«Fjerner man stilkarakterene, fjerner man sjela i hoppsporten»

Det er ikke bare norske hoppdommere som provoseres av Torbjørn Yggeseths trusler om fjerning av stilkarakterene. Bjørn Wirkola mener stildømmingen hører med i hoppbakken.

Hoppkomitéformann Yggeseth i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har i lang tid ment at stilkarakterer er avleggs. Debatten blusset opp igjen etter bedømmingen av Sigurd Pettersens hopp i Granåsen forrige helg.

- Jeg har aldri vært for det å fjerne stilbedømmingen. Det hører jo med til hoppsporten. For fjerner man stilkarakterene, fjerner man sjela i hoppsporten, sier Bjørn «som å hoppe etter» Wirkola til Dagbladet.

Synsing

Hans gamle stilhopperkollega Toralf Engan og hopp- og NRK-guru Arne Scheie er hjertens enig.

- Stilen er sjela i skihoppingen. Så enkelt er det. Det blir feil å bedømme et hopp ut fra nedslaget, poengterer Engan.

- Yggeseth har et poeng når han sier at hoppernes ski og utstyr blir nøyaktig målt, og så står det fem dommere opptil 100 meter unna som skal synse. Utviklingen går riktig nok mot at lengden betyr mer og mer for den totale karakteren rundt et hopp. På den annen side er dommerne og dermed stildømmingen en del av hoppkulturen, sier Scheie.

- Sjåvinistiske

Bjørn Wirkola er enig med Yggeseth i at norske dommere så å si konsekvent dømmer annerledes enn utlendingene.

- Det har dessverre vist seg i flere år at de norske dommerne er sjåvinistiske. Det vil si at de trekker sine landsmenn mest i karaktergivningen, og det er jo feil. Jeg synes norske hoppdommere bør dømme slik de internasjonale dommerne gjør, sier Wirkola.

På NRK-sporten tirsdag truet Yggeseth nærmest de norske hoppdommerne med utestengelse hvis de ikke skrev under på en erklæring der de sier seg enig i det FIS tolker som et Telemark-nedslag. Scheie har ingen formening om det er riktig metode å bruke.

- Vi kan jo spørre hvem som feiltolker reglene, nordmennene eller de andre dommerne. Men hvis det viser seg at det er de norske dommerne som ikke følger FIS-reglene, må det jo gjøres noe, sier Scheie.

Uklare regler

Espen Bredesen mener Yggeseth skyter seg selv i beinet når han klager på feiltolking av reglene.

- Når regler feiltolkes, betyr det som oftest at reglene ikke er klare nok. Og da ligger vel skylden hos dem som lager reglene? I dette tilfellet er det FIS, der Yggeseth sitter som hoppkomitéformann, sier Bredesen.

STIL + SKIHOPP = SANT: - Forståelsen av et skihopp ligger ikke bare i hopplengden, sier tidligere stilhopper Bjørn Wirkola med klar adresse til Torbjørn Yggeseth.