Fjerdeplass i laghopp

HAKUBA (Dagbladet): Japan stakk av med gullet i nattas laghoppkonkurranse, som utviklet seg til en parodi på grunn av tett snødrev og ujevne forhold. Norge havnet på fjerdeplass, men hadde bronsen i lomma helt til Kristian Brenden bommet i siste hopp.

Japan var klart det beste laget og fikk en fortjent gullmedalje, Tyskland tok sølv, mens østerrikerne sikret seg bronsen.

Rennet ble utsatt to ganger og var uvist til aller siste hopper, storbakkemester Kazuyoshi Funaki fra Japan, satte utfor i natt. Til tider liknet forestillingen en flau parodi: Alt annet enn like forhold preget timene i den store OL-bakken. Arrangører i tidsnød skulle avvikle rennet for enhver pris selv om tett og ujevnt snødrev lavet ned i sporet og ga ulik hastighet fra hopper til hopper. Attpåtil skiftet vindretningen og sørget for rein bingo-oppdrift.

Heldig

Bare Kristian Brenden skjøt gullfuglen av nordmennene, og som siste nordmann i første omgang fikk han maksimale forhold, plantet skiene jamsides på 133 meter og gjorde Norges beste hopp i konkurransen.

- Snøen letta litt. Et godt skihopp. Dette var stort, sa den sindige gudbrandsdølen, som hadde fått kjæresten Kjersti Anzjøn på besøk til lagkonkurransen. Han torde ikke annet enn å hoppe bakken ned i natt:
- Jeg er jo nødt til å hoppe godt nå når hun har kommet nedover, sier Kristian til Dagbladet.

Bare så synd han bommet i andre omgang og landet på 120 meter. Dermed knep Østerrike bronsen.

Midt på treet

- Man må ha flaks for å lykkes her, sa Henning Stensrud, som mislyktes da han satte ufor som første nordmann i natt. Med svak fart og tett snødrev lå han 37,2 poeng bak gullet etter ett hopp. Det tilsvarer fall (30 poeng) - pluss 7,2 poeng...

Men i andre omgang hadde Stensrud flaks så det monnet. Han landet på utrolige 130 meter.

- Jeg fikk luft i bakken og tok av. Deilig altså, sier Stensrud.

  • Også Lasse Ottesen og Roar Ljøkelsøy hoppet seg opp i andre omgang.

Mareritt igjen

For japaneren Masahiko Harada så nattas lagkonkurranse lenge ut til å bli en gjentakelse av marerittet fra Lillehammer for fire år siden.

Den gangen ledet Japan suverent foran Tyskland da Harada og Jens Weissflog satt alene igjen på toppen. Weissflog prikket Harada på skulderen og gratulerte ham med seieren før japaneren satte utfor. Det ble for mye for japaneren, som landet på kulen. Weissflog hoppet bakken ned som sistemann og «stjal» gullet for Tyskland med 970 poeng foran Japans 956 poeng. Etterpå gråt Harada av skuffelse på sletta.

  • I går fikk Harada elendige forhold i første omgang og landet på 79 meter. Han hadde ødelagt for lagkameratene igjen.
    Men etter et andrehopp på 137 meter var tårene borte. Han ble helten som reddet gullet for hjemlandet.