Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flaut, Brann

- Ikke kjekt å være sjanseløs, sier Opdal etter 1-6 mot Everton.

Everton - Brann 6-1

(Dagbladet.no): Brann gikk av banen med en god følelse da de tapte 0-2 mot Everton for ei uke siden, etter å ha forårsaket et visst ubehag for Premier League-stjernene.

I kveld kom rødtrøyene ettertrykkelig ned på jorda på Goodison Park.

Selv om Brann er nybegynnere på europacupnivået er 1-6-tap et gufs fra en fortid vi håpet var et tilbakelagt stadium for norske lag - og en smertelig påminnelse om at februar er en vond måned for norske lag.

Mons Ivar Mjelde tar stortapet med fatning.

- Du kan ikke alltid lykkes i fotball, men vi møter spillere som jevnt over er bedre enn våre. Vi må bli bedre en-mot-en, være mer konsentrert og langt mer aggressive i forsvar. Vi trenger et par dager til å lufte ut, sier han til NTB, og legger til at tapet neppe påvirker selvtilliten inn mot seriestart.

Men etter 1-6 medgir han:

- Vi møter spillere som holder et jevnt over høyere nivå. Det er litt pinlig, det er alltid pinlig å tape stort.

ENDA ETT: Det er lenge siden Håkon Opdal måtte hente ut seks baller av nettet. Det måtte han i kveld, da Everton slaktet Brann på Goodison Park. Foto: AP
ENDA ETT: Det er lenge siden Håkon Opdal måtte hente ut seks baller av nettet. Det måtte han i kveld, da Everton slaktet Brann på Goodison Park. Foto: AP Vis mer


Etter 35 målløse og nokså jevnspilte minutter begynte målene å renne inn bak Håkon Opdal. Landslagskeeperen måtte hente ballen ut av nettet seks ganger, og kommer nok til å ha mareritt om Yakubu og Andy Johnson i natt.

Everton-spissene scoret fem av seks mål, og fikk enkelt spillerom mot et Brann-forsvar som ikke var til å kjenne igjen fra kampen på Brann Stadion.

To baklengs på seks minutter

Det første baklengsmålet kom ironisk nok minuttet etter at Thorstein Helstad hadde misbrukt en enorm sjanse til å gi de norske seriemesterne ledelsen, da han fikk avsluttet fra én meters hold etter et Vaagan Moen-frispark.

Tim Cahill fant Yakubu i boksen med et fikst hælspark, og nigerianeren skrudde ballen vakkert rundt Håkon Opdal på første berøring.

Seks minutter senere var spenningen over for godt.

Njogu Demba-Nyrén, som åpnet friskt i spann med Helstad, beviste hvorfor spisser ikke har noe på egen banehalvdel å gjøre. Han mislyktes med en dribling, ballen endte hos Andy Johnson, som fra vanskelig vinkel overlistet Opdal med et alt annet enn umulig skudd fra 20 meter.

- Vi var fullt på høyde med dem den første halvtimen, men så gjør vi enkle feil og de straffer oss hardt. Da vi fikk 0-2 før pause var det håpløst. Det er ikke kjekt å være sjanseløs, sier Opdal til NTB.


2-0 var stillingen til pause, og Everton-manager David Moyes plukket av Cahill og Carsley i pausen, i visshet om at avansementet var sikret.

Det svekket ikke Everton det grann.

Mjøsas Beckham

Brann var nær å få en marerittstart på 2. omgang da Johnson skjøt i stanga etter få sekunder - men det var uansett et forvarsel om hva som ventet.

Ni minutter senere ble Brann-forsvaret latterliggjort av Yakubu. Med en enkel skuddfinte sendte han både Kristjan Ørn Sigurdsson og stoppermakker Olafur Bjarnason ettertrykkelig ut i pølseboden, og alene med Opdal scoret han sikkert i hjørnet.

Brann-fansen - som var en av få med norsk pass som holdt Premier League-nivå i kveld - fikk noe å juble for en halvtime før slutt.

Petter Vaagan Moen hadde svidd keeperhanskene til Tim Howard med et knallhardt frispark i 1. omgang, og fornektet seg ikke da sjansen bød seg fra nærmere 30 meter. Det harde skuddet langs bakken spratt like foran Everton-keeperen, og i mål.

Med det sørget han i det minste for at Brann er det første laget til å score mot Everton på fem kamper.

Mjelde takker den røde horden for utrettelig støtte fra tribunen. Selv Everton-supportere sang en hyllest-sang til ære for Brann-fansen mot slutten av kampen.

- Både i antall og volum var de imponerende. Selv om resultatet ble slik, følte jeg aldri at de ga opp i å støtte laget. De kom hit for å støtte oss i 90 minutter uansett, sier han ifølge brann.no. 

Etter 1-3 var det ikke så mye å glede seg over den siste halvtimen, selv om Thorstein Helstad og Vaagan Moen var svært nære å pynte ytterligere på resultatet, etter tidvis fin angrepsfotball.  

Målene rant inn

For det var bakover på banen det skortet aller mest, og der gikk Brann etter hvert i oppløsning.

* 70 minutter: Mikel Arteta skyter via innbytter Azar Karadas, og ballen sniker seg i mål via stolpen. Brann-forsvaret er statister.

* 73 minutter: Arteta spiller fra Pienaar, som går mot dødlinja og slår 45 grader. Brann-spillerne står på rekke og rad for å klarere, men ballen går forbi alle, bortsett fra Erlend Hanstveit. Han hælsparker ballen til Yakubu, som får en enkel jobb med å sette inn 5-1 fra to meter.

* 90 minutter: Andy Johnson blir ikke presset, og hamrer ballen i krysset fra nesten 25 meter. Ydmykelsen er total.

- Det handler om erfaring. Vi ser hva vi må forbedre, og hva vi må unngå å gjøre. Dette må vi lære av, slik at vi ikke opplever det samme neste gang. Det var kjørt da de scoret sitt første, sier Håkon Opdal.

At Brann røk ut av UEFA-cupen var forventet. At det skulle bli så brutalt var mer overraskende - særlig etter den oppløftende kampen på Brann Stadion.

Fiorentina slo Rosenborg 2-1 i Firenze, og møter Everton i 16-delsfinalen.

PS! Mjelde mener - trolig med rette - at Lee Carsley burde vært utvist allerede i åpningsminuttene, da han fratok Djemba-Nyrén en klar scoringssjanse med ulovlige midler. Dommeren gjorde merkelig nok ingenting.

-  I midt hode er det rødt kort og en dommertabbe. Situasjonen var klar, og det kunne blitt et annet utfall om vi hadde spilt mot ti mann, sier Brann-treneren.

<B>YAKUBU-SHOW:</B> Yakubu fikk enkelt spillerom mot Brann, og scoret tre ganger.
<B>VI E BERØMTE:</B> Men etter i kveld er Brann mer beryktet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media