Fjorårsvinner Seavey jager Sørlie

Bare 51 minutter opp.

(Dagbladet.no): Robert Sørlie (47) er fortsatt i tet i Iditarod-løpet. Seint i kveld norsk tid var han førstemann som forlot sjekkpunktet Shaktoolik.

Men bare 51 minutter etter hastet Mitch Seavey ut på jakt etter hurdølingen. Seavey er ikke hvem som helst - han vant hele løpet i fjor.

45-åringen er virkelig på hugget, han hvilte bare 22 minutter i Shaktoolik - mot Sørlies stopp på fem timer og fem minutter. Og fram til sjekkpunktet tok han inn over halvannen time på nordmannen.

I tillegg har fjorårsvinneren 11 bikkjer med seg på ferden mot Koyuk, neste sjekkpunkt 93 km unna. Sørlie har bare ni i spannet, han satt igjen to bikkjer igjen i Shaktoolik.

Team Norway-pressetalskvinne Nina Skramstad tror brannmannen fra Hurdal kommer til å sette opp farten på spannet framover.

Ber om fart i natt

- Når han drar ut nå vil han be om fart fra hundene, for han vet de andre er nær, sier Skramstad til Dagbladet.no.

Ikke bare Seavey truer Sørlies andre seier i verdens tøffeste hundesledeløp. Ramy Brooks og Martin Buser har fulgt tett bak Sørlie i lang tid. De to kom inn omlag to timer etter nordmanne, og vil neppe la ham få mer tid.
 

FORFØLGES: Robert Sørlie skal over djevelsnø på vei mot neste innklokking på Koyuk. Foto: SCANPIX/AP
FORFØLGES: Robert Sørlie skal over djevelsnø på vei mot neste innklokking på Koyuk. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Også Brooks og Buser har nærmet seg Sørlie det siste døgnet, og håper selvsagt å kappe forspranget ytterligere. Team Norway er ikke så bekymret over at Sørlies ledelse er blitt mindre i kveld.

- Han tar det kanskje litt roligere. Han er først i løypa, Robert trenger ikke å pese bikkjene så innmari, sier Skramstad.

Sørlie har en tøff oppgave foran seg på vei til Koyuk. Spannene skal over en blanding av is, tundra og sand. Forholdene er tøff på grunn av gufset fra havet, og underlaget kalles «djevelsnø» på grunn av fuktigheten.

Om halvannet døgn er det 1800 km lange løpet over, og når spannene er framme i White Mountain i løpet av morgendagen kan mye være avgjort.

Sørlie sparer bikkjene?

Der må absolutt alle hvile i åtte timer før den siste strekningen inn til Nome - løpets endestasjon.

- Jeg vet at Robert sparer den lille eksta responsen han kan få til de siste strekningene før White Mountain, sier Skramstad.

Hun krysser fingrene for at utfordrerne satser litt for mye - som for eksempel Brooks gjorde da Sørlie vant Iditarod for to år siden.

- Den situasjonen vi har nå er en blåkopi fra to år siden. Da ble hundene til Brooks så slitne at Robert vant klart, sier Skramstad.

Sørlie-nevø Bjørnar Andersen kjører også bra, han er beste rookie så langt. 27-åringen er på niendeplass, etter at han kom inn til Shaktoolik kl. 22.33 i kveld.

Følg løpet fra sjekkpunkt til sjekkpunt på Iditarods egen resultatside. 

LEDER FORTSATT: Men i kveld har rivalene tatt innpå Robert Sørlie.