European Games:

Fjerner skandalesone: - Press virker

Norges idrettsforbund jubler over av at arrangørbyene for Europeiske Leker i 2023 har fjernet betegnelsen som «LHBT-frie sone».

JUBLER: Berit Kjøll. Foto: Berit Roald / NTB
JUBLER: Berit Kjøll. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke kom nyheten om at regionene Kraków, Rzeszow og Lublin alle har fjernet betegnelsen som «LHBT-frie soner» - steder som tidligere har vedtatt resolusjoner som beskrives som fiendtlige for homofile, lesbiske, bifile, og transpersoner.

Det får idrettsforbundet til å juble. Fjerningen av betegnelsen var nemlig ingen selvfølge for noen uker siden.

- Det burde være selvsagt at en arrangørby av store idrettsarrangementer ikke har diskriminerende vedtak rettet mot enkeltgrupper. Jeg ser på dette som et bevis for at internasjonal oppmerksomhet og press virker, sier idrettspresident Berit Kjøll til Dagbladet.

Boikott uaktuelt

Lite tydet på at Polen ville gi slipp på LHBT-frie soner for de europeiske leker i 2023. Etter at EU har truet med mindre finansiering, valgte de tre polske regionene å trekke tilbake betegnelsene om at de er «LHBT-frie soner».

Kjøll deltok i sitt første styremøte i EOC som styremedlem i Roma den 13. september. Der ble Polens diskriminerende politikk tatt opp.

- I forkant av styremøtet sendte jeg et brev til styrets leder med ønske om informasjon om hvordan LHBT-personers rettigheter blir ivaretatt i forbindelse med European games 2023.

En tredel av regionene i Polen har vedtatt å kalle seg LHBT-frie soner de siste åra. EU-kommisjonen mener dette er et brudd mot antidiskrimineringslover.

Kjøll mener man i framtida må sette tydelige retningslinjer og kriterier for hvem som skal for arrangere mesterskap og andre arrangementer.

PROTESTERER: Polsk politi under en LHBT-protest for skeives rettigheter i den polske byen Czestochowa. Foto: Czarek Sokolowski)
PROTESTERER: Polsk politi under en LHBT-protest for skeives rettigheter i den polske byen Czestochowa. Foto: Czarek Sokolowski) Vis mer

- Vi arbeider for at tildelingskriterier for store arrangementer setter klare krav til beskyttelse av menneskerettigheter, og at det rapporteres åpent om hvordan dette etterleves. Vi vil også arbeide for utvikling av klausuler i tildelingsavtaler slik at brudd på krav til beskyttelse av menneskerettigheter i seg selv kan medføre at tildelinger trekkes tilbake, forklarer Kjøll.

Dagbladet har tidligere omtalt Norges standpunkt knyttet til Kraków som arrangør for de europeiske lekene i 2023. En boikott av de europeiske lekene har hele veien vært uaktuelt.

- Vårt standpunkt vedrørende deltakelse i internasjonale konkurranser og mesterskap står uendret. Boikott som virkemiddel setter oss på utsida og svekker våre muligheter for påvirkning. Norsk idrett vil derfor primært vurdere boikott som et aktuelt virkemiddel når det inngår i en bred internasjonal boikott på tvers av samfunnssektorer, forteller Kjøll.

- Tatt til fornuften

Daglig leder av Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Inge Alexander Gjestvang, har tidligere vært svært kritisk til at Polen har blitt tildelt European Games. Han er nå glad for at de har snudd.

- Vi har sett flere eksempler på at ting har blitt fjernet når det har blitt stoppet EØS-midler. Jeg syntes det er positivt at de nå tilsynelatende tar til fornuften, sier Gjestvang til Dagbladet.

MÅ FØLGES OPP: Leder av FRI Inge Alexander Gjestvang mener at de tidligere LHBT-frie sonene i Polen må følges opp etter Europen Games i 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MÅ FØLGES OPP: Leder av FRI Inge Alexander Gjestvang mener at de tidligere LHBT-frie sonene i Polen må følges opp etter Europen Games i 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

FRI-lederen synes Norge har vært flinke til å gripe inn ved menneskerettighetsbrudd knyttet til arrangementer internasjonalt, men påpeker at idretten fortsatt har litt å gå på.

- Det er jo et arbeid som jeg er glad for at Norge og utenriksminister Ine Eriksen Søreide har tatt del i. Idretten har ikke alltid vært like tydelig, selv om det kan hende at de har gjort mer i kulissene enn det vi vet om. Jeg håper de følger opp dette også etter at mesterskapet er ferdig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer