Flere APOEL-spillere enn utenlandsproffer

Og Kypros-laget Norge må slå fredag ligger bak Ny-Caledonia på FIFA-rankingen.

HELT GRESK: Nikolaos Nioplias (t.v.) er greker, men landslagssjef for Kypros. Til høyre skimtes den franskfødte kantspilleren Vincent Laban. Foto: AP Photo/Keystone/Martial Trezzini/NTB Scanpix
HELT GRESK: Nikolaos Nioplias (t.v.) er greker, men landslagssjef for Kypros. Til høyre skimtes den franskfødte kantspilleren Vincent Laban. Foto: AP Photo/Keystone/Martial Trezzini/NTB ScanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Efstathios Aloneftis, Elias Charalambous, Constantinos Makrides og Constantinos Charalambides. Det ringer kanskje ingen bjelle når du hører disse navnene? Like fullt er disse fire de mest rutinerte spillerne i Kypros-troppen.

De har alle over 50 landskamper for nasjonen som i øyeblikket befinner seg på 123.-plass på FIFA-rankingen, bak blant andre Libanon, Ny-Caledonia (!) og Malawi.

Til sammenligning er det bare Brede Hangeland (85 kamper) i den norske troppen som har over 50 kamper på A-landslaget.

Astra Giurgiu og Pandurii Târgu Jiu Norge-sjef Egil «Drillo» Olsen har hele uka vært sikker på seier. Selv om han på torsdagens pressekonferanse på Ullevaal stadion påpekte at Kypros har blitt et bedre lag de siste årene, slo han samtidig fast følgende:

- Jeg har vanskelig for å se at vi ikke lykkes mot Kypros. Tar vi seks poeng fra disse to kampene (Kypros og Sveits), blir det minst playoff.

Av de 23 spillerne Drillo har å velge blant fredag kveld, spiller 14 klubbfotball i utlandet. Av disse er blant annet fem i Tyskland og tre i England. Kypros-sjef Nikos Nioplias, på sin side, har bare seks utenlandsproffer blant de 27 som er tatt ut til kampene mot Norge og Slovenia.

Det må også sies at Platanias (Hellas), Legia Warszawa (Polen), Astra Giurgiu (Romania), Pandurii Târgu Jiu (Romania), Sion (Sveits) og Metalurh Donetsk (Ukraina) ikke klinger like godt som eksempelvis Fulham, Blackburn og Stuttgart.

Slipper inn mye Til gjengjeld kan Nioplias stille over et halvt lag (sju stykker) med spillere fra APOEL, Kypros' mest suksessfulle klubb gjennom historien. APOEL kom seg helt til kvartfinalen i Champions League i 2012, men der ble det bråstopp for Real Madrid.

Historisk sett har Kypros vært et av de svakeste lagene i Europa. Middelhavslandet spilte sin første offisielle landskamp mot Israel i 1960 (1-1), og siden den gang har det blitt 195 tap på 305 kamper, med totalt 693 baklengsmål. Det verste tapet av dem alle kom i 1969, da Vest-Tyskland nedsablet kypriotene med 12-0.

Men som Drillo sa på pressekonferansen torsdag - de blåkledde har blitt bedre de siste årene. Blant annet slo de Andorra 5-0 i 2000, og hvem kan vel glemme den legendariske 4-4-kampen mot Portugal i 2010?

På det tjuesjuende skal det skje? Likevel er veien fram til å nå et internasjonalt mesterskap fortsatt lang for øynasjonen med en drøy million innbyggere. På 25 forsøk på å nå VM eller EM har de ennå ikke lyktes, og med det 26. forsøket såvidt over halvveis, ser det dårlig ut. Kypros ligger sist i UEFA-kvalifiseringens gruppe E, med én seier, én uavgjort og fire tap.

Trolig blir det nok et tap for Norge fredag. For som Drillo sa da Dagbladet torsdag spurte han om det var enkeltspillere han fryktet:

- Nei, de har ingen Zlatan, akkurat.

Erfaren midtbanedirigent Det har Drillo sannsynligvis rett i, men det finnes ålreite fotballspillere på det kypriotiske laget. Blant disse kan nevnes brødrene Angelis og Elias Charalambous, som har vært på utenlandsopphold i henholdsvis Motherwell og Kalsruher.

Midtbaneveteran Constaninos Charalambidis (32) er en rutinert ringrev. Han har 70 A-landskamper (11 mål) for Kypros, i tillegg til over 250 kamper for APOEL, fordelt på to perioder. Charalambidis har også vært i Hellas en tur, hvor han spilte for Panathinaikos og PAOK.

Drillo trakk torsdag fram raske kanter som et av angrepsvåpnene til Kypros. Én av dem er den franskfødte Astra Giurgiu-spilleren Vincent Laban, som er en seig mann å møte.

Disse navnene ser derimot ikke ut til å bekymre Joshua King.

- Ingen, svarte Blackburn-spissen da Dagbladet spurte ham hvor mange Kypros-spillere han kan navnet på.

UAVGJORT: Denne elleveren klarte 0-0 hjemme mot Sveits i mars. Foto: AFP PHOTO / TALAR KALAJIAN / NTB Scanpix
UAVGJORT: Denne elleveren klarte 0-0 hjemme mot Sveits i mars. Foto: AFP PHOTO / TALAR KALAJIAN / NTB Scanpix Vis mer