Flatland blar opp for å sponse talenter

Fikk drømmestart i helga, gir unge utøvere en god start på karrieren.

I TAKKNEMLIGHETSGJELD: Ann Kristin Aafedt Flatland er et produkt av et allsidig og levende idrettsmiljø i Vik. Derfor ønsker hun å gi noe tilbake til klubben i sitt hjerte, og har blant annet donert egne sponsorinntekter for at unge utøvere i hjemkommunen skal få inspirasjon til å fortsette med idretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
I TAKKNEMLIGHETSGJELD: Ann Kristin Aafedt Flatland er et produkt av et allsidig og levende idrettsmiljø i Vik. Derfor ønsker hun å gi noe tilbake til klubben i sitt hjerte, og har blant annet donert egne sponsorinntekter for at unge utøvere i hjemkommunen skal få inspirasjon til å fortsette med idretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Ann Kristin Aafedt Flatland fikk en drømmeåpning på sesongen med to seire i skiskytternes vinterdebut på Beitostølen i helga.

Ingen maktet å følge henne på lørdagens sprint, og selv etter fire strafferunder i fellesstarten i går, skilte det 34,1 sekunder mellom henne og Kari Henneseid Eie på andreplassen.

- Jeg føler meg veldig sterk og i form. De siste fire årene har jeg trent knallhardt for å komme dit jeg er nå, og først i fjor løsnet det, sa Flatland etter løpet.

For etter å ha hatt mye kant ut i skiskyttterkarrieren, markerte vinteren 2010 at Ann Kristin Aafedt Flatland omsider stabiliserte seg i verdenseliten - tre år etter gjennombruddet med femteplass på VM-sprinten i Antholz.

Gjennombrudd
Sprintrennet i tyske Oberof 8. januar ble et etterlengtet vendepunkt for 28-åringen da hun for første gang klatret opp på seierspallen i et individuelt verdenscuprenn.

Følelsen av endelig å få betalt for de utallige treningstimene hun hadde lagt ned, gjorde Flatland langt mer avslappet og trygg på seg selv.

- Tredjeplassen ga meg mye trygghet da jeg endelig fikk vist hva jeg vet jeg er god for, sier Flatland til Dagbladet.

Det tok ikke mer enn to uker før hun fikk kjenne på pallfølelsen igjen da hun ble nummer tre på jaktstarten i Antholtz. Deretter fulgte et godt OL i Vancouver, før sesongen ble avsluttet med VM-sølvmedalje på mixed stafett i Khanty-Mansijsk.

Høye mål Denne sesongen er ambisjonsnivået skrudd enda noen knepp opp, og nå tør Flatland snakke om verdenscupseirer og individuelle VM-medaljer.

Helgens nasjonale åpning på Beitostølen var et tydelig bevis om at hun har til intensjon å realisere vinterens høye målsetninger. For selv om det ennå er en del å hente på skyteformen, var det ingen som maktet å følge henne i sporet på lørdagens sprint. Det fikk faren Halvor til å utbryte at han aldri hadde sett datteren gå så pent og godt teknisk på ski, noe hun var helt enig i selv.

Allsidig Flatland er et produkt av et levende og allsidig idrettsmiljø i lokalsamfunnet hun vokste opp i.

Etter at familien Flatland flyttet fra Asker og gjorde sogninger av seg da Ann Kristin var seks år gammel, ble Vik Idrettslag raskt klubben i hennes hjerte - en klubb som introduserte henne for flere idretter, som igjen har ga henne en god og bred plattform som framtidig toppidrettsutøver. 

- Det er idrett man stort sett holder på med i Vik. Alle jeg gikk i klasse med drev med idrett, og Vik IL består av mange positive og engasjerte ildsjeler og ledere. Det er et veldig sunt idrettsmiljø, hvor det alltid har vært godt tilrettelagt for å drive med flere idretter, forteller Flatland til Dagbladet.

At hun endte opp som skiskytter, skyldtes delvis tilfeldigheter. Hun var nemlig også blant annet en lovende fotballspiller.

- Jeg var tatt ut til på kretslaget i fotball, men samlingen var samme samme helg som Liatoppsprinten. Det var da jeg tok valget om at det var skiskyting jeg ville satse på, forklarer hun.

Vil gi tilbake Det har skjedd mye i lokalidretten i Vik siden Flatland flyttet derfra for å begynne på skigymnas. Blant annet har man ved hjelp av enorm dugnadsinnsats realisert et kompaktanlegg for skiidrett på Kålsete med et rikholdig tilbud som er tilrettelagt for såvel funksjonshemmede som funksjonsfriske utøvere.

En av pådrivere for dette prosjektet, var Flatlands første skiskyttertrener Asbjørn Hønsi, som introduserte henne for sporten som 11-åring. 

Flatland ønsker å bidra til at barn og unge på hjemstedet har et best mulig idrettstilbud. Derfor donerte hun 20 000 kroner av egne inntekter fra lokale sponsorer til skiskytterrekruttene i Vik IL slik at de skulle komme seg blant annet til hovedlandsrennet og til Blinkfestivalen i Sandnes. Hun har også hjulpet til med å utarbeide et best mulig treningsopplegg for rekruttgruppa som teller 40-50 håpefulle skiskyttere.

- Det er fint å kunne gi noe tilbake til klubben og miljøet jeg alltid har vært en del av, og som har hjulpet meg dit jeg er i dag. Jeg håper at det kan bidra til at flere vil fortsette med idretten, og får oppleve det samme som jeg har vært så heldig å få være med på, understreker Flatland.