Martin Ødegaard VM-kvalik Tyrkia Norge

Flaut av TV 2 om Ødegaard

Ståle Solbakken løfter igjen fram Martin Ødegaard som en sentral spiller for Norges framgang i VM-kvaliken. Det bør også TV2 -kommentatorene gjøre i stedet for å kritisere landslagskapteinene for et par feilpasninger.

FORSVARER KAPTEINEN: Lenge før gårsdagens sterke bortekamp fikk Martin Ødegaard kritikk for sine prestasjoner på landslaget. Også da skjønte trener Ståle Solbakken lite om hva kritikerne egentlig snakket om. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er ikke mer enn et par dager siden den store sportsredaksjonen i TV 2 ble nedsablet for manglende fotballkunnskap av en av Norges faglig sett beste fotballtrenere:

- Norske fotballeksperter er kanskje de dårligste i Europa. De har lite fagkunnskap, og det er om å gjøre å koke suppe på en spiker, sa Per Joar Hansen på lanseringen av sitt eget kampskrift «Folk og fotball. 40 år med humor og alvor».

Så forklarte den rutinerte treneren hvorfor:

- Måten de kommuniserer fotball ut på er fordummende. Det er faktisk synd. Det gjør noe med oppdragelsen til det norske folk. Det står jeg for hundre prosent, understreket den godt skolerte Hansen, og fulgte opp med å peke på TV 2s Jesper Mathisen som en av verstingene som mest kommer med «skrik og skrål».

Per Joar Hansen synes først og fremst at det kreves for lite av de som sitter i de såkalte «ekspertjobbene», i forhold til hvor lett de snakker ned spillerne og trenerne. At de som bruker flest av fotballspråkets store bokstaver egentlig ikke kan alfabetet selv. At de altså mangler faglig kompetanse til å prate eller skrive så bastant.

Dette ganske enkelt fordi disse kommentatorene selv aldri har vært i liknende situasjon verken som internasjonale toppspillere, eller med nasjonal og internasjonal erfaring fra alvoret og trøkket på sidelinja.

Da er det kanskje ikke så rart at det er de kunnskapstunge norske kommentatorene som nå fungerer best til å formidle fotball for et bredt TV-publikum. Som en stadig ledigere Nils Johan Semb som virkelig ekspert hos TV2 eller Tor Ole Skullerud på Eurosport som denne sesongen har imponert mest av alle i denne rollen på TV.

For ikke å snakke om landslagssjef Ståle Solbakken selv. Han er det siste året blitt symbolet på forståelig og ærlig fotballprat. Det er derfor han kritiserer Martin Ødegaards kritikere i kommentarboksene og avisspaltene, og heller løfter fram den unge landslagskapteinens rolle i den nye norske framgangen.

De som skjønner fotball, er nødt til å gjøre det.

HADDE eks-landslagstrener Per Joar Hansen ventet med boktrykkinga noen dager, kunne han som forfatter ha tatt med et nytt eksempel fra gårsdagens svært sterke norske bortekamp mot Tyrkia.

For der presterte TV2s menn på kampen på nytt å snakke ned kaptein Martin Ødegaard rett før Martin i sluttminuttet slo den drømmepasningen som skulle ha gitt norsk seier.

Sjekker du lyden fra dette TV2-opptaket rundt minuttet før Arsenal-stjernen fra førti meters hold serverer Mohamed Elyounoussi en blank sjanse på bakerste stolpe, går kommentatorpraten om hvor mange dårlige pasninger Ødegaard slo den kvelden.

Den kritikken var forsiktig sagt ikke akkurat fotballsesongens beste timing.

SELV har jeg tenkt mye pent om TV2s fotballdekning på kommentatorplass. Seinest i sommerens EM var formidlingen svært god, og den fungerer gjennomgående fint også i kanalens prestisjesatsing på Premier League.

  • Men gårsdagens manglende vurdering av Martin Ødegaards betydning for dette landslaget, var tilnærmet flau.

Igjen viste Martin at han er i ferd med å etablere seg som en svært viktig sjef på laget med et ansvarsområde som er mye bredere enn det å diktere pasningsspillet eller bruke sin gode forståelse og magiske venstrefot til å slå den ene avgjørende pasningen.

Dette åpenbare poenget for å forklare den flotte norske framgangen, klarte verken den vanligvis så stødige Øyvind Alsaker eller hans langt mer sleivete partner Jesper Mathisen å formidle.

I HØST har Martin løftet dette ganske unge norske mannskapet med eksempelets makt. Jeg vet ennå ikke hva kilometertelleren hans viste av løpt distanse i gårsdagens kamp, men den telleren var garantert svett og varm.

Det som uansett var tydelig var kroppsspråket og de viftende armene som beordret Norge på offensiven igjen hver gang det tyrkiske hjemmelaget hadde fått dominere noen minutter for lenge.

Da var det Martin Ødegaard som oftest løp i gang presset og slik endret kampens karakter.

TIL slutt ble den jobbinga belønnet med det poenget som gjør at spenningen i denne VM-kvaliken sannsynligvis holder helt til avslutningen.

Men enda mer understreker denne svært sterke bortekampen den over tid avgjørende endringen som har skjedd med kvaliteten på dette laget:

- Vi er i ferd med å bli et veldig bra fotballag, konkluderte trener Ståle Solbakken etterpå.

Og det er i hvert fall en solid faglig basert konklusjon.

DET er derfor trener Solbakken i dag har vært så opptatt av å forklare rollen til Martin Ødegaard på laget sitt. Han ser at Martin løser den, slik at medspillerne kan skinne rundt ham.

Denne gjennomgående kvalitetshevingen var det lett å se i utviklingen av kampen fra den forsvarstabben etter bare seks minutters spill som ga 0 - 1 og et vanskeligst mulig utgangspunkt i Istanbul.

På bortebane kunne en slik feil blitt totalt ødeleggende. Her ble den i stedet en isolert episode.

For å forstå akkurat det, er du nødt til å kikke på Martin Ødegaards bidrag igjen.

FOR det var Norge som styrte mesteparten av det som skjedde etter tabben. Et ballsikkert norsk lag med effektive fordelere sentralt i både Patrick Berg og Martin Ødegaard spilte uanstrengt av press, og angrep kontrollert og effektivt ut mot kantene.

Det ga et klart spillovertak, og nær midtveis i førsteomgangen et sammenhengende trøkk som nesten ble et tyrkisk selvmål. Da var Norge uten Gullball-nominerte Erling Braut Haaland, uansett på et topp offensivt nivå.

Først etter en drøy halvtime klarte hjemmelaget å skape noe som liknet et eget farlig angrep igjen, men presset som fulgte ble kort.

I STEDET spilte Norge seg fram til den dødballen med det innøvde trekket som ga Andreas Hanche-Olsen sjansen til å rette opp tabben bak 0-1. Hans heading fant Kristian Thorstvedt i avtalt bevegelse inn mot bakre stolpe, en svært fortjent utlikning og en strålende norsk mulighet for etterlengtet suksess i VM-kvaliken.

Ganske enkelt fordi den gode tabellsituasjonen tre kamper før slutt, speiler en rask og gjennomgående utvikling av de individuelle ferdighetene til de unge spillerne.

DET er den framgangen som gjør Martin Ødegaards betydning så interessant. Med bedre forflytninger og et mer effektivt press, vil Norge nå både gjenerobre ballen fortere. Og kunne bruke den bedre selv.

Så er det riktig at Martin hadde et par unødvendige feil i de korte pasningene sine, men i går kveld var disse feilene uinteressante for å forklare det store bildet. Altså hva som egentlig påvirket utviklingen av denne imponerende norske innsatsen.

Der var Martin Ødegaards løpskraft, presstyrke og ledelse av laget avgjørende. Sammen med all den smittende tryggheten som følger det å ha ham som medspiller.

Altså at ballferdighet holder uansett hvor trangt det er eller på hvilken bane du måtte spille fotballen din.

SÅNN var dette en kveld for både TV2s kommentatorer og alle oss andre til å snakke opp Martin Ødegaard. Sammen med resten av et norsk fotballandslag som har utviklet et nivå som det er skikkelig moro å se på.

Og som på overraskende kort tid har skaffet seg egen spillkvalitet som like gjerne kan holde helt til et VM-sluttspill.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var Norges landslagstrener for futsal (innendørsfotball) fra 2009 fram til 2015

UFORSTÅELIG: Ståle Solbakken vil ikke høre snakk om at Martin Ødegaard ikke forsvarer en plass på Norge. Video: NTB / Rødt Kort. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer