Fjernet av TV 2-seerne

Ernst A. Lersveen er vraket som fotballkommentator i TV 2. Personkritikk og sarkasme har preget sendingene hans. Det liker ikke det norske folket, mener TV 2-ledelsen.

SKØYEN (Dagbladet): Ernst A. Lersveen har kommentert det meste av fotball på TV 2 siden han ble hentet over fra NRK Radiosporten i 1995. Nå er det slutt.

- Jeg ble helt paff da jeg fikk vite det for en måned siden. Men nå har jeg et avslappet forhold til dette. Har lagt det bak meg, sier han til Dagbladet.

Lersveen er kjent som en krass kommentator. Han legger sjelden skjul på sine sterke meninger og er blitt spesielt kritisert for å ha vært for krass mot Nils Johan Semb. Avislesere har kåret ham til Norges dårligste kommentator, og hans spesielle meninger og humor har gitt ham hard medfart i mange leserinnlegg.

Ikke salgbar

Beskjeden om at han er vraket fikk Lersveen av sportsredaktør Bjørn Taalesen, som paradoksalt nok fortsatt står på at Lersveen er landets beste fotballkommentator.

- Ja, det mener jeg. Men det å være best bestemmer ikke aleine hvordan du oppfattes av andre i denne kommersielle verden. Over tid har Ernst fått et urettferdig image hos mange seere, det blir belastende for oss som kommersiell aktør, sier Taalesen.

Han legger ikke skjul på at kanalen har mottatt langt flere negative tilbakemeldinger enn positive.

- Hva har Lersveen gjort feil?

- Ernst har tatt med seg den kritiske journalistikken inn i kommenteringen, men folk som setter seg ned for å se en fotballkamp er mer opptatt av om Norge vinner 1- 0 enn om det blir trenerskifte på landslaget, sier Taalesen.

- Dette har mest å gjøre med et negativt image som er knyttet til personen Ernst, sier Taalesen.

- Skal TV 2s fotballdekning nå bli pusete og uten sterke meninger?

- Nei, men det er noe annet å kommentere en fotballkamp enn å være en aktiv reporter i fotballdekningen og drive kritisk journalistikk, sier Taalesen.

Lersveen skal fortsette som vanlig fotballreporter i nyhetsdekningen og dessuten være programleder i FotballXtra etter Tippeliga-rundene, der han flere ganger har høstet seerstorm for blant annet å ha drukket øl (alkoholfritt) på direkten.

- Ernst behersker direktesendinger, og er den beste til å lede den typen programmer. Dessuten tror vi seerne setter seg ned til et slikt program med et annet utgangspunkt enn til en landskamp, sier Taalesen.

Ikke for kritisk

Lersveen har hatt sin egen stil som kommentator. Personfokusering, ironi og sarkasmer er varemerkene.

- Har du vært for kritisk?

- Jeg kunne ikke gjort noe annet enn det jeg har gjort. Men jeg skjønner jo nå at jeg kan ha vært for kritisk.

- Hva mener du sjøl en god fotballkommentator bør beherske?

- Veilede, opplyse, engasjere, leve med i kampen og glede seg over gode prestasjoner. Dessuten ta tak i det som ikke er bra, og tørre å si det, sier Lersveen.

Han presiserer at han ikke går rundt og bærer nag. Han tåler også godt å høre at han er vraket fordi folket ikke vil ha ham.

- Jeg er overhodet ikke bitter. Dette tar jeg fint. Er rimelig hardhuda. Valgerd går jo oppreist, hun også, sier han.

Men han skjønner ikke hvordan noen kan mene at han i kommentatorrollen burde latt være å komme inn på Nils Johan Sembs framtid som landslagssjef da resultatene var som tristest.

- Om det er slik at en landslagssjef står for fall, ville det være pussig om jeg ikke snakket om det.

Han har ikke oppfattet sin egen person som et hinder for videre kommentering.

- Fra Taalesen fikk jeg vite at jeg er for journalistisk til å kommentere. Det tolker jeg til at jeg har vært for kontroversiell, sier han.

<B>TAR LITT SJØLKRITIKK:</B> - Jeg kunne ikke gjort noe annet enn det jeg har gjort. Men jeg skjønner jo nå at jeg kan ha vært for kritisk, sier Ernst A. Lersveen til Dagbladet. Her er han nettopp kommet tilbake fra gårsdagens joggetur.