Fjørtofts forvandling

Comeback som fotballrefser.

(Dagbladet.no): Forrige sesong var LSK-manager Jan Åge Fjørtoft merkelig stille. Fra å være en refsende og aktiv fotballekspert i NRK, sluttet tilsynelatende Fjørtoft å mene noe særlig da han begynte jobben i Lillestrøm.

Som regel var svaret fra Fjørtoft omtrent slik når journalister ringte med generelle spørsmål om norsk fotball:

- Jeg vil bare kommentere ting som har med Lillestrøm å gjøre.

Mange meninger

I vinter har han vært tilbake i nyhetsbildet med full tyngde. Her er noen av vinterenes mange brannfakler fra «Fjøra»:

• Snillismen i norsk fotball må fjernes. Nå er folk for koselige med hverandre.

• Bestemmelser for barneidrett har mye av skylda for at norske talenter blomstrer så seint.

• - Gjør oss til gullfavoritter, annonserte han etter Royal League-seieren mot Djurgården.

INGEN STJERNE: John Carew er ingen stjerne i europeisk målestokk, ifølge Jan Åge Fjørtoft. LSK-managerer er tilbake i nyhetsbildet etter en selvpålagt "munnkurv". Foto: SCANPIX
INGEN STJERNE: John Carew er ingen stjerne i europeisk målestokk, ifølge Jan Åge Fjørtoft. LSK-managerer er tilbake i nyhetsbildet etter en selvpålagt "munnkurv". Foto: SCANPIX Vis mer

• Det vil være pinlig for norsk fotball om Lillestrøm ikke gikk videre fra kvartfinalen i Royal League. Fjørtoft ga samtidig uttrykk for bekymring om tilstanden i norsk fotball.

• Det finnes ingen stjerner i Norge, sa han dagen etter at Norge hadde tapt 2-1 mot Senegal. Per dags dato har vi ingen spillere vi kan forvente skal prestere på aller høyeste nivå i Europa, mente Fjørtoft.

I tillegg protesterte LSK-manageren kraftig på NFFs ønske om å gjøre regelverket strengere for å bremse importen av spillere utenfor EU-land - og fikk refs av Presseforbundets Per Edgar Kokkvold etter at han oppfordret publikum til å pipe mot Ieroklis Stoltidis etter at grekeren kvestet Per Ciljan Skjelbred.

En garantist

- Har du forandret deg, Fjørtoft?

- Jeg vil ikke kommentere det sjøl. Det får dere vurdere, sier han til Dagbladet.no, før han utdyper:

- Jeg snakker når jeg har noe å melde. Det spørs litt hvordan spørsmål jeg får.

- Så det kommer helt an på intervjueren?

- Det er bare å stille meg flere gode spørsmål, sier han med et smil.

Han avviser at de mange utspillerne skyldes et ønske om å profilere Lillestrøm mer i mediene.

- Jeg engasjerer meg når jeg mener noe er viktig for norsk fotball, og selvsagt det som angår Lillestrøm. Det verste jeg vet er debatter som foregår i det lukkede rom. Jeg har bestemt meg for å være en garantist for å ha vinduet åpent, forklarer Fjørtoft.

- Men det er viktig å vite hvordan mekanismene fungerer her. Når jeg blir spurt om Lillestrøm er gullfavoritt, så svarer jeg.