Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fjørtoft betaler av egen lomme for å få med sønnen (18) i studio

Viaset har endret konseptet før Champions League-start i morgen.

PÅ JOBB: Guro Fostervold og far og sønn Fjørtoft. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ JOBB: Guro Fostervold og far og sønn Fjørtoft. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I åtte år har Jan Åge Fjørtoft ledet Champions League-sendingene på TV 3 og senere Viasat.

Nå har Guro Fostervold overtatt programlederjobben, mens Fjørtoft har inntatt en ny rolle som fast studiogjest/ekspert. Det er en endring han ønsker velkommen - både av hensyn til seg selv og seerne.

- Det er perfekt. Jeg har vært programleder i åtte år, og den nye rollefordelingen fungerte veldig bra i playoffen til Champions League. Jeg har gjort det samme med Sky i Tyskland det siste året, og fått veldig smaken på det. Derfor hadde jeg veldig lyst til å fortsette med det også i Viasat. Både for min egen del og for seernes del er det greit å endre litt på konseptet, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Har med sønnen på alle møter
Guro Fostervold er ikke det eneste ferske ansiktet i Viasats Champions League-studio i høst. Fjørtoft har personlig ansatt sin egen sønn Markus (18) som assistent og medhjelper.

Bakgrunnen er at 45-åringen er opptatt av å ta den nye generasjonen TV-seere på alvor, med andre referansepunkter enn det han selv og de andre ekspertene har.

- På fotballbanene rundt omkring i landet nå ser vi at barn og ungdom har på seg drakter av andre lag enn de engelske lagene, faktisk er det en klar overvekt. Det gjør noe med måten vi må kommunisere på og forberede oss på - vi må forstå den nye generasjonen. Jeg har ansatt min egen sønn som assistent. Han er med på alle møter. Markus kjenner alle spillerne i verden, og det gjør den nye generasjonen. FIFA-spillene, FM og sosiale medier har bidratt til det, sier Fjørtoft.

Fjørtoft junior blir imidlertid ikke å se på skjermen - han skal bare være til stede og forsyne far med informasjon og «jukselapper» der det trengs.

- Han får timelønn, og alt blir overført til ham én gang i måneden. Han får også feriepenger av meg som han ville fått hos andre arbeidsgivere. Vi snakker om en ganske lav prosentstilling, men det viktigste er at Markus kan fortelle meg småting her og der. Når han sitter i studio vil han kunne følge med på en helt annen måte enn meg, og for eksempel fortelle meg om Celtic-spissen som har spilt i alle divisjoner i England og nå er stjerne i Skottland.

DEN NYE PROGRAMLEDEREN: Guro Fostervold skal lede Champions League-sendingene framover, en rolle Jan Åge Fjørtoft har hatt i åtte år før henne.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DEN NYE PROGRAMLEDEREN: Guro Fostervold skal lede Champions League-sendingene framover, en rolle Jan Åge Fjørtoft har hatt i åtte år før henne. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Fjørtoft understreker at det ikke bare er han som har nytte av kunnskapene til 18-åringen.

- Det er bra for teamet vårt å ha ham med. For å si det sånn: Jeg er ikke den eneste som benytter meg av kunnskapen hans. Men jeg er den eneste som betaler, flirer han.

Trengte fornying
Som programleder i Viasat har Fjørtoft hatt en litt annen tilnærming til rollen sin enn vi gjerne er vant med: Han har også deltatt i diskusjonen i studio, og gjerne vært uenig med ekspertene som Rune Bratseth, Stig Torbjørnsen, André Bergdølmo og Erik Solér.

Nå blir det en tydeligere rollefordeling.

- Hva er den største forskjellen på deg og Guro Fostervold som programledere?

- Med bakgrunnen jeg har som spiller, har jeg vært tydelig på hva jeg mener om ting og har gått i diskusjon med våre eksperter. Det har vært en valgt strategi. Nå endrer vi på det. Guro er en veldig dyktig programleder, og har journalistisk bakgrunn. Litt morsomt sagt er en av forskjellene på Guro og meg at hun har gode gjester, sier Fjørtoft og ler.

- Var dette rollebyttet noe du selv ønsket?

- Jeg har jobbet veldig tett med Stian (Aune Kleppo), som er sjef i Viasat-systemet. Jeg synes det er utrolig moro å gå over i en annen rolle så lenge jeg selv har vært en liten del av den prosessen. Jeg fikk være med og diskutere forskjellige navn. Jeg er utrolig glad i Champions League, det er et helt genialt konsept. Så lenge jeg får være med er jeg utrolig privilegert, sier Fjørtoft.

HAR SØNNEN SOM ASSISTENT: Jan Åge Fjørtoft har ansatt Markus Fjørtoft som sin assistent i Viasat-studio. Her er de to sammen etter en Stabæk-kamp for 11 år siden. 
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
HAR SØNNEN SOM ASSISTENT: Jan Åge Fjørtoft har ansatt Markus Fjørtoft som sin assistent i Viasat-studio. Her er de to sammen etter en Stabæk-kamp for 11 år siden. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Viasat-sjef Stian Aune Kleppo sier det var på tide med noen endringer i studio.

- Vi har veldig stor tro på rollesammensetningen vi nå har i Champions League. Vi har en tydelig programleder i Guro, som har brukt ti år på å lære faget og er en veldig anerkjent programleder. Samtidig beholder vi Jan Åges fotballekspertise, temperatur og kompetanse. Han gjør en fabelaktig jobb som ekspert for Sky i Tyskland, og vil gjøre det samme for oss. Vi kunne godt fortsatt med ham som programleder, men følte vi trengte litt annen dynamikk, sier han.

Den nye sesongen med Champions League starter med et smell i morgen, med storkampen Real Madrid - Manchester City på Viasat 4. Nytt for året er at Viasat 4 også kommer til å sende en kamp på onsdag.

Viasat kommer til å tilby samtlige kamper på TV og web-TV. 

ROLLEBYTTE: Jan Åge Fjørtoft har overlatt programlederjobben i Champions League-studio til Guro Fostervold. Heretter skal han bekle rollen som studiogjest/ekspert - og sønnen Markus skal sørge for at han er oppdatert på spillere, klubber og de gode historiene fra internasjonal fotball. Foto: VIASAT
ROLLEBYTTE: Jan Åge Fjørtoft har overlatt programlederjobben i Champions League-studio til Guro Fostervold. Heretter skal han bekle rollen som studiogjest/ekspert - og sønnen Markus skal sørge for at han er oppdatert på spillere, klubber og de gode historiene fra internasjonal fotball. Foto: VIASAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media