FKH-helten hadde Norges hardeste skudd som 16-åring. I kveld viste Stølås fram slegga igjen

Men Stølås er overrasket over å spille for FKH.

• Haugesund - Molde 1-1

HAUGESUND STADION (Dagbladet): I 2005 reiste Dagbladet landet rundt for finne ut hvem som hadde Norges hardeste skudd. Bare 16 år gammel gikk Alexander Stølås helt til topps da lasermåleren viste 118 kilometer i timen.

I kveld, ni år seinere, sikret han ett poeng for Haugesund med en nærmest utenomjordisk scoring like før slutt mot Molde.

At det skulle skje, hadde den nå 25 år gamle kantspilleren liten tro på da han rykket ned fra 1. divisjon med Vard Haugesund i vinter. For etter en tung sesong, der verken han eller lagkameratene overbeviste noen, var overraskelsen stor da det kom en telefon fra byens Tippeliga-klubb i januar.

- Det var en positivt overraskelse. Jeg fikk beskjed om å komme å trene med FKH - men jeg trodde jeg bare skulle være med for å kjenne litt på nivået. Jeg hadde ingen forventning om å få kontrakt. Jeg hadde jo ikke en spesielt god sesong for Vard i fjor. Den var egentlig ganske vanskelig for meg, sier Alexander Stølås til Dagbladet.

Grindhaug tok sjansen Uten forhåpninger om noe mer enn et godt treningsutbytte, stilte likevel kveldens helt opp på trening. Det gjorde han lurt i, for ikke lenge etter bestemte FKH-trener Jostein Grindhaug seg for å ta sjansen på sin tidligere elev.

- Jeg kjente jo Alex godt fra før. Jeg hadde ham her for tre år siden. Da var han ikke i nærheten av å være god nok for dette nivået, men det følte jeg han var nå. Helt siden han kom til oss i januar, har han hatt en fin progresjon. Spesielt når det gjelder løpskapasiteten, forteller Grindhaug til Dagbladet.

Akkurat det er nok ikke tilfeldig. For på treningsfeltet er Stølås nesten ustoppelig.

- Det er sånn at jeg må holde han igjen, hvis ikke trener han for mye. Alex er ekstremt treningsvillig.

- Hva kan Stølås bidra med framover?

- Han er en type som jeg håper og tror skal bidra med mange scoringer og målgivende pasninger.

Takket for tilliten Mot Molde satte Grindhaug inn 25-åringen da laget jaktet sårt tiltrengte poeng i midten av andre omgang. Fire minutter før full tid takket Stølås for både kveldens sjanse og den overraskende muligheten til å spille i Tippeligaen med en scoring man sjelden ser på en fotballbane. Det satte sjefen umåtelig stor pris på.

- Da jeg så utgangen på skuddet, tenkte jeg at «Dette her kan jo aldri bli mål». Det så ut som ballen skulle gå langt over - men plutselig dyppet den ned i krysset. Det er likevel ikke tilfeldig at det var Alex som scoret et slikt mål. Han har en vanvittig venstrefot. Det var fantastisk - og betyr utrolig mye for oss. Poenget gir oss selvtillit og tro på at vi kan prestere godt nok til å unngå nedrykk, sier Grindhaug.

- Gjorde det jeg fikk beskjed om Med et stort smil om munnen, gikk Stølås rolig rundt i pressesonen etter 1-1-kampen og svarte på spørsmål etter spørsmål. Selv forklarer han scoringen overfor Dagbladet slik:

- Det er et frispark. Jeg vet ikke hvor langt hold det er. Jeg blir bedt om å skyte, så gjør jeg bare det jeg får beskjed om. Så får jeg et «himla» bra treff. Det var utrolig gøy. Det er første gangen jeg scorer for Haugesund på denne stadionen. Det var deilig å høre jubelen og endelig få ta baklengsen (salto) min her, sier Stølås, som aldri har scoret ett penere mål.

Skullerud forbløffet Mens scoringen ikke kunne kommet på et bedre tidspunkt for hjemmelaget, måtte Molde-trener Tor Ole Skullerud skuffet konstatere at drømmetreffet kostet romsdalingene to poeng i tittelkampen. Det hadde ikke Skullerud mye tro på da Stølås skrittet opp - rundt 40 meter fra mål.

- Jeg sa på benken at han bare skulle skyte. Det var jo så langt fra mål. Men det viste seg å ikke være så lurt, sier Skullerud selvironisk.

Selv om uavgjortresultatet gjør at et lag som Strømsgodset kan korte ned forspranget med seier mot Rosenborg i morgen, kommer ikke Skullerud til å deppe lenge.

- Jeg er irritert over at vi ikke avgjør kampen tidligere. Vi slipper nesten ikke Haugesund til sjanser. Derfor er det skuffende at vi ikke vinner, men dette er ingen krise. Nå skal vi først vinne den kommende cupkampen, så hjemme mot Brann.