Fjernstyrt keeper

Snart kan Ola By Rise skrike beskjeder inn i Espen Johnsens ørepropp inne på banen.

Det belgiske laget Genk skapte historie de slo Brugge 1-0 fredag. Ikke på grunn av seieren, men fordi keeper Jan Moons hadde en ørepropp med radioforbindelse fra trenerbenken under kampen, melder The Independent.

Noe for Rosenborg når sesongen starter igjen? Nei, sier RBK-trener Ola By Rise.

- Det er en prinsipiell avgjørelse for oss i Rosenborg. Du kunne gjort det samme på alle spillerne, med hver sin frekvens, sier RBK-trener Ola By Rise til Dagbladet.no.

Han tror en trener ytterst sjelden har bruk for å gi beskjeder på øret til en spiller. Det er like greit å gi beskjeden til nærmeste mann på linja.

- Jeg skulle gjerne hatt utskrift av samtalen i Belgia. Jeg er ikke sikker på at proppen fikk noen betydning. Jeg ser på dette som et kuriøst forslag, sier By Rise som er glad han ikke hadde Nils Arne Eggen på øret da han sjøl var Rosenborg-keeper.

- Da hadde jeg nok slått av sendingen.

At keeperen på den måten blir fjernstyrt i spill, får stor oppmerksomhet i Belgia. Men Brugge-trener Trond Sollied er blant dem som ikke tror at ørepropper blir en del av keeperutstyret.

- Det er bare tull og tøv. Jeg kan ikke se at det har noen betydning for spillet, sier Sollied til Dagbladet.no.

Men Belgias landslagstrener Aimé Antheunis tente umiddelbart på ideen, og varslet at han gjerne tildeler keeperen ørepropp i neste landskamp.

- Hvis Fifa ikke forbyr det, synes jeg vi bør bruke det også. For en trener er dette en fantastisk dings. Med en slik sender kan du gi instrukser mye kjappere. Dette er en begynnelsen på en ny tid for fotballen, sier Antheunis.

Det internasjonal fotballforbundet Fifa visste i går ikke hvordan de skulle reagere. Først uttalte organisasjonen at radiokommunikasjon ikke er ulovlig, før de så sendte ut denne pressemeldingen:

- Bruk av radiokommunikasjon på banen under en kamp, med en ørepropp, må godkjennes av styret i det internasjonale fotballforbundsstyret før bruk. En godkjennelse av slikt utstyr blir trolig behandlet på møtet i London 28. februar.

Genk-keeper Mons synes det var helt greit å få instrukser via propp i øret under kampen fredag.

- Først kjenner du den, men etter noen minutter legger du ikke merke til den. Og nei, treneren forteller meg ikke hvilken vei jeg skal slenge meg, sier Mons.

Skottland-trener Bertie Vogts liker også tanken på å styre keeperen sin, og sammenlikner kommunikasjonen med amerikansk fotball der quarterbacken stadig får beskjeder.

- Med dette systemet kan en manager fort endre posisjonene til spillerne sine, eller gi individuelle- og lagbeskjeder. Jeg tror det er verd å se nærmere på det, kanskje det kan gjøre spillet bedre, sier Vogs til Daily Record.

(Dagbladet.no)

GLAD KEEPER:</B> Jan Moons, med propp i venstre øre, og Genk-spillerne feiret seieren over Brugge fredag kveld.
SKEPTISK:</B> Ola By Riise ville slått av sendingen dersom Nils Arne Riise ga radiobeskjeder til ham da han var keeper.