LIGHTERE, ØL OG BILLIARDKULER: Schalke-fansen protesterte mot Markus Merk (t.h) med å kaste øl-begere, lightere, fyrverkeri og billiardkuler(!) mot den tidligere toppdommeren. Her skvetter Jan Åge Fjørtoft (t.v) av et stort smell som gikk av like foran dem. Foto: YouTube
LIGHTERE, ØL OG BILLIARDKULER: Schalke-fansen protesterte mot Markus Merk (t.h) med å kaste øl-begere, lightere, fyrverkeri og billiardkuler(!) mot den tidligere toppdommeren. Her skvetter Jan Åge Fjørtoft (t.v) av et stort smell som gikk av like foran dem. Foto: YouTubeVis mer

Fjørtoft pepret med fyrverkeri, øl-beger og biljardkule under kamp

Schalke-fansen demonstrerte mot tidligere dommer.

(Dagbladet): Jan Åge Fjørtoft var i går gjest hos tyske Sky Sports under deres sending fra kampen mellom Schalke og Kaiserslautern.

Den tidligere toppdommeren Markus Merk var med Fjørtoft i studio, og 49-åringen fikk høre det av rasende Schalke-fans i pausen på grunn av en situasjon i seriefinalen av 2000/2001-sesongen.

Ifølge Bild ble Merk pepret med ølbeger, lightere og en liten biljiardkule som traff bordet panelet satt rundt. Den tyske avisen har bilde av biljiardkulen som traff bordet, men Jan Åge Fjørtoft sier at de oppdaget kula først etter at sendingen var over.

YouTube: Her kan du se situasjonen.

- Vi hadde snakket sammen før kampen, og var klar over at det kunne oppstå en situasjon. At det skulle bli så voldsomt var imidlertid overraskende, sier Fjørtoft til Dagbladet.

- Markus har ikke vært i Schalke på ti år. Jeg visste at Schalke-fansen ikke var spesielt glad i ham, men situasjonen ble litt mer intens enn det jeg trodde.

Ble skjermet av paraplyer Regnet av gjenstander som ble kastet mot tv-panelet var så tett at Sky-funksjonærer til slutt måtte stå rundt panelet med paraplyer for å forhindre at de ble ble dusjet av øl og andre gjenstander. Ifølge Sky ble det plukket opp hele 15 lightere etter kampslutt.

- Tribunen var bare omtrent ti meter fra oss, og rundt oss var det fullt av folk med paraplyer for å ta unna. Det var mest øl, og det var jo verst for meg siden jeg ikke drikker øl, ler Fjørtoft før han legger til:

- Hadde det bare vært øl hadde det vært greit nok. Det skjer jo ofte i Tyskland at de kaster øl, men når det kommer biljardkuler og slikt blir det bare dumt. Det var for øvrig en svart åtter, sier Viasat-programlederen.

- Hvordan reagerte Merk på alt dette?

- Merk har vært dommer et helt liv. Ikke første gang han har blitt pepet ut. Han var veldig rolig. Vi ble enige om å ikke gi dem oppmerksomhet på TV, og snakket ikke om det. Vi måtte stoppe opp i blant, men var enige enige om å ikke kommentere det.

- Var du redd?

LITE POPULÆR: Markus Merk er ikke veldig populær blant Schalke-fans. Her er han avbildet under VM i 2006. Foto: AFP PHOTO PATRICK STOLLARZ
LITE POPULÆR: Markus Merk er ikke veldig populær blant Schalke-fans. Her er han avbildet under VM i 2006. Foto: AFP PHOTO PATRICK STOLLARZ Vis mer

- Ikke redd. Jeg skvatt et par ganger, men jeg var aldri redd. Det er klart det var farlig, men jeg ble ikke redd, sier Fjørtoft.

«Ga» Bayern gullet i 2001 Hatet til Schalke-fansen mot Merk skyldes som nevnt en avgjørelse han gjorde i seriefinalen i 2000/2001-sesongen. Bayern München ledet tabellen tre poeng foran Schalke, men Schalke hadde bedre målforskjell.

Da Schalke hadde vunnet sin kamp 5-3, og Bayern München lå under 1-0 mot HSV med bare ett par minutter igjen å spille, hadde enkelte Schalke-fans begynt å sprette champagnen.

- Schalke var seriemester i fire minutter, og journalister i gangene gikk rundt og sa i gangene at kampen var ferdig. Alle jubla som pokker.

- Markus Merk har tidligere sagt at alt gikk galt i sluttminuttene. For Hamburg-fansen pepra Oliver Kahn med bananer, og derfor ble det ekstra tilleggstid, sier Fjørtoft.

Men så, tre minutter på overtid, dømte Merk et indirekte frispark til Bayern München etter et tilbakespill. Patrik Andersson satte frisparket i mål. Bayern München vant ligaen, og Markus Merk dømte aldri en Schalke-kamp igjen.

- Det verste var jo at keeperen var på utlån fra Schalke, og så scoret Patrik Andersson, da. Han scoret vel bare det éne målet i hele sin Bayern-karriere. Det er på en måte forståelig at Schalke ble sinte, sier Fjørtoft.

Politiet satt på saken Ifølge Bild har politiet identifisert tre personer som kastet øl-beger mot Merk, men de har ikke klart å identifisere personen som kastet billiardkulen mot Merk enda.

Alle objektene som ble kastet på banen ble levert til politiet, som allerede har startet etterforskningen.

Kampen endte for øvrig 1-2 til Kaiserslautern, og Schalke gikk med det på sitt fjerde tap for sesongen.

FJERDE TAP: Schalke ligger på en 6. plass i ligaen. De har tapt fire av sine ni første kamper. Foto: EPA/BERND THISSEN
FJERDE TAP: Schalke ligger på en 6. plass i ligaen. De har tapt fire av sine ni første kamper. Foto: EPA/BERND THISSEN Vis mer