-  Fjørtoft gikk over streken

TV 3s studiovert Jan Åge Fjørtoft burde ikke oppfordret publikum til å pipe mot Ieroklis Stoltidis. Det mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet.

Dagbladet fikk i går flere henvendelser fra TV-tittere som mente Jan Åge Fjørtoft var altfor krass i sin omtale av den greske spilleren. Fjørtoft brukte en rekke formuleringer om Stoltidis etter grisetaklingen av Per Ciljan Skjelbred.

«Forbanna idiot» og «tulling» var blant beskrivelsene Fjørtoft kom med i pausen. Fotballekspert Erik Solér fulgte opp med å mene at Stoltidis aldri mer burde få være på en fotballbane. Like før kommentatorparet Roar Stokke og Knut Torbjørn Eggen fikk tilbake ordet foran andreomgang, oppfordret Fjørtoft alle på Lerkendal om å pipe mot Stoltidis resten av kampen. Hvor mange på Lerkendal som fikk med seg dette, er ikke godt å si. Pipekonserten mot Olympiakos-spilleren var uansett massiv.

Lite elegant

-  Å alliere seg med publikum på den måten er å gå over streken reint journalistisk, sier Per Edgar Kokkvold til Dagbladet.

Kokkvold vil nødig kritisere pressefolk for å bruke for sterke uttrykk, men han medgir at ordbruken fra Lerkendal er sjeldent sterk kost fra folk i TV-ruta.

-  Normalt sett blir de kritisert for å være for politisk korrekte, men dette er helt klart uvanlig. Samtidig er ikke disse personene oppfostret i journalistikken, sier Kokkvold som ikke sjøl så TV-sendinga, men har fått utsagnene gjengitt.

-  Jeg mener at man skal uttrykke seg noe mer forsiktig og elegant. Men fotballkamp er ikke valgkamp, sier Kokkvold.

Får tilgivelse

Han mener at det ligger til fotballens aksjonspregede natur at begrepsbruken blir mer følelsesladd. Kombinert med direktesending, kan dette føre til feilskjær. Etter kampen medga Fjørtoft at han var preget av det som hadde skjedd med Skjelbred.

-  Det er bra, og det bør han få tilgivelse for. Han tar sjølkritikk og skjønner jo dette.

KRITISK: Per Edgar Kokkvold.
PREGET: Jan Åge Fjørtoft.