Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Olympiatoppen

Flau norsk OL-fiasko

Hva skjedde på det norske Toppidrettssenteret i viruskaoset før ledelsen fant tilbake til seg selv?

REVANSJEN UTSATT: Det var et bittert tap i semifinalen for håndballjentene i sist OL. Men selv ikke de trenger spesialbehandling i en krisetid for å komme enda sterkere tilbake. Norsk toppidrett lever best med sin vante tilnærming til hvordan de virkelige verdifulle resultatene skapes. FOTO: AP/Ben Curtis)
REVANSJEN UTSATT: Det var et bittert tap i semifinalen for håndballjentene i sist OL. Men selv ikke de trenger spesialbehandling i en krisetid for å komme enda sterkere tilbake. Norsk toppidrett lever best med sin vante tilnærming til hvordan de virkelige verdifulle resultatene skapes. FOTO: AP/Ben Curtis) Vis mer

ALLEREDE før sommerlekene i Tokyo har rukket å bli avlyst, har norske OL-ledere laget sin helt egen fiasko. Det er overraskende for et sportsmiljø som de siste åra med rette er blitt applaudert for glitrende resultater. Desto større grunn er det til å gå i seg selv etter den tabben som skjedde sist uke:

  • Da stengte ledelsen på Olympiatoppen treningsanlegget sitt på Sognsvann i Oslo for alle andre enn de potensielle OL-stjernene.

Mens norsk breddeidrett var i ferd med å stoppe aktiviteten, skulle de aller beste få særvilkår:

- Vi vil gjøre treningssenteret på Olympiatoppen til det tryggeste stedet de kan trene, så vi har igangsatt en del tiltak for å sikre at det kan skje, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG sist onsdag kveld, og fortsatte:

- Vi begrenser trafikken for eksterne, stenger for kommersielle aktører og har senteret åpent bare for stipend- og landslagsutøvere og deres trenere.

Det skulle han nok gjerne ha usagt.

OVERRASKENDE BOM: Toppidrettssjef Tore Øvrebø har alltid frontet en helhetlig norsk toppidrett. Da var det rart at Olympiatoppens treningslokaler i en krisetid ble stengt for alle andre enn OL-stjernene. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
OVERRASKENDE BOM: Toppidrettssjef Tore Øvrebø har alltid frontet en helhetlig norsk toppidrett. Da var det rart at Olympiatoppens treningslokaler i en krisetid ble stengt for alle andre enn OL-stjernene. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

FOR denne beslutningen er det stikk motsatte av det norsk toppidrett til vanlig står for. Seinest i sist OL i Pyeongchang gikk Øvrebø seiersgang fra TV-studio til TV-studio for å fortelle imponerte utlendinger hemmeligheten bak vinterlekenes beste nasjon:

- Norge er blitt verdens beste idrettsnasjon fordi alt henger sammen med alt hos oss, lød budskapet. Det var den felles norske idrettskulturen som ifølge toppsjefen var det egentlige mirakelet. At lek og sport for alle blir så høyt prioritert i hvert eneste lokalsamfunn.

Den gang var det hensynet til barna som forbløffet konkurrentene. Hvordan vi lot alle de små bare leke fordi det med toppidrett jo ikke var så farlig. Det viktigste var å lage et godt idrettsfellesskap med samme plass for alle.

Så fikk OL-medaljene komme som de kommer.

AKKURAT denne gode tenkningen har jeg minnet toppidrettssjef Tore Øvrebø om seinere. Det var da han midt i den skremmende globale oppvarmingen stolt innviet et eget varmetelt utenfor Toppidrettssenteret på Sognsvann.

Jeg syntes det var uklokt. Ikke fordi god toppidrett ikke er avhengig av bra akklimatisering til japansk ekstremvarme, men fordi god norsk toppidrett mest av alt trenger en bred nasjonal oppslutning om hvordan den drives.

Da gjelder det å framstå så lite ekstreme som mulig.

I VIRUSKAOSET på Olympiatoppen glapp disse gode holdningene direkte. Anlegget ble stengt for juniorlandslag og elever fra idrettslinjene tilsynelatende uten tanke om at det var et rart skille for en sportsnasjon som akkurat hadde forklart suksessen sin med barnas spesielle posisjon.

Det er selvsagt lett å prioritere de beste først i en resultatfiksert toppidrett. Også hos min egen lokale klubb gikk det noen timer før styrkerommet ble stengt for alle. Ikke bare for alle andre enn guttas flotte A-lag i fotballens 1. divisjon.

Men slike symbolhandlinger er mer synlig på Olympiatoppen.

DETTE nøkterne treningsanlegget i Oslo har jo i snart tretti år vært selve symbolet på den totalt åpne norske toppidretten. Hit kunne hvem som helst komme. Her fikk alle se.

Det gjør adgangsbestemmelsene i en krisetid til noe mer enn nødvendig smittevern. Driften av dette anlegget skal også verne om våre egne verdier i toppidretten.

Derfor overrasket forskjellen oss. Dagen etter dette nye skillet ble innført; mens det meste av all annen topp -og breddeidrett var stoppet i Norge, rapporterte Aftenposten utenfor glassdørene på Toppidrettssenteret hvordan de norske OL-håpene kunne skimtes innenfor det stengte anlegget.

Som skygger av en eliteidrett vi ikke kjente igjen.

DA trodde kanskje håndballjentene på landslagssamling fortsatt at de internasjonale lederne i sporten deres var gærne nok til å presse igjennom den planlagte OL-kvalifiseringen. Det er dessverre god grunn til å tro så dårlig om en kynisk global håndballedelse. Men det ryktet har altså langt fra vår egen toppidrettsledelse.

De ellers svært etisk bevisste sjefene i Olympiatoppen har i tiår både snakket og stort sett handlet ut fra nødvendigheten av å tenke helhetlig. Norsk toppidrett i seg selv har ingen verdi hvis ikke resten av samfunnet opplever den som verdifull:

- Vi kan ikke ha noen spesielle regler for noen få toppidrettsutøvere i den situasjonen vi er kjent med nå, sier Joachim Lilleåsen klubbtrener for OL-håpet i svømming Henrik Christiansen til Aftenposten i dag.

De to svømmeprofilene har bare ett prosjekt etter at de kom hjem fra treningsleir på Mallorca til stengte norske basseng. Unngå å spre coronavirus:

- Solidariteten må gjelde alle. Nå er idretten uviktig. Vi må ta hensyn til samfunnsansvaret. Det er viktigere enn å jage egen framgang og prestisje, sier de.

DET sa også ledelsen på Olympiatoppen etter å ha fått tenkt seg litt bedre om. Toppidrettssenteret ble til slutt stengt for alle før sist helg.

Om det var raskt nok til å unngå mer smitte, vet ingen.

Men det var dessverre for seint i forhold til de kravene norsk toppidrett vanligvis setter til seg selv.

Hele Norges coronakart