Kvartfinale VM kvinner: Norge-England

Flaks og marginer har en grense

Fotballjentene stanget hodet i taket mot England. Det var ikke mer igjen.

DEN STORE FORSKJELLEN: England jubler, Norge skal hjem. Da fotballjentene trengte alle verdens marginer for å nå den store drømmen var det dessverre ikke mer igjen. Til det var England for gode. Altfor gode. Foto: NTB/Scanpix
DEN STORE FORSKJELLEN: England jubler, Norge skal hjem. Da fotballjentene trengte alle verdens marginer for å nå den store drømmen var det dessverre ikke mer igjen. Til det var England for gode. Altfor gode. Foto: NTB/ScanpixVis mer
  • Norge-England 0–3 (0–2)

LE HAVRE (Dagbladet): Så ble det ikke medaljekamper på Norge kvinner A likevel. Ingen semifinale i Lyon. Ingen bronsefinale eller finale som den ultimate konsekvensen av seier i kvartfinalen mot England. Ikke noe OL i Japan i 2020. Og det bør ikke sjokkere noen selv om medaljehåpet har vokst i takt med jentenes resultatmessige suksess i Frankrike.

Når alt kommer til alt har laget fortsatt sine store mangler.

Ekstra synlige da det gjaldt som mest.

Og når selv ikke Caroline Graham Hansen leverer som forventet blir det ekstra tungt.

Da blir det bare nesten.

DET GÅR EN grense for flaks og marginer. Norge nådde den i Le Havre. Når du ikke henger med på tempoet vil du alltid være i problemer. Når ballen blir en magnet for forsvarsspillerne blir det ekstra ille. Og blandingen av Englands fart og Norges hang til å se mer på ballen enn motstanderne i bevegelse, det vi på god fotballnorsk kaller ballwatching, spente derfor bein på EM-drømmen allerede etter to minutter.

Ute til venstre ble Kristine Minde parkert og rundet.

Inne foran mål var ikke Maria Thorisdottir og Maren Mjelde i nærheten av å bry seg om og markere to helt blanke engelske jenter.

FOTBALLKAMPER SOM STARTER slik når så mye står på spill er brutale. Når du hele tiden lever med usikkerheten rundt det allerede nevnte blir det som å spille på stram line. Og sånn var det egentlig fram til England blåste inn kveldens tredje før timen var spilt, det var farlig altfor ofte.

I den andre enden av banen tok mange feilvalg brodden av de mulighetene som kom Norges vei.

NORGE SKAL HA for at de ikke ga opp. 0–3 scoringen var brutal fordi den i realiteten begravde det som var igjen av norske drømmer om et comeback. Likevel spilte jentene sin beste fotball den siste halvtimen. Og det viser karakter, vilje, spilleglede og alt som sorterer under fanen sterkere sammen.

Det er mye framtid i det.

Samholdet de viser der de holder rundt hverandre i nedturen lover også godt.

POTENSIALET I DET norske laget er nemlig udiskutabelt. Norge har tatt store steg siden EM-fiaskoen i Nederland for to år siden. Både på og utenfor banen. Under Martin Sjögrens optimistiske og positive ledelse har stadig flere roller blitt fylt. Mer enn noen gang ser Norge ut som et konkurransedyktig fotballag. Men fortsatt er det for ujevnt, fortsatt blir manglene for synlige, og det holder ikke når prisen er en semifinale i VM.

Da blir plutselig nivået litt for høyt.

Fordi marginer og flaks altså har en grense.

DET ENESTE SOM var helt sikker denne kvelden var det norske laget. Jeg holdt på å si dessverre. Når du føler deg nødt til å starte ti spillere i hver eneste kamp, og den ellevte er en av to, forteller det en del om mangelen på nødvendig bredde på dette nivået.

VI SPILTE TROSS alt den femte kampen på nitten dager. Den femte kampen med en intensitet, et trøkk og et stadig økende press jentene ikke er vant til. Umålbare faktorer i norsk sammenheng. Umålbare fordi denne generasjonen spillere ikke har opplevd det. Så det var ikke hvem som skulle gjøre hva dette handlet om, det store spørsmålet var om kvaliteten på det som krevdes var godt nok til å ta Norge til to medaljekamper i neste uke.

Det var det ikke.

Vi har ikke tatt så store steg.

MYE MÅTTE KLAFFE om Norge skulle yte et stadig bedre England reell motstand denne kvelden. Det skjedde ikke. Vi sleit på alle fronter selv om mulighetene var der. Vi var rett og slett ikke gode nok. Og nå skal norsk kvinnefotball tilbake til en hverdag som må føles lenger unna VM enn månen.

Det kan bli tungt for mange.

LIKEVEL ER DETTE mesterskapet en opptur for norske fotballjenter. Laget har levert resultater de færreste trodde var mulig på forhånd. Og derfor er ikke 0–3 for England en nedtur ut over denne kvelden, det er ingen grunn til å henge med hodet.

Ja, jentene skal selvfølgelig være skuffet, det hører med.

Men viktigere er det å glede seg til EM 2021, av alle steder i England.