- Fjern blodtestene

Finlands skipresident Seppo Rehunen vil stoppe alle tester av hemoblobinverdier. Finnen garanterer at Kaisa Varis ikke er dopet.

VAL DI FIEMME (Dagbladet.no): Startnekten for Varis kom som et sjokk i ski-VM i dag tidlig. Den finske jenta testet 16,5 gram per desiliter blod, grensa er 16,0.

- Grensa er for lav. Det er normalt for kvinner å ha verdier over 15. Hun hadde 15,5 da hun ble testet av WADA (verdens antidopingbyrå) søndag, sier Rehunen til Dagbladet.no.

Varis kom til Italia fra Finland, der hun ladet opp i høydehus de siste 14 dagene før avreise.

I en pressemelding melder det finske skiforbundet at hun er testet fem ganger fra 23. november til 25. januar. Alle blodverdiene lå mellom 14,1 og 15,0.

- Naturlig

- Fem prosent av alle har naturlig høye blodverdier, sier Rehunen - som selv er utdannet lege.

At Varis og hviterussiske Svetlana Nagejkina ble stoppet, underbygger påstanden hans. Det var 51 løpere påmeldt i dag, Varis og Nageikina utgjør omlag fire prosent.

- Hun var bare uheldig da hun ble testet i går. Jeg er sikker på at hun er ren. Hun er ikke dopet, sier skipresidenten.

For at ikke flere løpere urettmessig skal fratas sjansene i VM, vil Rehunen fjerne hemoglobintestene en gang for alle.

Synd for Varis

- Nå har vi dopingtester som er så sikre at det ikke er grunn til å teste blodverdier lenger.

Dette er synd for Varis, hun mister to konkurranser på grunn av naturlige variasjoner, sier han.

Finlands øverste skileder er sikker på at han ikke står alene når det gjelder blodverdiene.

- Jeg har mange med meg i dette.

- Hvem da?

- Jeg kan ikke peke ut folk. De får si det selv.

Norsk støtte

Norges jentetrener Svein Tore Samdal kan være en av dem. Han er i hvert fall enig i at hemoglobingrensene er altfor lave.

- Det er tilfeldig at det ikke er en norsk jente som ble stoppet. Det er synd for Kaisa, så framt hun ikke har gjort noe ulovlig, sier Samdal til Dagbladet.no.

Også gullvinner Bente Skari sa etter dagens løp at hun synes det er synd for utøverne når blodverdiene hindrer dem i å gå.

Svaret på det kommer i løpet av noen dager. Wada testet henne for to dager siden utenfor trening, resultatet kommer trolig enten i morgen eller torsdag.

  • Kl. 16 i dag holder Varis selv en pressekonferanse i Val Di Fiemme om blodverdiene sine. Dagbladet.no er på plass, og kommer tilbake med mer.
SYND: Også i den norske leiren synes man synd på Kaisa Varis som ikke fikk gå åpningsdistansen i VM på grunn av for høye blodverdier.