- Flaut

Kommentator Henry Winter i The Times mener FIFA-president Gianni Infantino må få seg en ny manusforfatter. Kollega Martin Lipton i The Sun synes han har framstått som en idiot. Men Qatar-VM får også skryt.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KONTROVERSIELL: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: NTB
KONTROVERSIELL: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): I dag er det ei uke siden VM-sluttspillet i Qatar startet. Kampene pågår for fullt, og muligens har bråket rundt «One Love»-armbindet begynt å legge seg noe.

Hvordan framstår Qatar-VM så langt? Aldri har et mesterskap fått så mye slakt på forhånd. Men hvordan opplever aktører som er på innsida det som skjer?

I pressesenteret på Al Bayt Stadium utenfor Doha møter Dagbladet to av Englands mest rutinerte pressemenn. Henry Winter er kommentator i The Times og Martin Lipton er journalist i The Sun. Begge har fulgt haugevis av mesterskap med England, og er blant de mest rutinerte herrene i klassen.

JOURNALIST I THE SUN: Martin Lipton. Foto: Tore Ulrik Bratland
JOURNALIST I THE SUN: Martin Lipton. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Til Dagbladet sier Lipton:

- Dette er det ultimate VM med to sider. Det er millioner av grunner til ikke å være i Qatar. Men hvis du ser dette ut fra et journalistisk perspektiv - og et fotballperspektiv - er turneringen strålende. Du kan ikke benekte det. Men VM skulle aldri ha vært her. Det skulle aldri ha kommet til Qatar, framholder han.

- Du er delt i to. Når du er fotballreporter, så er det jobben din å dekke sporten. Men du føler konflikt hele tida, på grunn av det du vet om landet. Vi kjenner til presset myndighetene legger på FIFA. Vi vet om det med menneskerettigheter og rettighetene til homofile. Det er en veldig rar opplevelse, sier han.

- Det vil aldri bli et enklere fotball-VM å dekke med tanke på at stadionene ligger så nærme hverandre. Organiseringen er faktisk enestående. Men vi kjenner til historiene med dødsfall.

Lipton fortsetter:

- Samtidig har du fotballen. Jeg har sett Japan, Sør-Korea og Belgia. Du blir henrykt, selv om du egentlig ikke vil være her. Det er - som sagt - en veldig rar opplevelse.

BISARR TALE: FIFA-president Gianni Infantinos pressekonferanse sist lørdag skaper reaksjoner. Vis mer

- FIFA-president Gianni Infantino innledet VM med å holde en pressekonferanse. Hvilket inntrykk ga han på den?

- Det er ikke noen forskjell på ham nå og hvordan han var før. Jeg har dekket FIFA i 25 år. Jeg dekket ham da han var generalsekretær i UEFA. Det er akkurat sånn han er. Han er en showmann.

På pressekonferansen sa Infantino blant annet:

- I dag føler jeg meg qatarsk. I dag føler jeg meg arabisk. I dag føler jeg meg afrikansk. I dag føler jeg meg homofil. I dag føler jeg meg funksjonshemmet. I dag føler jeg meg som en migrantarbeider.

Infantino mener Europa - med sin historie - ikke har noen rett til å holde moralske prekener. Lipton slår fast at det var mye sludder i talen, men tilføyer:

- Hadde han snakket i 20 minutter, og ikke i nærmere en time, ville det vært OK. Men at han brukte så lang tid fikk ham til å se ut som en idiot. Men han er ikke en idiot. Han er smart.

KOMMENTATOR I THE TIMES: Henry Winter. Foto: Tore Ulrik Bratland
KOMMENTATOR I THE TIMES: Henry Winter. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Kommentator Henry Winter påpeker:

- Det var flaut. Han trenger en ny manusforfatter. Infantino må komme seg ut av bobla. Han kan ikke bare være sammen med visse folk i Qatar. Han må komme seg ut i verden og snakke med fans. FIFA er et ledende organ i fotballen. Men du ville ikke engang hatt ham som rektor på skolen din.

- I hvor mange år tror du han kommer til å ha jobben?

- Så lenge han vil. Majoriteten i verden aksepterer det FIFA sier.

UT AV SKAPET: Her står FIFAs mediesjef, Bryan Swanson, fram som homofil. Vis mer

Winter mener som Lipton: Hvis du ser på det organisatoriske og fotballmessige isolert sett, er det lite å utsette på VM.

- Det var mye støy før turneringen. Og støyet er der fortsatt. Det er kritikk av Qatar. Jeg snakket med noen engelske supportere. En av dem var på vei hit, men ombestemte seg, forteller kommentatoren.

- Men du vil alltid ha fotballen. Du vil alltid ha det vakre på banen. Se på scoringen til Brasils Richarlison. Japan slo Tyskland. I tillegg har du et VM der alt er så nærme hverandre. Det er som å arrangere et OL i din egen hage. Det er veldig intimt, påpeker Winter.

- Noen sier det er kaldt på stadionene med aircondition. Jeg er skuffet over noen av dommerne. I Russland-VM i 2018 virket VAR. Når du ser på straffesparket som Cristiano Ronaldo fikk, fungerte det ikke like bra.

PROFIL I TELEMUNDO: Javier Renovato. Foto: Tore Ulrik Bratland
PROFIL I TELEMUNDO: Javier Renovato. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Dagbladet spør også en tredje journalist vi møter om hva han mener om VM.

- Å dekke mesterskapet har vært veldig bra. Det har vært et stort sikkerhetsopplegg for å komme inn på stadionene. Men det har vært mange flotte kamper, og Doha er en fin by, sier Javier Renovato fra Telemundo i USA.

Da Dagbladet møtte Aftonbladet-journalisten Erik Niva for noen dager siden, oppsummerte han VM slik:

- Det kunne vært enda større hvis fotballstadionene ikke sto oppå menneskers graver.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer