Fjernes etter talentfisking

Smågutt-trener Luybomir Stoyanov prøvde å hente en 13-åring fra Risør til Stabæk. Formann Erik Loe mener talentfiskingen skader klubbens gode navn og rykte.

NADDERUD (Dagbladet): Etter det Dagbladet erfarer blir Stoyanov fjernet fra trenerjobben etter sesongen. Det til tross for at han allerede hadde fått avtalt treneroppdrag for neste sesong.

I går kveld spilte 14-åringene til Stabæk den første høstkampen i 1. divisjon mot Årvoll/HL/LIL. De vant kampen enkelt 5-1 - selv uten det 13 år gamle stortalentet Simen Ellefsen fra Risør. Trener Stoyanov sto på sidelinjen og var svært engasjert. Ga ordrer og var voldsomt engasjert. Det til tross for oppstyret og nettavisoppslagene etter gårsdagens sak i Agderposten der det kom fram at han har forsøkt å headhunte unge Ellefsen til klubben.

-  Norsk fotball trenger dette talentet. Simen er helt unik. Jeg har knapt sett maken til kreativ og klok fotballspiller på hans alder. Dersom han fortsetter i dette sporet vil han garantert hevde seg både i nasjonal og internasjonal toppfotball, sa Stoyanov.

-  Ikke noe galt

Det var derfor han på eget initiativ kjørte 23 mil til Risør for å overtale familien Ellefsen om at Simen måtte til Stabæk. Men slikt gjør man ikke i fotball-Norge. Mor Inger Ellefsen sa nei.

-  Han er selvsagt for liten til å flytte fra familien og vennene her i Risør allerede som 13-åring. Simen har nok vanskelig for å innse konsekvensene av et slikt stort steg. Han ble helt i hundre da han fikk henvendelsen. Vår oppgave her hjemme blir å holde han nede på jorda en stund til, sier broren Kris til Agderposten.

Leder Thor Erling Larsen i Risør Fotball sier dette;

-  Stabæk har opptrådt utrolig klønete. Vi snakker om en 13-åring her. Dette vitner om at Stabæk skyter langt over mål. Dette er under enhver kritikk, sier han.

b> TAR IKKE SJØLKRITIKK:  Trener Luybomir Stoyanov (t.h.) ledet Stabæks G-14 lag til seier i går. Bulgareren får kritikk av Stabæk-formann Erik Loe etter at han prøvde å hente en 13 år gammel gutt til klubben. Foto: Sveinung Uddu Ystad
b> TAR IKKE SJØLKRITIKK: Trener Luybomir Stoyanov (t.h.) ledet Stabæks G-14 lag til seier i går. Bulgareren får kritikk av Stabæk-formann Erik Loe etter at han prøvde å hente en 13 år gammel gutt til klubben. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Og derfor dro Dagbladet på kamp i går for å høre Stoyanovs syn på saken. På forhånd fikk vi beskjed fra formann Erik Loe om at klubben hadde bedt Stoyanov ikke uttale seg om saken. Vi spurte likevel:

-  Jeg snakker ikke norsk, svarte han.

Vi spurte på engelsk:

-  Dette er følelsesmessig sterkt for meg. Det er en ikke-sak. Jeg skjønner ikke dette. Jeg har ikke gjort noe galt, sier han.

-  Helt tullete

Formann Erik Loe er definitivt ikke enig:

-  Dette er svært ubehagelig for oss. Dette er en trener som har gjort et overtramp, gått utover sitt mandat og retningslinjene for hvordan vi skal ha det i Stabæk. Det er helt tullete. Vi har jo ikke noe apparat til å ta oss av en 13-åring som eventuelt skulle flyttet hjemmefra, sier han til Dagbladet.

Så alvorlig ser klubbledelsen på saken at Loe kalte inn trenerkoordinator Trond E. Eriksen til møte om saken. De skal ha nytt møte sammen med Stoyanov i dag.

-  Vi kan ikke nekte for at denne situasjonen har oppstått. Det er utelukkende negativt og går utover klubbens renomme. Vi har også fått reaksjoner fra folk som følger Stabæk nært, sier Loe som bekrefter overfor Dagbladet at saken vil få konsekvenser for Stoyanov.

Loe tør ikke gi en fullgod forklaring på hvorfor Stoyanov overså retningslinjene til klubben:

-  Men det er mulig det har å gjøre med den østeuropeiske bakgrunnen hans, sier han.

-  Hvor går den geografiske grensen for hvor Stabæk skal hente spillere i denne aldersgruppen?

-  Det må bli Asker og Bærum - og i noen tilfeller inne i Oslo om spesielle forhold tilsier det.

Vil ha 14-åring

Men i Mjøndalen Fotball - som ligger i Nedre Eiker kommune - et godt stykke unna Asker og Bærum ble det i går holdt styremøte der Stabæks interesse for en av klubbens 14-åringer sto på agendaen:

-  Det var en trener i Stabæk som hadde gått utover rammene som var gitt. Han hadde kontaktet foreldrene til spilleren, sier sportslig leder Bob Stokka i Mjøndalens junioravdeling til Dagbladet.

Vedkommende spiller var faktisk på en ukes hospitering hos Stabæk allerede som 13-åring i fjor. Han spilte for Stabæk i en turnering i juli, men er nå tilbake i Mjøndalen.

-  Vi kontaktet sportslig ledelse i Stabæk, og fikk bekreftet at dette ikke er måten klubben skal gjøre ting på, sier Stokka.

-  Dette gjelder en annen trener, men saken er ikke sammenlignbar. Her hadde det vært kontakt mellom klubbene over lang tid, og treneren til Mjøndalen tok også initiativ overfor oss når det gjelder denne spilleren, sier Loe.

Ifølge trener-koordinator Trond E. Eriksen skal Mjøndalen og Stabæk i dialog om denne 14-åringen på nytt etter sesongen.

STABÆK-SJEF: Erik Loe.
STORTALENT: 13 år gamle Simen Ellefsen ble forsøkt hentet fra Risør til Bærum av Stabæk fotboll.