Skielever mener løypene favoriserer lette utøvere:

- Flatere løyper er å lure oss selv

Nesten halvparten av skielevene som svarte på Dagbladets undersøkelse, mener dagens konkurranseløyper favoriserer lette løpere.

DISKUTERER LØYPEPROFILENE: Her går Marit Bjørgen og Charlotte Kalla en tøff motbakke under OL i Sotsji i 2014. Halvparten av respondentene i Dagbladets undersøkelse mener dagens konkurranseløyper favoriserer lette utøvere. Foto: AP /Lee Jin-man/ NTB
DISKUTERER LØYPEPROFILENE: Her går Marit Bjørgen og Charlotte Kalla en tøff motbakke under OL i Sotsji i 2014. Halvparten av respondentene i Dagbladets undersøkelse mener dagens konkurranseløyper favoriserer lette utøvere. Foto: AP /Lee Jin-man/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

49 prosent av alle som deltok i Dagbladet undersøkelse blant skielever i videregående, er helt eller delvis enig i påstanden «Dagens konkurranseløyper favoriserer lette utøvere».

Det er uenighet blant fagfolk hvorvidt løypene faktisk er blitt brattere med åra (se lenger ned i saken). Og det er dermed faglig uenighet om hvorvidt lette løpere nå favoriseres mer enn før.

Men løypeprofilene har endret seg, og oppfattelsen av løypene er som gjengitt.

Funnet på 49 prosent over underbygges også av et andre funn fra den samme undersøkelsen:

  • 30 prosent av elevene er helt eller delvis enig i påstanden «Jo tynnere man er, jo bedre blir man i langrenn».
  • Men her spriker svarene mellom gutta og jentene: Mens 22 prosent av gutta er helt eller delvis enig i denne påstanden, svarer 43 prosent av jentene i undersøkelsen det samme.

- At halvparten av disse unge løperne vet at løypeprofilen favoriserer de som er tynne og lette er en viktig melding til ledelsen i Norges Skiforbund, for dette burde det være enkelt å gjøre noe med, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole når hun ser tallene fra Dagbladets undersøkelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer