muligheter til å bli best.

Bare alle de kjente navnene i feltet han la bak seg opp de lange stigningene fra sentrum av VM-byen Valkenburg burde vært nok til å vise verdien av den sølvmedaljen han vant i går. Likevel var det Edvalds egen oppgitte reaksjon i det første TV-intervjuet rett etter målpassering som fortalte mest om nivået han vet han holder:

•• Her er utøveren som kommer til å prege sykkelsporten i år framover.

For nå blir det stadig lettere for de på alle måter fremste å vinne i denne idretten. De som både sykler fortest og skyr dop.

I MÅLOMRÅDET var Edvald skikkelig skuffet over at han ikke maktet å følge rykket til Phillipe Gilbert. Det skulle bare mangle etter seks timers slit for å vinne.

Etter hvert blir det lettere å se at slitet uansett kommer til å lønne seg. Med belgisk gull er dette fjerde VM-seier på rad til de rene. Den utviklingen som startet med Cadel Evans i 2009, skjøt fart med Thor Hushovds triumf året etter og fortsatte med Mark Cavendish sin spurtseier i fjor, ble nydelig fulgt opp av Gilbert. Innføringen av blodpassene fra 2008 er i ferd med å gi det internasjonale sykkelforbundet (UCI) et bedre grep på antidopingarbeidet.

Den belgiske 30-åringen har en lang karriere uten rykter og mistanke. Forleden frontet han den nasjonale holdningskampanjen mot dop med følgende enkle melding til nye håpefulle syklister:

_Vær sterk, respekter reglene og du vil vinne uten dop.

DET er ikke bare Gilberts naturlige styrke idet han stakk fra VM-feltet som markerer endringen til det bedre i sporten. Hjemmepublikummet i det sykkelglade Belgia har forlengst vendt seg mot jukserne. Det var der dopingskurken Alexandre Vinoukorov først ble pepet ut etter å ha kommet tilbake fra sin utestengelse. Med slike riktige reflekser går det an å overse at nettopp Vinoukorov nylig ble olympisk mester foran en ren norsk utøver.

I sykling vil jukserne fortsatt være langt framme i feltet på samme måte som Valverde lurte med seg en bronsen i går etter å ha sluppet ut av dopingkarantenen sist vinter. Men tett rundt svindleren Valverde var likevel mange nok rene konkurrenter til at skiftet var tydelig. Sportens nye kontrollrutiner gjør at disse endelig har fått sjansen til å konkurrere rettferdig.

DET alene tilsier at  Edvald Boasson Hagen blir mesterskapskandidat i år framover. Dette sølvet var bare starten. Neste gang kommer han tilbake med enda flere oppofrende hjelperyttere enn Lars Petter Nordhaug og Gabriel Rasch  i en sport der den norske framgangen blir stadig tydeligere. På medaljestatistikken i VM tok Norge ved hjelp av den sterke innsatsen i juniorklassene en sensasjonell tredjeplass.

Det er lov til å tro at den framgangen også er et lite tegn på hva som er i ferd med å skje nå som doperne sliter foran i feltet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media