Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flaut VM-farvel for Norge

Heldig uavgjort i kampen Norge måtte vinne.

FLAUT: John Arne Riise forlater slukøret Laugardalsvöllur etter en flau forestilling som tok livet av det lille som var igjen av et norsk VM-håp.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FLAUT: John Arne Riise forlater slukøret Laugardalsvöllur etter en flau forestilling som tok livet av det lille som var igjen av et norsk VM-håp.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REYKJAVIK (Dagbladet.no): Island - Norge 1-1.

«There?s hope in a hanging snore», sto det på et av bannerne til de norske supporterne på Laugardalsvollur Stadion i Reykjavik i kveld.

Men nå er også siste rest av VM-håp pulverisert — og det er kanskje like greit.

For slik Norge framsto i kveld er det vanskelig å finne argumenter for at våre menn har noe i Sør-Afrika å gjøre neste sommer.

Norge ble tidvis rundspilt av de islandske vertene, og aller mest herjet mannen Drillo utbasunerte han håpet skulle spille — Eidur Gudjohnsen.

- Trist, konkluderer Drillo overfor Viasat.

FORTVILENDE FEIRING: John Carew fylte 30 år i dag. Det ble på ingen måte noen god bursdag for en kamprusten landslagsspiss mot krigerske islendinger.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FORTVILENDE FEIRING: John Carew fylte 30 år i dag. Det ble på ingen måte noen god bursdag for en kamprusten landslagsspiss mot krigerske islendinger.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Vi blir kjempet ut av stilen. Det blir en duellkamp, og den tapte vi, fortsetter landslagssjefen.

Island best i alt
I en kamp der bare tre poeng var godt nok for Norge var de heldige som fikk med seg 1-1 og poeng i det hele tatt. For Island hadde flest sjanser, Island hadde ballen mest og Island spilte den beste fotballen.

Og selv da Norge måtte ha en scoring på slutten kom de aldri nærmere enn den ene sjansen til Simen Brenne.

Oppturen mot Skottland ble fulgt av en gedigen nedtur. Og nå blir onsdagens kamp mot Makedonia helt betydningsløs — Norge kommer ikke til VM neste sommer.

Elendig 1. omgang
Det spørs om Drillo orker å gjennomgå de første 45 minuttene på video. De var nemlig redselsfulle.

- Førsteomgangen var direkte dårlig. Etter 1-1-målet gikk midtbanen vår nesten opp i limingen defensivt. Vi vurderte å ta noen grep allerede da. Men det er drastisk å gjøre det på det tidspunktet. Så vi tok sjansen på å vente til pausen. Jeg har ingen forklaring på hvorfor vi spilte såpass svakt. Jeg er også imponert over Island. Aldri har jeg sett dem så farlige på kontringer, sier landslagssjefen.

LOVENDE ÅPNING: Da John Arne Riise hamret ballen forbi Gunnleifur Gunnleifsson etter bare 10 minutter lå det an til en norsk jubelkveld i Reykjavik. Like etterpå falt Drillos menn fullstendig sammen.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
LOVENDE ÅPNING: Da John Arne Riise hamret ballen forbi Gunnleifur Gunnleifsson etter bare 10 minutter lå det an til en norsk jubelkveld i Reykjavik. Like etterpå falt Drillos menn fullstendig sammen.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Island skapte seks store målsjanser — deriblant en ufattelig miss på åpent mål fra tre meter — og rundspilte tidvis Norge anført av dirigent Eidur Gudjohnsen.

Gang på gang sviktet markeringen på innlegg og defensive dødballer, men islendingene greide bare å score én gang.

— Flere av våre presumptivt beste hodespillere tapte mye i lufta også. Det er vanskelig å forklare hvorfor nesten alle våre spillere ikke spilte opp på sitt beste nivå, sier Drillo.

Og det var selvsagt mannen Drillo på forhånd håpet skulle spille som stanget inn 1-1. Den tidligere Barcelona-stjerna snek seg fri på bakre stolpe og hadd få problemer med å knuse Tom Høgli i lufta.

Gudjohnsen løpte mot den norske benken og så ut til si ordene «for you» — kanskje myntet på den norske landslagssjefen.

Som så definitivt hadde fått ordene sine i fleisen.

KALDDUSJ: Eidur Gudjohnsen headet islendingene tilbake i kampen før halvtimen var spilt.
Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
KALDDUSJ: Eidur Gudjohnsen headet islendingene tilbake i kampen før halvtimen var spilt. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Riise-kanon
Det begynte imidlertid så bra for Norge. Etter et islandsk stolpetreff innledningsvis hamret John Arne Riise inn norsk ledelse da kampen bare var 10 minutter gammel.

Et varemerke-frispark fra snaue 25 meter gikk nesten rett på den islandske keeperen, men skuddet var så hardt at han ikke maktet å slå ballen vekk.

Da så det lyst ut for de tre poengene Norge måtte hente for å holde liv i VM-håpet.

- Det spiller ingen rolle nå i etterkant, sier en nedstemt målscorer Riise.

Kalddusjen var nemlig ikke i nærheten av å demoralisere Island. Etter 25 minutter fikk Brynjar Gunnarsson stå helt alene på bakre stolpe etter en corner, men kapteinen blåste skuddet høyt over.

Noen minutter etter utliknet altså Gudjohnsen — og scoringen pustet ytterligere liv i det islandske laget.

* 34 minutter: Nok en gang får en islending stå alene på bakerste stolpe etter corner. Emil Halfredsson får ballen på halvspretten på tre meter, målet er åpent, men skuddet går himmelhøyt over.

SNYTT FOR STRAFFE?: John Carew mener han ble snytt for straffespark i duellen med Kristjan Ørn Sigurdsson - uten å få medhold hos den rumenske dommeren.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SNYTT FOR STRAFFE?: John Carew mener han ble snytt for straffespark i duellen med Kristjan Ørn Sigurdsson - uten å få medhold hos den rumenske dommeren.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

* 36 minutter: Halfredsson med ny gigantsjanse. Denne gangen sniker han seg bak ryggen på de norske midtstopperne og header upresset fra seks meter. Ballen sklir av panna og går utenfor.

Drillo tok grep
På dette tidspunktet av kampen ledet Island 6-3 i sjanser, og det var bare flaks som gjorde at våre menn ikke lå under.

Norge kunne likevel fått med seg en heldig ledelse til pause på tampen av omgangen. John Carew løpte fra Brann-stopper Sigurdsson og ble tilsynelatende felt innenfor 16-meteren.

Umiddelbart så det ut som straffe — men reprisene viste at begge holdt hverandre i trøya og at Carew falt noe lett.

BETENKT: Drillo var positivt overrasket over Island, men svært skuffet over egne elevers prestasjoner i en kamp Norge kunne ha endt med å tape med mange mål.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
BETENKT: Drillo var positivt overrasket over Island, men svært skuffet over egne elevers prestasjoner i en kamp Norge kunne ha endt med å tape med mange mål.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Drillo måtte ta grep i pausen. Valget falt på å ta Magne Hoseth av banen og sette inn Simen Brenne, samtidig som høyrekant Morten Moldskred byttet plass med Erik Huseklepp.

Hoseth-byttet var forutsigbart — for Molde-spilleren hadde noen horrible ballmist i farlige posisjoner i første omgang, som i boka til Drillo er å regne som den reneste dødssynd.

Endringene hjalp likevel minimalt.

Overkjørt
Island kjørte over Norge i starten av 2. omgang, og virket mye giftigere enn gjestene i hvitt.

Norges første farlighet kom ikke før 20 minutter ut i omgangen. Christian Grindheim slo en perfekt bakromsball til John Carew, men en lysende takling av Sölvi Jonsson reddet situasjonen for Island.

Stort mer skapte ikke Norge. Island derimot, hadde noen vanvittige sjanser i 2. omgang. Hvordan Heidar Helguson greide å bomme så totalt da han fikk heade uforstyrret fra fem meter vet han bare selv. Og to minutter før slutt klinket Veigar Pall Gunnarsson på innsida av stanga, via Jon Knudsen.

Simen Brenne holdt på å bli helt i sluttminuttet da han nesten fikk lirket ballen forbi Islands keeper, før vertene misbrukte nok en gigantsjanse på overtid.

KJEMPET UT AV STILEN: Sölvi Geir Ottesen Jónsson (t.v.) og det islandske forsvaret hadde full kontroll på Norge og John Carew.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
KJEMPET UT AV STILEN: Sölvi Geir Ottesen Jónsson (t.v.) og det islandske forsvaret hadde full kontroll på Norge og John Carew.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Men det spilte ingen rolle. Norge kan glemme VM — og de var egentlig aldri i nærheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!