Fjørtoft hedres med egen restaurant av Swindon

Klubben der han spilte b-kamp på julaften 1993.

VAREMERKET: Jan Åge Fjørtoft feirer ett av sine tre mål for Swindon mot Coventry i februar 1994. Det var i denne kampen han innførte målfeiringen han ble kjent for. Foto: NTB Scanpix
VAREMERKET: Jan Åge Fjørtoft feirer ett av sine tre mål for Swindon mot Coventry i februar 1994. Det var i denne kampen han innførte målfeiringen han ble kjent for. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Jan Åge Fjørtoft har fått et eget spise- og barområde oppkalt etter seg i «The Legends Lounge» på County Ground, hjemmebanen til Swindon Town.

Ifølge klubbens nettside vil «Fjortoft's» servere et utvalg tradisjonelle retter og et vegetaralternativ i forbindelse med alle klubbens hjemmekamper.

- Det var morsomt. Når jeg prøver å fortelle barna mine at jeg spilte fotball en gang, så hjelper det å ha noe håndfast å vise til, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Og han har selvsagt tenkt å teste restauranten selv ved anledning.

- Jeg blir jevnlig invitert til klubbene jeg har spilt for, men helgene er jo rimelig opptatte. Men jeg må jo dit og spise, sier 46-åringen, som blant annet jobber for tyske Sky under Bundesliga-kamper.

Folke-favoritt Fjørtoft spilte under to sesonger i Swindon - fra han kom til den nyopprykkede Premier League-klubben sommeren 1993 til han ble solgt til Middlesbrough i mars 1995. Dette var altså før overgangsvinduene ble innført.

Han rakk likevel å sette sterke spor etter seg, og i 2010 ble nordmannen stemt inn på den ene spissplassen da avisa Swindon Advertisers lesere stemte fram «Swindon Town Legends XI».

- Jeg har et godt forhold til de fleste klubbene jeg har spilt i. Du får noe gratis når du er spiss og scorer mål. Og så har jeg alltid indentifisert meg med tilskuerne, for jeg har vært en fotballfan og er det enda. Det skjønner folk. Jeg tror en av mine styrker var at jeg alltid var til stede og synes det var stas, sier Fjørtoft.

Han mener også han har vært heldig med timingen i klubbene han har vært i. Både i Swindon, der han spilte i klubbens eneste Premier League-sesong, og i Barnsley og Middlesbrough der han blir forbundet med gode perioder for klubbene.

- Det blir vel litt som med gamle Drillos - vi blir jo bedre for hvert år som går, humrer Fjørtoft.

B-kamp på julaften Fjørtoft fikk en treig start på Swindon-karrieren. Han startet ti av de fjorten første seriekampene, men scoret ingen mål, skriver Swindons nettside.

- Jeg ble satt ut av laget, og det var helt sikkert riktig, jeg scoret jo ikke, sier Fjørtoft.

I frykt for å gå glipp av VM-spill for Norge i USA i 1994, ble det diskutert et utlån til gamleklubben Lillestrøm.

- Det laveste punktet i karrieren min var julaften i 1993. Da spilte jeg b-kamp for Swindon mot b-laget til Wycombe på den mest forblåste banen jeg har spilt på i mitt liv, sier Fjørtoft.

- Da jeg kom hjem, var Sølvguttene akkurat ferdige med å synge jula inn, og jeg sa til familien som var på besøk at nå er jeg på bunnen.

Oppturen var heldigvis ikke så langt unna.

Vendepunktet Fjørtoft fikk starte en returkamp i FA-cupen mot Ipswich i januar, siden en av de foretrukne spissene var ute med skade eller suspensjon.

- Det ble «same procedure» med skudd i stanga og gode redninger av keeperen. Men helt mot slutten av kampen scoret jeg endelig, sier Fjørtoft.

Ifølge klubbens nettside kom målet i hans 23. kamp for Swindon, den 13. fra start.

Scoringen ble et vendepunkt. Påfølgende helg var Tottenham gjester på County Ground. Midtveis i første omgang ble Tottenham-keeper Erik Thorstvedt båret av banen med skade.

ÅPNINGSMÅLET: Jan Åge Fjørtoft skårer 1-0 målet mot Coventry. Foto: NTB Scanpix
ÅPNINGSMÅLET: Jan Åge Fjørtoft skårer 1-0 målet mot Coventry. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg gikk bort til Erik og fleipet med at han var feig, for nå kom jeg til å score mitt første Premier League-mål, sier Fjørtoft.

Et kvarter seinere scoret han på Thorstvedt-erstatter Ian Walker.

Innførte «flyveren» I neste hjemmekamp scoret Fjørtoft hat-trick mot Coventry. Det var også der han innførte feiringen han ble kjent for - der han rakte armene rett ut til siden, og simulerte flymaskin.

- Det var første gang jeg gjorde den «flyveren». Men du må skrive i parentes at Alf Kåre Tveit begynte med det i Norge, sier Fjørtoft om den jevngamle Viking-spilleren.

Fjørtoft tar imidlertid æren for å ha gjort feiringen internasjonal. Og han skjønte at det slo an da han så en spesiell supporter på tribunen.

- Etter en kamp, så jeg ei gammel dame, antakelig på godt over 80 år, som gjorde aeoroplane-feiringen til meg, forteller han.

- Flymat? Den dag i dag bruker Fjørtoft feiringen i logoen på Twitter-profilen sin, og den er også med i logoen til den nye restauranten på County Ground.

Og den blir husket av gamle venner. Da Fjørtoft twitret at han var stolt over å bli hedret av Swindon med egen restaurant i går, kom svaret kjapt fra Matthew Coley fra Swindon:

- Blir det flymat?

Etter hat-tricket mot Coventry spilte Fjørtoft resten av kampene den sesongen fra start, og scoret jevnt og trutt. Men det holdt ikke til å hindre nedrykk.

- Vi var et offensivt lag som scoret mye mål. Hver gang vi tapte en kamp, så kjøpte vi en ny spiss. Men vi slapp inn 100 mål. Vi hadde 95 baklengsmål før siste kamp, og da tapte vi selvsagt 5-0 for Leeds, husker Fjørtoft.

Og han fikk spille VM for Norge i USA, der han startet i kampene mot Mexico og Italia. Han ble dermed den andre - og foreløpig siste - Swindon-spilleren til å delta i et VM-sluttspill.

Sånt blir ikke glemt så fort i en liten klubb som bare fikk den ene sesongen i Premier League - med Jan Åge Fjørtoft fra Gursken som toppscorer med 12 ligamål.

EGEN RESTAURANT: Swindon lanserte i går «Fjortoft's», en egen spise- og bardel i «The Legends Lounge» på hjemmebanen County Ground. Flyver'n og draktnummer 9 er med i logoen. Bilde: Swindon Town
EGEN RESTAURANT: Swindon lanserte i går «Fjortoft's», en egen spise- og bardel i «The Legends Lounge» på hjemmebanen County Ground. Flyver'n og draktnummer 9 er med i logoen. Bilde: Swindon Town Vis mer