TRODDE DET IKKE BLE NOE AV: Håvard Bøkko syns det er synd at 10 000-meteren forsvinner fra EM i allround på skøyter. Foto: ENDRE VELLENE
TRODDE DET IKKE BLE NOE AV: Håvard Bøkko syns det er synd at 10 000-meteren forsvinner fra EM i allround på skøyter. Foto: ENDRE VELLENEVis mer

Fjernet 10 000-meteren for ett år siden uten at løperne har fått det med seg

- Jeg syns det er rart at vi ikke har hørt noe.

(Dagbladet): I dag slo en over ett år gammel nyhet fra skøytesporten ned som ei bombe i Idretts-Norge. Det internasjonale skøyteforbundet, ISU, fjernet 10 000-meteren fra allround-EM på kongressen i Dublin i juni 2014 og erstattet den med en 1000-meter.

Regelendringen gjelder fra sesongen 2016/17.

Til tross for at vedtaket altså er godt over ett år gammelt, hadde tilsynelatende ingen av løperne fått med seg at 10 000-meteren nå er borte fra EM.

- Hvis dette er tilfelle er det bare å gratulere ISU med valget, sa Håvard Bøkko til Hamar Arbeiderblad.

- Jeg trodde 10 000-meteren skulle byttes med 3000-meter. Å bytte mila med 1000-meter synes jeg er vel drastisk. Det blir jo på mange måter et sprintmesterskap. Da går jeg ikke, sa den suverene allroundmesteren gjennom åtte år, nederlandske Sven Kramer til samme avis.

Ikke brennhet sommeridrett At to av de absolutt beste allrounderne i verden ikke engang har fått med seg at regelendringen er gjort for over et år siden må man kunne si er oppsiktsvekkende.

I enhver annen sport ville en slik fundamental endring i et mesterskapsprogram skapt voldsomme bølger og mye støy.

- Jeg vet ikke hva Kramer vet eller ikke vet om dette, men det kan fort oppstå at man ikke får med seg alle detaljene langt fram i tid. Det har ikke vært noen hemmelighet dette, men det har ikke vært noen mediesak før nå. Skøyter var vel ikke brennhett i fjor sommer, sier generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad, til Dagbladet.

Ifølge Lauvstad ble vedtaket snakket om blant de norske landslagsløperne, selv om Bøkko tydeligvis heller ikke hadde fått med seg endringen da han snakket med Hamar Arbeiderblad.

- Det virker rart, men nå skal det jo ikke skje akkurat nå, så han har nok først og fremst konsentrert seg om denne sesongen, sier landslagstrener Sondre Skarli til Dagbladet.

- Dropp EM Skarli forteller at de ikke har brukt energi på å diskutere regelendringen i EM. I bunn og grunn handler det like mye om at glansen fra akkurat det mesterskapet også har forsvunnet.

- EM er ikke det som er rangert høyest, på langt nær. OL, som er enkeltdistanser, VM i enkeltdistanser og VM allround er det som teller for løperne, sier Skarli, og mener EM allround like gjerne kunne vært droppet fullstendig fra terminlistene i skøyter.

- Det er for mange mesterskap syns jeg. Jeg syns vi kunne kutta ut EM og holdt oss til VM i enkeltdistanser og VM allround. Sånn som det er nå er det vanskelig å henge med på alt, det er det til og med for løperne.

Trodde på endring Håvard Bøkko bekrefter overfor Dagbladet at han ikke hadde fått med seg at vedtaket var gjort. Han trodde uansett at det aldri kom til å bli noe av.

- Vi har jo hørt at det har vært et forslag mange ganger, men jeg hadde ikke hørt at det var vedtatt. Vi hadde hørt at det uansett ikke skulle bli noe av, sier Bøkko.

- Sett utenfra virker det veldig rart at dere ikke har fått med dere en såpass fundamental endring i et mesterskapsformat.

- Ja, jeg syns det er rart at vi ikke har hørt noe vi heller, hvis det er sånn det blir.

Bøkko forteller at løperne tidligere har sagt tydelig fra om at de syns det er en dårlig idé å droppe 10 000-meteren, men føler utøverne sjelden blir hørt av ISU.

Bøkko er heller ingen fan av å droppe hele EM, slik blant annet landslagstreneren hans mener.

- Vi kan ikke droppe det, men nå blir det helt andre løpere som kommer til å hevde seg. Selv om de norske allrounderne er raske tror jeg vi gjør det bedre med 10 000-meter i mesterskap enn en 1000-meter, sier Bøkko til Dagbladet.

• Det er også på sin plass i melde at heller ikke vi i mediene har fulgt med i skøytetimen her. Saken har ligget åpent på nett i over et år, men verken vi i Dagbladet, eller andre norske medier, har fanget opp den store regelendringen i EM-formatet.