Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trump-gevinst

Fjørtoft ba regjeringen ta vare på spillmonopolet. Selv tjente han 12 000 på Trump-seier hos utenlandsk spillselskap

I vår var han leder for utvalg som rådet regjeringen til ikke å slippe til utenlandske spillselskaper. 
 

ANBEFALTE ENERETTSMODELLEN: Jan Åge Fjørtoft overlever Fjørtoft-rapporten om norsk idrettspolitikk i framtida til kulturminister Linda Hofstad Helleland i sommer.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
ANBEFALTE ENERETTSMODELLEN: Jan Åge Fjørtoft overlever Fjørtoft-rapporten om norsk idrettspolitikk i framtida til kulturminister Linda Hofstad Helleland i sommer. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange våknet opp til en gedigen overraskelse da Donald Trump sto igjen som vinner av det amerikanske presidentvalget natt til onsdag.

Det gjorde Jan Åge Fjørtoft også, selv om hans overraskelse var noe annerledes enn de fleste andres.

To dager før valget tvitret nemlig den tidligere fotballstjerna til sine 154 000 følgere om det forestående presidentvalget.

- Tenk deg at noen for ett år siden satte hundre pund på at Trump vant valget ... Vent litt ... Jeg gjorde det ..., skrev Fjørtoft, og fortalte undrende følgere at han fikk tolv i odds på spillet.

«Fjørtoft-rapporten»

Da resultatet var klart i morges viste Fjørtoft nok en gang til spillet, mens han nå kommenterte at det var et veddemål han ikke var glad for å vinne.

I sommer overleverte Fjørtoft, som leder for det regjeringsoppnevnte Strategiutvalget for idrett, en rapport om statlig idrettspolitikk inn i en ny tid til kulturminister Linda Hofstad Helleland.

I den såkalte «Fjørtoft-rapporten» er anbefalingen om å beholde den såkalte enerettsmodellen, der Norsk Tipping har monopol på alle pengespill i Norge, soleklar.

«Strategiutvalget for idrett anbefaler at regjeringen ikke innfører en lisensordning for utenlandske spillselskaper i Norge.», skriver Fjørtofts utvalg i oppsummeringen.

VANT: Donald Trumps seierstale. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Engasjert i NFF

Norsk Tipping bekrefter onsdag overfor Dagbladet at de aldri har tilbudt spill eller odds på hvorvidt Trump skulle bli president eller ikke.

Dette har imidlertid en rekke utenlandske spillselskaper gjort.

Fram til i sommer var Jan Åge Fjørtoft såkalt team manager for det norske herrelandslaget i fotball. Han er fortsatt engasjert i Norges Fotballforbund, nå som internasjonal rådgiver.

NFF har flere ganger ønsket å markere seg som en av de sterkeste forkjemperne for å bevare enerettsmodellen i spillmarkedet, og har hatt et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping i generasjoner.

Denne harde linjen fra forbundet kom blant annet fram under bråket rundt John Arne Riise sommeren 2013.

- Nå har han satt seg selv på sidelinjen av norsk fotball. Han vet svært godt at dette uforenelig med det vi står for, sa fotballpresident Yngve Hallén den gang til Dagbladet.

PRYDET EMPIRE STATE BUILDING: Gjennom hele valgkvelden ble Empire State Building lyst opp av resultater. Men da det hele var klart, dukket denne karen opp på den kjente bygningen i New York. Foto/Video: NTB Scanpix Vis mer

Godtar debatt

Da Fjørtoft overrakte rapporten i sommer understreket Fjørtoft i pressemeldingen fra kulturdepartementet betydningen av å diskutere finansieringen av norsk idrett.

- Statens overordnede mål er fysisk aktivitet og idrett for alle. Men det er et faktum at mange faller utenfor. Da må man diskutere om statens virkemidler kunne ha blitt brukt på en mer effektiv måte, sa Fjørtoft i pressemeldingen.

På spørsmål fra Dagbladet om det er problematisk at han, som tidligere leder av strategiutvalget for idrett - et utvalg som klart og tydelig sier at utenlandske spillselskap ikke skal slippes til i Norge - og med et engasjement i NFF, vinner penger på spill i nettopp slike selskap, svarer Fjørtoft at det ikke er noe han har tenkt så mye på, men at han tror det går bra.

- Jeg er en stor tilhenger av enerettsmodellen, og det er derfor vi kom med den innstillingen. Jeg godtar likevel at det blir en debatt rundt dette. Sånn er det bare, sier han.

12 i odds

Han forklarer også at han ikke selv har noen egen konto, og hva som er bakgrunnen for hvordan spillet ble plassert for et drøyt år siden.

- Jeg satt med en kompis og diskuterte politikk, og spurte han hva slags odds Trump hadde. Han sa at han sto til 12 i odds, sier Fjørtoft.

- Jeg argumenterte for at han kom til å vinne selv om jeg ikke synes han er noen god kandidat. Kompisen min sa «put your money where your mouth is», så han plasserte spillet på en tusenlapp for meg. I morges så jeg at det hadde kommet inn litt penger.

Han legger også til, at han i likhet med mange andre, var overrasket da han i dag våknet til nyheten om at Trump hadde gått seirende ut av duellen med Clinton.

- Jeg sa faktisk til datteren min i går at «pappa har inngått et veddemål, men han håper at han taper». Dessverre var det to kandidater hvor jeg ikke synes noen fortjente å vinne, sier Fjørtoft.

Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, forteller til Dagbladet at de har vært i kontakt med Fjørtoft, og betegner dette som en ikke-sak for forbundet. Han mener også at sammenlikningen med Riise-saken blir feil.

- Fjørtoft har stått fjellstøtt bak den norske enerettsmodellen, også gjennom det statlige utvalget han ledet. Å sammenligne dette - særlig i lys av settingen det skjedde i - og det å være ambassadør for et utenlandsk spillselskap blir etter vårt syn helt feil, sier Haavik i en SMS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!