Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fjørtoft tviler på at noen stjerner bytter klubb i januar

- Men håper jeg tar big-time feil.

I SKUDDET: Jan Åge Fjørtoft var instruktør under NFFs spissprosjekt nylig. Han tror ikke at det internasjonale overgangsvinduet, som åpner i morgen blir preget av store overganger. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
I SKUDDET: Jan Åge Fjørtoft var instruktør under NFFs spissprosjekt nylig. Han tror ikke at det internasjonale overgangsvinduet, som åpner i morgen blir preget av store overganger. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Det internasjonale overgangsvinduet i fotball har vært åpent i noen få dager, og som vanlig er det flust med spekulasjoner om hvilke spillere som kommer til å skifte beite.

Det finnes knapt en klubb som ikke er linket til minst et par spillere.

Men foreløpig har det ikke vært mange interessante overganger å snakke om.

Tradisjonelt er det først den siste uka av vinduet at aktiviteten skyter fart, men hvordan blir i dette vinduet?

Blir det hektisk og et ellevilt milliarddryss, eller vil vi bare se noen få justeringer i noen lag?

Det er mye psykologi i bildet. En storovergang av en klubb kan få andre til å svare ved å kjøpe en spiller som er enda bedre. Og trolig enda dyrere.

Ofte kan også en overgang sette i gang en dominoeffekt av andre overganger.

Eller vi kan få et stille og kjedelig overgangsvindu, uten noen store fisker i det hele tatt.

- Naive supportere Viasats fotballekspert Jan Åge Fjørtoft er blant de som spår et rolig januarvindu.

- BLIR I DORTMUND: Fjørtoft tror Dortmund's Marco Reus blir værende i klubben også etter overgangsvinduet. Foto: NTB Scanpix
- BLIR I DORTMUND: Fjørtoft tror Dortmund's Marco Reus blir værende i klubben også etter overgangsvinduet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke dette januarvinduet blir så interessant. Men jeg håper selvsagt at jeg tar big time-feil. Lite er morsommere enn å snakke om store overganger, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Hans begrunner sin spådom blant annet med at fotball-VM neste sommer medfører at de fleste stjernene er opptatt av stabilitet fram til da, framfor å kaste seg ut i noe nytt og ukjent.

Han mener av fotballsupportere ofte er naive i sin tro på hva slags spillere favorittlaget klarer å knytte til seg.

- Det er nesten sånn at folk tror at klubben sin kan beholde alle de beste spillerne, og samtidig hente nye gode spillere. Men det regnestykket går ikke opp.

- Reus drar ikke
Ett av mange rykter er at Manchester United skal forberede et bud på rundt 400 millioner kroner for Borussia Dortmunds gode offensive midtbanespiller Marco Reus (24). Den overgangen avviser Fjørtoft kategorisk at kommer til å skje.

- Det er fullstendig urealistisk. Dortmund har mistet Mario Götze til Bayern München, og til sommeren mister de Robert Lewandowski til samme klubb. Det finnes ikke ett argument for at de kommer til å selge Reus til Manchester United, sier Fjørtoft.

Riktignok skal Reus ha en klausul om at han kan bli solgt for en konkret sum, men ifølge Fjørtoft trer den ikke i kraft før i 2015.

- Dortmund jobber knallhardt for å gjøre Reus til en veldig rik mann ved å få han til å signere en ny kontrakt. Og skulle han på et tidspunkt forlate Dortmund, så ender han nok uansett ikke i Manchester United. Det er ikke tradisjon for tyske spillere å gå til England.

Kamp om CL-plass Uansett er situasjonen i England at det er superjevnt i Premier League, hvor det er bare ni poeng som skiller ligaleder Arsenal og Newcastle på 8. plass. Kampen om de fire Champions League-plassene kan få suksesshungrige klubbeiere til å vifte med lommeboka for å forsterke laget til andre halvdel av sesongen.

Både Arsenal og Chelsea skal være ute etter Atletico Madrids storscorer Diego Costa (25).

- DRAR IKKE: Atletico's Diego Costa blir værende, tror Fjørtoft. Foto: NTB Scanpix
- DRAR IKKE: Atletico's Diego Costa blir værende, tror Fjørtoft. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En overgangssum på 340 millioner kroner er nevnt. Men Fjørtoft kan ikke se at en spiller av det kaliberet forsvinner nå.

- Atletio Madrid har gode muligheter til å gå langt i Champions League. Da vil det være dumt å selge Costa nå, sier Fjørtoft.

Ettersom spillerne til de største klubbene allerede har spilt Champions League denne sesongen, så vil det også bremse villigheten til å betale dyrt for en spiller de ikke kan bruke i Europa før neste sesong.

- Mange har penger
Om du håper Jan Åge Fjørtoft tar feil i sin spådom rundt overgangsvinduet, så setter du kanskje heller din lit til TV2s Kasper Wikestad. Han tror januarvinduet blir spennende.

- Det er veldig mange klubber som har mye penger nå, selv blant de nest beste og tredje beste. Det er tett i toppen i Premier League, og det er ekstremt viktig for klubbene å komme dit. Jeg tror vi kommer til å få et vindu med masse action, sier Kasper Wikestad til Dagbladet.
 

TROR PÅ ACTION: TV2s Kasper Wikestad tror på mange og store overganger i januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TROR PÅ ACTION: TV2s Kasper Wikestad tror på mange og store overganger i januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media