«Flekkfjerneren» fra Grimstad

Hushovd ga Cavendish svar på tiltale i Alpene.

JAKOKSE: Thor Hushovd viste hittil ukjente krefter i Alpene da han stakk av fra hovedfeltet, tok igjen utbryterne og kjørte alene over dagens to innlagte spurter til 12 poeng i kampen om den grønne trøya. Her sender han en tydelig melding i retning Mark Cavendish.Foto: TV 2 Sporten
JAKOKSE: Thor Hushovd viste hittil ukjente krefter i Alpene da han stakk av fra hovedfeltet, tok igjen utbryterne og kjørte alene over dagens to innlagte spurter til 12 poeng i kampen om den grønne trøya. Her sender han en tydelig melding i retning Mark Cavendish.Foto: TV 2 SportenVis mer

Vi fulgte 17. etappe direkte i livestudio.

(Dagbladet.no): Kanskje burde Mark Cavendish tenke på en karriere som profesjonell motivator den dagen han legger sykkelhjelmen på hylla.

Antydninger om at Thor Hushovd sitter i en «tilgriset» grønn poengtrøye, må åpenbart ha tent «oksen» fra Grimstad til å lete fram en effektiv «flekkfjerner». Den kom i form av en helt rå prestasjon på en etappe med en brutal «haikjeftprofil».

- Det er klart at han er blitt pirret opp av det Cavendish har sagt i mediene. Han ønsker å bevise hvem som fortjener trøya og vil ikke at den avgjørelsen forleden skal bli avgjørende, sier Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll til NTB.

- Nå har jeg ihvertfall kjempet for den, konkluderer Hushovd på spørsmål om den grønne trøya nå har blitt vasket.

Nå mener han bare at et uhell kan hindre ham i å gjenta bedriften fra 2005.

- Men uhell skjer stadig i sykling, så jeg er ikke 100 prosent trygg ennå, minner Hushovd om overfor NTB.

Ukjente krefter
Mon tro hva de tenkte - nordmennene - som hadde plassert seg svært så strategisk til på den innlagte spurten i Praz-Sur-Arly 75,5 kilometer ut på dagens etappe da Thor Hushovd seilet over streken i ensom majestet til seks kjærkomne poeng i kampen om den grønne trøya.

Om noen hadde antydet på forhånd at Hushovd skulle ende opp med 12 poeng og langt på vei avgjøre kampen om den grønne trøya på selve «kongeetappen» i årets Tour de France, ville nok de fleste ha replisert med at vedkommende var gått fra forstanden. Det var heller ikke helt planlagt fra Hushovds side heller.

- Det var ikke etter planen i det hele tatt. Planen var å henge med hovedfeltet over de første to fjellene og få en billig reise inn til avslutningen. Men da muligheten bød seg og jeg kjente at kroppen var full av overskudd, ga jeg gass da Thomas Voeckler støtet, sier Hushovvd til NTB.

Men nordmannen viste hvilken hittil ukjent kapasitet som bor i ham da han kjørte fra alt og alle etter toppasseringen på Cormet de Roselend hele veien til Cluses og dagens andre innlagte spurt.

- Dette var helt utrolig. Jeg trodde ikke selv at det var mulig. Dette må være den morsomste dagen jeg har hatt på sykkelen noensinne - en dag man kanskje bare har hvert tredje år, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

- Prestasjonsmessig fysisk er det nok det største jeg har gjort, sier Cervélo-rytteren til NRK.

- Sterkt
Da poengene var innkassert og avstanden ned til Mark Cavendish økt til 30 poeng, markerte Hushovd med all tydelighet at han akter å stå på podiet i Paris på bekostning av spurtrivalen fra Isle of Man.

BRØDRETRIUMF: Fränk Schleck (foran) og lillebror Andy la press på Astana gjennom offensiv kjøring i de siste stigningene på dagens etappe. Det resulterte i nok en triumf for Saxobank.Foto: SCANPIX/AP Photo/Bas Czerwinski
BRØDRETRIUMF: Fränk Schleck (foran) og lillebror Andy la press på Astana gjennom offensiv kjøring i de siste stigningene på dagens etappe. Det resulterte i nok en triumf for Saxobank.Foto: SCANPIX/AP Photo/Bas Czerwinski Vis mer

- Det er sterkt, dette her. Jeg kan ikke huske at mannen i den grønne trøya har gjort noe lignende før, sier Kvålsvoll til NTB.

Columbia-laget knapt har snakket om grønn trøye til Cavendish, selv da han ledet poengkonkurransen. Derfor avblåser sportsdirektør Rolf Aldag jakten på Hushovd en gang for alle.

- Det er helt urealistisk. Det er ikke verdt å forsøke en gang. Selv om det kommer innlagte spurter underveis, handler alt nå om å spare krefter til Paris, sier Aldag til TV 2.

Samtidig stakk nordmannen av med prisen for dagens mest offensive rytter, og får i så måte både sykle med grønn trøye og rødt startnummer på morgendagens tempo rundt den idylliske Annecysjøen.

- I morgen må jeg kjøre sakte og spare krefter, understreker Hushovd.

Schleck-seier
Der Hushovd imponerte stort fram til 126 av til sammen 169,5 kilometer, tilhørte finalen sammenlagtkanonene. Det skulle også bli store utslag i sammendraget da Saxobank anført av brødreparet Schleck gjorde nok et forsøk på å slite ut Alberto Contador over to førstekategorier på de siste milene.

Det virker imidlertid umulig å hekte av sammenlagtlederen når det begynner å bli bratt, selv om han er isolert fra hjelperytterne sine, men den offensive kjøringen fra de to luxembourgerne ble i det minste belønnet med en etappeseier for eldstebror Fränk Schleck. Samtidig klatret begge opp på pallen i sammendraget. Andy på annenplass er fortsatt 2.26 bak Contador, mens Fränk nå er nummer tre 3.25 bak spanjolen.

- I poker snakker man å gå «all in», og det var det vi gjorde. Jeg føler at vi lykkes og vant alt, sier etappevinneren til TV 2 Sporten.

Akkurat som da Nicky Sørensen leverte varene for Bjarne Riis sitt lag dagen etter at Kurt Asle Arvesen måtte stå av rittet, slo Saxobank til med en etappeseier, som kommer til å glede Jens Voigt som havnet på sykehus i Grenoble i går.

- De (Arvesen og Voigt) er fortsatt med oss. Dette var også for dere, Kurt og Jens, sier Fränk Schleck.

- KJEMPEBRØLER: Saxobank-sjef Bjarne Riis lurer på hva Alberto Contador tenkte på da han parkerte lagkamerat Andreas Klöden. Det samme gjør Lance Armstrong og Levi Leipheimer.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK HERTZOG
- KJEMPEBRØLER: Saxobank-sjef Bjarne Riis lurer på hva Alberto Contador tenkte på da han parkerte lagkamerat Andreas Klöden. Det samme gjør Lance Armstrong og Levi Leipheimer.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PATRICK HERTZOG Vis mer

Ny Astana-konflikt
Der Saxo Bank kunne juble etter målgang i Le Grand-Bornand, later ikke stemningen i Astana-laget til å være like god. Alberto Contador satt sammen med Andreas Klöden og brødrene Schleck da han angrep i den siste stigningen.

Det var et rykk den rutinerte tyskeren ikke var i stand til å svare på, og Astanas tredje sammenlagtkort falt tilbake både på etappen og i sammendraget.

- En kjempebrøler, konstaterer Saxobank-sjef Bjarne Riis.

Det var også et trekk fra kapteinen Lance Armstrong forstår lite av.

- Jeg har fått mange spørsmål om hvorfor Alberto Contador angrep og parkerte Klöden. Jeg har fortsatt ikke funnet ut hvorfor jeg heller, skriver Armstrong på Twitter etter målgang.

Også Levi Leipheimer, som måtte stå av Touren med et håndleddsbrudd, kommer med dårlig tilslørt kritikk av Contadors disposisjoner.

- Dersom Andreas ender på 4.-plass i sammendrage mindre enn to minutter bak 3.-plassen, vet vi alle hvor han tapte tid..., skriver Leipheimer på sin Twitter-profil, men er rask med å titulere seg selv som en sofaekspert.