Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Flaut å være norsk når man ser dette

Ulvang støtter Alsgaards kritikk. Pappa Northug avviser premieboikott.

BØTELAGT ETTER SPURTTAP: Petter Northug gjorde noe så sjelden som å tape en spurt på lørdagens tremil i La Clusaz. En skuffet langrennsstjerne gikk rett i smørebua, og kom ikke ut før han ble hentet av FIS-representanter. Han ble senere bøtelagt for å ha kommet for seint til blomsterseremonien.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / Jean Pierre Clatot
BØTELAGT ETTER SPURTTAP: Petter Northug gjorde noe så sjelden som å tape en spurt på lørdagens tremil i La Clusaz. En skuffet langrennsstjerne gikk rett i smørebua, og kom ikke ut før han ble hentet av FIS-representanter. Han ble senere bøtelagt for å ha kommet for seint til blomsterseremonien.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / Jean Pierre Clatot Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Northugs oppførsel i etterkant av lørdagens spurttap mot Maxim Vylegsjanin på tremila i La Clusaz, har vakt reaksjoner i langrennsmiljøet.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) bøtela 24-åringen - en bot den norske landslagsledelsen nektet å godta - da han fortsatt oppholdt seg i smørebua da blomsterseremonien skulle starte, og kom ikke ut igjen før han ble hentet av FIS-representanten Sabine Spitz, mens ener Vylegsjanin og treer Aleksander Legkov sto undrende på seierspallen.

Ikke bare var han for seint ute; han møtte også opp i feil antrekk og uten startnummer på brystet, noe som er regelstridig.

Blant dem som stilte seg hoderystende til Northugs og landslagsledelsens oppførsel, var NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard, som mener at Northug får ture fram som han vil.

- Noen her må ta tak. Jeg blir litt skuffet når jeg ser intervjuet med Løfshus. Det virker ikke som om det er vilje til å tørre å ta tak i Northug, eller pirke borti ham. Han får lov til å gjøre akkurat som han vil hele tida. Det kan være farlig på sikt, sa Alsgaard i NRK-studio i går.

- Like ille som Emil Den tidligere toppløperen får støtte av en annen gammel skihelt, Vegard Ulvang, som nå er leder i langrennskomiteen i FIS.

KOM SEG PÅ PALLEN TIL SLUTT: I ureglementert antrekk, kom Petter Northug seg til slutt opp på seierspallen sammen med Maxim Vylegsjanin (midten) og Aleksander Legkov.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani
KOM SEG PÅ PALLEN TIL SLUTT: I ureglementert antrekk, kom Petter Northug seg til slutt opp på seierspallen sammen med Maxim Vylegsjanin (midten) og Aleksander Legkov.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer

- Det er ikke noe poeng for meg å være noe sjuende far i huset, men det er riktig at Petter Northug bør bli korrigert og det bør han bli av Norges skiforbund og sine ledere, sier Ulvang til Adresseavisen..

Ulvang kritiserte  Emil Hegle Svendsen etter at skiskytteren kalte lagkamerat Ole Einar Bjørndalen for feig etter jaktstarten i Östersund. Nå får også Northug passet sitt påskrevet av finnmarkingen.

- Jeg refset Emil Hegle Svendsen for å være en dårlig taper. Det Petter gjør er like ille. Det er det verste en idrettsmann kan gjøre. Det er veldig viktig å gratulere vinneren, bedyrer Ulvang.

Aksept for russerdominans Northug forklarte nederlaget med dårlig preparing av det innerste sporet på oppløpet. Slike unnskyldninger gir Ulvang en flau smak i munnen.

- Nordmennene bør forstå at vi må akseptere at russerne var best. Unnskyldninger passer dårlig. Det er flaut å være norsk når man ser dette. Det er en del av jobben å sjekke sporet. Vylegzjanin vant svært fortjent. Petter Northug blir mye større om han hadde gått rett til russerne og gratulert dem med seieren, understreker Ulvang.

- Ingen aksjon Far John Northug sier til Dagbladet at han har snakket med sønnen om pallbråket, og skiløperen mener bestemt at han ikke bevisst møtte for seint opp til premieseremonien.

- Dette var ingen aksjon fra Petters side, det har jeg fått bekreftet av han selv. Han gikk inn og byttet, før han fikk beskjed om å komme ut. Det er gjort mye ut av dette, men jeg tror det var informasjonssvikt. De på pallen skal ikke vente på nordmenn, men her skjedde det ting. Det er første gang Petter er for seint til premieseremonien, sier pappa og manager Northug.

KRITISK: NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard mener Petter Northugs oppførsel i etterkant av lørdagens tremil, satte 24-åringen i et dårlig lys.Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
KRITISK: NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard mener Petter Northugs oppførsel i etterkant av lørdagens tremil, satte 24-åringen i et dårlig lys.Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

Faren mener at sønnen ikke fikk mange sekunder for seg selv før FIS var på døra.

- Petter sier i ettertid at han kanskje ikke skulle ha byttet om, han fikk på seg tørre klær. Men det gikk ikke mange sekunder før de kom, og de begynte å bli hissige. Petter bruker litt tid på å akseptere et nederlag, han må få litt tid.

Avviser forskjellsbehandling Pappa Northug har fått inntrykk av at sønnen korrigeres av ledelsen i skiforbundet, på lik linje med alle løperne.

- Jeg har spurt om Petter slipper unna, men fikk nei til svar.

- Hva synes du om utspillene til Ulvang og Alsgaard?

- Det er lov å ha meninger, og vi går ikke ut og kontrer verken Alsgaard eller Ulvang. Men det hadde vært bra om de hadde undersøkt med de norsk lederne.

- Lar seg styre av media Sportssjef Åge Skinstad stilte seg uforstående til kritikken mot Northug da Dagbladet konfronterte ham med Alsgaards uttalelser i går. Han mener at det var dårlig informasjon fra rennarrangøren, som fikk Mosvik-løperen til å framstå i et dårlig lys.

STØTTER ALSGAARD: Vegard Ulvang (t.h.) mener i likhet med Thomas Alsgaard at Åge Skinstad (t.v.) og den norske landslagsledelsen bør ta mer tak i Petter Northug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STØTTER ALSGAARD: Vegard Ulvang (t.h.) mener i likhet med Thomas Alsgaard at Åge Skinstad (t.v.) og den norske landslagsledelsen bør ta mer tak i Petter Northug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Bare tull. Jeg har selv irettesatt Petter noen ganger, men da har jeg fått kjeft for det også, sa Skinstad til Dagbladet.

Han avfeier glatt også Ulvangs innvendinger.

- Vegard Ulvang lar seg styre av mediene. Vi gjør det som er best for Petter Northug, sier Skinstad til Adresseavisen.

Sportslig leder Vidar Løfshus har ikke lyst til å kommentere Ulvangs ytringer, men varsler at han skal ta en prat med FIS-toppen i løpet av mandagen.

- Jeg skal snakke med Vegard i løpet av dagen. Da finner vi nok ut av at vi ikke er så veldig uenige, og har felles interesse for langrenn, skriver Løfshus i en SMS til Dagbladet.

SKAL PRATE MED ULVANG: Sportslig leder Vidar Løfshus (t.v.) sier at han skal ta en prat med Vegard Ulvang i løpet av mandagen. Her i samtale med Sandra Spitz i FIS utenfor smørebua i La Clusaz før lørdagens premieseremoni.Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
SKAL PRATE MED ULVANG: Sportslig leder Vidar Løfshus (t.v.) sier at han skal ta en prat med Vegard Ulvang i løpet av mandagen. Her i samtale med Sandra Spitz i FIS utenfor smørebua i La Clusaz før lørdagens premieseremoni.Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
INGEN PROTEST: John Northug sier at det ikke var noen protestaksjon fra sønnens side under lørdagens renn.Foto: Ned Alley / Scanpix
INGEN PROTEST: John Northug sier at det ikke var noen protestaksjon fra sønnens side under lørdagens renn.Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!