MELDER SEG UT Jan Åge Fjørtoft er ikke lenger medlem av Den norske kirke. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
MELDER SEG UT Jan Åge Fjørtoft er ikke lenger medlem av Den norske kirke. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIXVis mer

Fjørtoft bryter med Den norske kirke

- Kan ikke være medlem av en organisasjon som står for noe sånt.

(Dagbladet): Jan Åge Fjørtoft (48) har meldt seg ut av Den norske kirke. Det offentliggjorde fotballprofilen på Twitter i formiddag. Grunnen er kirkas syn på homofili.

«Jeg "tror" fortsatt, men jeg tror ikke lenger på Den norske kirke grunnet deres holdninger til homofile. Derfor har jeg nå meldt meg ut.» skriver Fjørtoft på nettsamfunnet.

Overfor Dagbladet utdyper den tidligere landslagsspilleren meldingen:

- Den står egentlig støtt selv. Den er ganske rett på. Det er ikke noe jeg fant ut i dag. Det er en prosess jeg har vært i. Den har sikkert vart hele livet. Ting forandrer seg og ting modnes. Dette er et valg jeg har tatt. For meg har Den norske kirke etter hvert ingenting med min tro å gjøre, sier Fjørtoft.

- Kan ikke være medlem Fjørtoft har vært kjent som personlig kristen siden 1980-tallet. Han forteller at avgjørelsen om å melde seg ut av Den norske kirke er et verdivalg.

Han mener kirkas syn på homofili ikke er forenelig med hans eget standpunkt.

- Jeg er tolerant på at folk leser bibelen annerledes og har andre meninger, men jeg kan ikke være medlem av en organisasjon som står for noe sånt. Den debatten vi har rundt homofile i kirka er akkurat den samme debatten som vi hadde rundt kvinner tidligere og som nå forhåpentligvis er vunnet. Tiden vil gjøre at vi vil se tilbake på også denne debatten og riste på hodet, sier Fjørtoft og fortsetter:

- Generelt for meg er nestekjærlighet og det å behandle folk med verdighet utrolig viktig. Når jeg opplever at det ikke ivaretas i henhold til de verdiene jeg har, ønsker jeg ikke være medlem av en organisasjon som uttrykker det.

- Jeg synes gjerne det er et paradoks når vi vet hvor tolerant Jesus, den viktigste personen innen kristendommen, var da han kom til jorda og hvor mye nestekjærlighet han hadde, så framstår den norske kirke tydeligvis med litt andre verdier. Jeg opplever at Den norske kirke ikke har disse verdiene i homofilisaken.

Verdivalg 48-åringen, som blant annet jobber som fotballekspert for Viasat og «Team Manager» for det norske landslaget, legger til at han har respekt for ulike meninger. Han føler imidlertid at det har vært viktig å være klar på sitt syn.

- Den norske kirke må gjerne ha sine meninger og sine verdivalg, men det har jeg også. Jeg skiller ikke mellom mennesker. For meg er alle like mye verdt. Da skal også alle ha de samme rettighetene, sier Fjørtoft.

Fjørtoft, som har nærmere 140 000 følgere på Twitter og er en av Fotball-Norges mest profilerte personer, utdyper:

- Grunnen til at jeg mente det var viktig å ta det offentlig, er fordi jeg har vært profilert opp gjennomtidene med den troa og det synet jeg har. Derfor syns jeg det var ryddig.

Og det er Bård Nylund, lederen for landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LLH), glad for.

- Flere gjør som Fjørtoft, og det bør bekymre kirken. Vi tar dette som et uttrykk for støtte til oss, som vi er glade for, sier Nylund til Dagbladet.

Splitter kirken Under Kirkemøtet i 2014 stemte Den norske kirke mot forslaget om å lage en egen liturgi for vielse av homofile med 51 stemmer mot 64.

Spørsmålet deler kirken i to. Sist måned gikk blant annet musiker og prest Bjørn Eidsvåg hardt ut mot Per-Arne Dahl, etter at Tunsberg-biskopen kunngjorde at han var mot ekteskap mellom homofile.

Under årets kirkevalg er det mulig å stemme for Åpen Folkekirke. Det håper Nylund at folk vil benytte seg av.

- Det er mer enn noen gang viktig at de som fortsatt er medlem i kirke er klar over at de i år har en god mulighet til å påvirke kirka i riktig retning ved å stemme på Åpen Folkekirke ved årets kirkevalg, sier LLH-lederen.

- Veldig trist Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, blir på sin side lei seg når hun mottar nyheten om at Fjørtoft bryter med kirka.

- Jeg syns at det er veldig trist at han ser på utmelding som løsning. Kanskje særlig nå i forkant av et kirkevalg hvor man kan være med på å påvirke en framtidig kirke, sier Dybvig til Dagbladet.

- Homofili-spørsmålet splitter kirka. Hvordan opplever du det?

- Kirken lever med to syn på dette spørsmålet. Det er klart at det har skapt stort engasjement begge veier. Vi har Åpen Folkekirke som er for vigsling av homofile og Levende Folkekirke som er mer konservative og ikke ønsker vigsling av homofile. Årsaken til at Fjørtoft melder seg ut står veldig sentralt i årets kirkevalg, derfor synes jeg det er synd, sier Dybvig.