Fjøra som ble til fem høns

NADDERUD (Dagbladet): Stabæk- Tromsø 0- 3. Jan Åge Fjørtoft ble lansert som årets kjøp av Stabæk-ledelsen i vinter, og halve Bærum hadde kommet for å se comebacket hans. Det ble med PR-jippoen. Trener Linderoth satte ham på benken. Og da var Sirkus-Fjørtoft i gang.

For etter kampen uttalte Fjørtoft seg i kjent åpenthjertig stil til NRK og TV2 om at han undret seg over at han var blitt hentet hjem fra tysk fotball for å sitte på benken. Etter å ha gått kanossagang i etermediene, hadde adrenalinet lagt seg litt i sunnmørsblodet.

- Hvis jeg ikke blir sint av å bli satt på benken, må jeg finne meg noe annet å drive med. Jeg har vært så lenge i gamet at jeg må takle det. Min måte å vise skuffelse på var å bruke aggressiviteten til å spille godt når jeg kommer innpå i andre omgang, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Trenger tid

For da Fjørtoft kom på banen etter pause, brukte han knapt ti minutter på å showe og trikset seg inn i hjemmefansens hjerter. På tribunen ble det hvisket og tisket om hvor utrolig det var at trener Anders Linderoth hadde satt sin største profil på benken.

- Folk får si hva de vil. Jeg tar ikke ut laget etter deres mening, og hvem som er populær på tribunen, sier Linderoth til Dagbladet.

Han lar seg ikke imponere av at Fjørtoft løp rundt og hausset opp stemningen på banen.

- Men han spilte godt da han kom inn. Sjansene er vel større for at han starter neste kamp, innrømmer Linderoth.

- Men han får ikke klippekort selv om han sto fram som lagets mest populære spiller?

- Nei, ingen har klippekort. Jeg valgte Christian Michelsen fra start på bakgrunn av treningskampene. Christian har spilt godt i ti kamper. Jan Åge har knapt spilt en og en halv kamp for oss. Han trenger også litt tid og ro på å komme skikkelig inn i laget.

- Tar opp plass

Men Fjørtoft er ingen enkel mann å holde utenfor. Han vet hva som er hans rolle. Han vil være på banen. Lage show og score mål.

- Jeg er en spiller som tar opp litt plass. Det er sånn jeg er. Og det er klart jeg er oppmerksom på at medienes søkelys er på meg. Men når jeg løper rundt og løfter armene i været for å få med publikum, så er det fordi jeg synes det var dødt.

- Men det tar ikke vekk fokusen fra fotballen da?

- Synes du kanskje vi skapte mindre sjanser etter at jeg kom inn?

- Det var ikke sånn ment. Du er bevisst på din rolle og image som showmann?

- Jo, jeg vet hva jeg gjør. Det med å bevisst hausse opp publikum var noe jeg lærte i Frankfurt.

Der var Fjørtoft kjempehelt. Og han klarte raskt å bli det også på Nadderud. Hos publikum.

<B>KALD SKULDER:</B> Her forlater Stabæk-trener Anders Linderoth garderoben etter tapet i går. - Jeg diskuterer ikke laguttaket i pressen. Jan Åge får si hva han vil, sier Linderoth til Dagbladet.