Fjørtoft tar Solskjær i forsvar etter kritikken: - Helt tullete

Jan Åge Fjørtoft er ikke med på Ruud Gullits kritikk av Ole Gunnar Solskjærs taktiske valg. Nå ber han folk ha litt is i magen, og både håper og tror at Manchester United endelig skal se etter identitet på overgansmarkedet.

FIKK DET TØFT: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United fikk juling av Barcelona, men nordmannen tas i forsvar av landsmann Jan Åge Fjørtoft. Foto: AP.
FIKK DET TØFT: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United fikk juling av Barcelona, men nordmannen tas i forsvar av landsmann Jan Åge Fjørtoft. Foto: AP.Vis mer

Jan Åge Fjørtoft var på jobb i Torino da Manchester United fikk juling av Barcelona på Camp Nou, men fikk med seg høydepunktene fra kampen. Katalanerne vant 3-0 i egen storstue, og sendte dermed Ole Gunnar Solskjær og Manchester United på hodet ut av Champions League med 4-0 sammenlagt.

Den norske Manchester United-sjefen står nå med fem tap på de syv siste kampene, og er nødt til å finne formen fort dersom det skal bli Champions League-spill neste sesong.

Nå er alt fokuset på sesongavslutningen i Premier League - hvor en plass blant de fire beste er livsviktig.

Forsvarer Solskjær

Solskjær har blitt møtt med kritikk etter tapet for Barcelona, på grunn av den offensive stilen laget gikk ut med. Spesielt den nederlandske legenden Ruud Gullit var kritisk til Solskjærs taktikk.

- Den kritikken han har fått for å forsøke å angripe borte mot Barcelona er helt tullete. For å si det sånn, det er bedre å prøve og feile enn å ikke prøve i det hele tatt, sier Fjørtoft til Dagbladet.

CHAMPIONS LEAGUE: Jan Åge Fjørtoft har jobbet mye med verdens gjeveste klubbturnering, Champions League, for Viasat. Her er han på jobb for kanalen før det første møtet mellom Manchester United og Barcelona på Old Trafford. FOTO: NTB Scanpix.
CHAMPIONS LEAGUE: Jan Åge Fjørtoft har jobbet mye med verdens gjeveste klubbturnering, Champions League, for Viasat. Her er han på jobb for kanalen før det første møtet mellom Manchester United og Barcelona på Old Trafford. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Han har akkurat landet i Portugal når Dagbladet snakker med ham på telefon. Han er på plass i Porto for å dekke oppgjøret mellom Liverpool og Porto. Manchester United er ute, men tre engelske lag er fremdeles med i den gjeve turneringen.

Men etter kveldens kamper er fokuset tilbake på Premier League-innspurten.

- Vi må huske at Ole Gunnar overtok et lag som var elleve poeng bak topp fire da han tok over. Det er overraskende at de er med å kjempe. Omtrent hver sesong er det seks topplag som kjemper om fire plasser, og det er alltid to som havner utenfor. Manchester United har et tøft program, men de har skjebnen i sine egne hender. Og det er akkurat det Solskjær har fokus på nå.

- Etter den første PSG-kampen var alt annet i Champions League en bonus. Nå er Champions League ferdig, og alt handler om å få spille der neste sesong. Det vil selvfølgelig gjøre det lettere å få spillere til klubben.

Savner identitet

- Nå har de prøvd å kjøpe de dyreste spillerne. De har prøvd, og det har vært mislykket. Det er ikke sånn at det ikke har blitt brukt penger på dette laget. Det er nesten det tristeste. De har brukt store summer, laget har store mangler, og det blir fort avslørt mot de beste i Champions League. Det så vi i går, sier Fjørtoft.

Han sier at man får en følelse av at klubben nesten bare «har kjøpt for å kjøpe», og savner en klar identitet. Det tror han imidlertid at man nå vil få.

- Jeg tror Solskjær og Manchester United skjønner at de må bygge et nytt lag. Tidligere føler jeg at de nesten bare har kjøpt for å kjøpe. Med Solskjær som trener har man en person som kjenner Manchester United og som vil stå for en Manchester United-spillestil. Man må finne spillere til den filosofien. Det må være en tankegang bak spillerne man henter, og det har jeg savnet de siste årene. Det er ikke noe galt med spillerne som er der, isolert sett, men det må henge sammen. Laget trenger et nytt ansikt, sier han.

Han trekker fram Matthjis De Ligt, Ajax-kapteinen som ble den store helten mot Juventus, som en drømmesignering. Han presiserer imidlertid at han tror den 19 år gamle stopperen ender i Barcelona, men at han er «et symbol på den typen spiller de trenger».

En spiller mange mener ikke er en spiller Manchester United trenger, er Ashley Young. I videovinduet under kan du se noe av kritikken han får etter Champions League-exiten.

SLAKTES: Champions League-eventyret til Ole Gunnar Solskjær og Manchester United er over etter 4-0-tap sammenlagt mot Barcelona i kvartfinalen. Nå slaktes United-spillerne på børsen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Kampen om topp fire

Dagbladet har tidligere sett på tallene fra de ti foregående sesongene og konstatert at det aldri før har vært jevnere i kampen om Champions League-plassene. Og terminlisten gjør det ikke enklere for Solskjær:

For Manchester Uniteds del gjenstår fem kamper av sesongen. De skal møte Everton på søndag, før Manchester City, Chelsea, Huddersfield og Cardiff venter.

På papiret har de røde djevlene et tøffere kampprogram enn de andre lagene som kjemper om en plass blant de fire beste (Tottenham, Arsenal og Chelsea), men Fjørtoft tror at uansett om det blir Mesterliga-spill eller ei på Solskjærs menn, vil de kunne hente fra øverste hylle.

- Men jeg tror ikke det bare er Champions League-fotball neste sesong som vil avgjøre hvordan overgangssommeren blir. De kan fremdeles tiltrekke seg spillere, fordi de er Manchester United, sier han, og utdyper:

- Det er tre overfladiske faktorer oppi dette: Premier League, Champions League og Manchester United. Solskjær kan uansett vise til to av dem, kanskje tre. Det er veldig viktig for klubben å klare topp fire, slik at de tiltrekker seg de riktige spillerne. De må ha spillere som tilbyr klubben noe annet enn det de har. Manchester United er vant til en type fotballspillere som det ikke er for mange av i dette laget nå. Manchester United-typen av spillere vokser ikke på trær.

Is i magen

Nå ber han om tålmodighet for Solskjær, som fremdeles ikke har fått hverken en sesongoppkjøring, et sommervindu eller en full sesong i sjefsstolen på Old Trafford.

- Mange fotballglade mennesker har dårlig hukommelse, og glemmer hva han har fått til ganske fort. En ting som er sikkert, er at han nå ser fremover. Han vil finne godformen vi så i starten, men er helt avhengig av at spillerne tar ansvar. Styrken til Solskjær er at han ikke får panikk. Han kommer til å prate om kampene hvor de har gjort det bra, snakke opp spillerne.

- Hvem som er favoritter til å ta 3.- og 4. plassen forandrer seg hver uke. Jeg både tror og håper Manchester United klarer det, fordi jeg håper at Solskjær får en god start på sitt prosjekt.