Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fjern stilkarakterene

HØYDALSMO (Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet vil fjerne stilkarakterene i hoppbakken. Dommerne raser mot forslaget, og mener FIS-formann Torbjørn Yggeseth er helt på jordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- OL i Salt Lake City kan bli det siste med stildommere i aksjon. Vårt forslag er at det bare skal dømmes fra nedslaget til fallgrensa på sletta. Vi trenger fortsatt dommere, men bare nede i overgangen, sier Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

Ett poeng per meter

Han mener at feil i lufta vil gi seg utslag på lengden.

- Derfor trenger vi ikke stildømming. Hvis en løper hopper 130 meter, får han 130 poeng pluss det de tre nedslagsdommerne gir. Et slikt system vil også gjøre poenggivningen mye klarere, sier Torbjørn Yggeseth.

OL-dommer og leder av Norges Skidommerlaug, Kolbjørn Asphaug, er dypt uenig og går til frontalangrep mot FIS-forslaget om å redusere stildommerne til bare å bli nedslagsdommere.

- Yggeseth tar feil. I stedet for å redusere dømmingen, bør dommerne utnyttes enda mer. Skihopping er en estetisk sak, med stilbedømmelsen som en naturlig del. Den har også fortsatt betydning for rekkefølgen, sier Kolbjørn Asphaug.

Arbeidsgruppa FIS har nedsatt for å fjerne stildommerne, består av seks mann: Torbjørn Yggeseth, østerrikeren Ernst Vettori, amerikaneren Joe Lamb, tyskeren Thomas Pfüller, sveitseren Ueli Forrer og Richard Bunn fra Eurosport,.

- Vedtak til sommeren

- Komiteens forslag skal først legges fram for FIS'` hoppkomité, deretter skal det ut til høring i de forskjellige skiforbundene. Til sommeren håper vi å få det vedtatt på FIS-kongressen i Slovenia, sier Torbjørn Yggeseth.

Ved å kutte ut stildommerne tror han også at dommertårnene i hoppbakkene snart kan være en saga blott.

- De koster skjorta, og bør justeres ned i åra framover. Det nye dommertårnet i Bischofshofen har en prislapp på over 10 millioner kroner. Tårnet på Lillehammer kostet omtrent det samme, sier Torbjørn Yggeseth.

Rundt om i verden sitter hundrevis av provoserte dommere.

- Vi jobber intenst for å beholde stildømmingen, og har en rekke argumenter som vi håper vil påvirke den internasjonale arbeidsgruppa, sier Kolbjørn Asphaug.

BAKKEREKORD: Anders Bardal setter ny bakkerekord på 98 meter under NM på Høydalsmo. - Bardal landet på mellom 26 og 27 grader. Det er mellom fire og fem grader flatere enn tillatt, sier en imponert bakkesjef Gunvald Solberg.
Hele Norges coronakart