Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stemte plutselig ut 4 x 10 km stafett fra programmet

Fjernet 85 år med tradisjoner og rystet langrennsgiganter. Hastemøte i kveld

Jelena Välbe ristet på hodet, mens svenskene ikke skjønte hva som skjedde da den tradisjonsrike 4 x 10 kilometer-stafetten i går ble stemt ut av langrennsprogrammet. I kveld kan likevel FIS-styret omgjøre sjokkavgjørelsen.

HISTORISK: Petter Northug ble båret på gullstol av Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Tord Asle Gjerdalen etter dramaet på herrestafetten i VM i Holmenkollen. Nå er 4 x 10-formatet stemt ut fra sporten. I kveld kan likevel FIS omgjøre avgjørelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
HISTORISK: Petter Northug ble båret på gullstol av Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Tord Asle Gjerdalen etter dramaet på herrestafetten i VM i Holmenkollen. Nå er 4 x 10-formatet stemt ut fra sporten. I kveld kan likevel FIS omgjøre avgjørelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Det var klassisk sprint og skiathlon som skulle være hovedtemaene på FIS-kongressen i Hellas i går, men plutselig tok debatten en svært overraskende vending.

85 år med sterke langrennstradisjoner forsvant i løpet av noen sekunder. Det gikk så raskt at langrennssportens største nasjoner knapt nok rakk å reagere.

Plutselig hadde de mindre nasjonene vunnet fram med flertall etter den demokratiske modellen som regjerer i langrennskomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS).

4 x 10 kilometer stafett ble i går stemt ut av både verdenscup- og VM-programmet. Det betyr at den siste herrestafetten av dette formatet i så fall finner sted i VM i Seefeld til vinteren.

I stedet erstattes stafettformatet med en kortere versjon, 4 x 7,5 kilometer stafett, etter 85 år med det som har blitt et begrep etter den første 4 x 10 kilometer-stafetten i VM i Innsbruck i 1933.

GULL: Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby , Simen Hegstad Kruger og Johannes Høsflot Klæbo vant OL-gull på herrestafetten i Pyeongchang i vinter.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULL: Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby , Simen Hegstad Kruger og Johannes Høsflot Klæbo vant OL-gull på herrestafetten i Pyeongchang i vinter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det var svært overraskende. Forsamlingen var bare opptatt av kampen om klassisk stil i sprint og skiathlon. Endringen av stafettformatet gikk til avstemning nesten uten at det ble diskutert eller sagt noe, forteller Dagbladets kommentator Esten O. Sæther, som var til stede under seansen.

- Vegard Ulvang trakk fram det historiske, mens de små landene snakket om å få en jevnere konkurranse. Under avstemningen var det ni mot seks stemmer. Det gikk så fort at man ikke rakk å kontrollere hvem som egentlig stemte.

Hastemøte i kveld

LANG HISTORIE: Oddvar Brå i den historiske duellen mot Alexander Savjalov da de delte VM-gullet på stafetten i Oslo i 1982.
Foto: NTB / Scanpix
Bilde 3 av 4
LANG HISTORIE: Oddvar Brå i den historiske duellen mot Alexander Savjalov da de delte VM-gullet på stafetten i Oslo i 1982. Foto: NTB / Scanpix Bilde 3 av 4 Vis mer

Men alt håp er ennå ikke ute. Siste ord er ikke sagt:

Dagbladet kan nå avsløre at det fortsatt finnes håp for å beholde 4 x 10 kilometer herrestafett. Temaet ble tatt opp igjen i FIS Council, det øverste styret i FIS, i går kveld. Der vil de vurdere å overstyre flertallets ønske, altså de ni mindre nasjonene mot de seks store.

Om FIS velger å overstyre fagkomiteens beslutning, kan diskusjonen i så vil bli utsatt og tatt opp igjen på nytt på kongressen i løpe av de neste dagene.

Norge, Sverige, Russland, Finland, Sveits og Tyskland er de seks som vil beholde det tradisjonsrike stafettformatet. De mindre langrennsnasjonene ønsker en kortere stafettøvelse, slik at flere nasjoner kan henge med. Det er hovedargumentet for å endre herrestafetten, selv om det ofte har vært mange nasjoner med til spurten på 2000-tallet.

Motargumentet er ønsket om å ta vare på den mest tradisjonsrike øvelsen ved siden av femmila, i tillegg til det økonomiske aspektet og seertallene.

Välbe og Sverige reagerer

Konklusjonen ble som følger: 4 x 10 kilometer stafett forsvinner fra langrennsprogrammet, altså 85 år med sterke tradisjoner.

Russlands mektige langrennssjef Jelena Välbe ristet oppgitt på hodet i salen over avgjørelsen. Det samme gjorde Sveriges representanter.

- Det var mye jeg var urolig for i dag, men ikke dette her. Vi ble tatt fullstendig på senga, sier Niklas Jonsson, Sveriges representant i langrennskomiteen, til Expressen.

- Det er kjipt at man skal endre på en så tradisjonsrik distanse, supplerer langrennssjef Rikard Grip.

Mektige stemmer i debatten

Internasjonal langrenn har en stor TV-utfordring og i så måte er det svært viktig for FIS å gjøre valg som gagner interessen i de store nasjonene Russland, Sverige, Finland, Norge, Tyskland og Sveits.

FIS-president Gian-Franco Kasper er historisk interessert og skal være blant dem som ønsker å bevare 4 x 10 kilometer stafett. Også Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, vil beholde den tradisjonsrike herrestafetten i det formatet den har vært i 85 år.

Det ønsker imidlertid ikke FIS' renndirektør Pierre Mignerey, som også jobbet for å fjerne klassisk sprint og skiathlon. Det klarte han ikke. Der fikk blant annet Ulvang viljen sin, og derfor opplevde Ulvang det som både vanskelig og urettferdig å presse gjennom en stafett-avgjørelse mot flertallet i går kveld.

I debatten er det også sportslige egeninteresser. Selv om Russland har en sterk avslutter som Sergej Ustjugov, har de så mange råsterke kapasitetsløpere at de ønsker lengst mulig etapper og mest mulig hardkjør.

For Norges del er det sportslig sett mindre kritisk med en kortere herrestafett. Norge har den beste avslutteren i Johannes Høsflot Klæbo, samt tidligere suverene ankermenn som Petter Northug og Finn-Hågen Krogh forhåpentligvis på vei tilbake til gammel form.

- Russland vil ha det tøffest mulig. For Norge er det ikke så kritisk. Så lenge vi har avsluttere som Johannes Høsflot Klæbo, Petter Northug og Finn Hågen Krogh, er vi usedvanlig godt forspent. Vi vinner nok uansett, sier Esten O. Sæther.

Lang og viktig historie

Den første VM-stafetten i 4 x 10-formatet ble arrangert i VM i 1933 i Innsbruck. Det første VM-gullet til Norge på distansen kom i 1937. Annar Ryen, Oskar Fredriksen, Sigurd Røen og Lars Bergendahl utgjorde Norges lag den gangen.

Nå kan den siste herrestafetten i 4 x 10 km-formatet finne sted i VM i Seefeld kommende vinter, eksempelvis med løpere som Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Petter Northug.

I VM i Lahti i 2017 gikk Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh for Norge. I OL i Pyeongchang besto gullaget av Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo.

Norge har vunnet 17 VM-gull i stafett i dette formatet, deriblant de åtte verdensmesterskapene. I OL-sammenheng har Norge vunnet herrestafetten fem ganger, seinest i Pyeongchang i vinter.

Alle endringsforslag fra fagkomiteene skal gjennom en behandling i FIS-styret og blir til slutt lagt fram på kongressen på lørdag. En godkjennelse av styret i FIS betyr at dette også blir utfallet på lørdagens kongress. Nå venter langrennsverden i spenning:

Kan 4 x 10 kilometer stafett og 85 år med sterke tradisjoner overleve - eller er det snart et ferdigskrevet kapittel?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media