Flere av Sjarapovas sponsorer trekker seg

- Overrasket over nyheten.

UTSTYRSGIGANTEN TREKKER SEG: Etter at Maria Sjarapova ble tatt i doping. Her fra et Nike-event i fjor. Foto: Alliance / NTB Scanpix
UTSTYRSGIGANTEN TREKKER SEG: Etter at Maria Sjarapova ble tatt i doping. Her fra et Nike-event i fjor. Foto: Alliance / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utstyrsgiganten Nike legger samarbeidet med tennisstjernen Maria Sjarapova på is etter russerens positive dopingprøve.

- Vi er lei oss og overrasket over nyheten om Maria Sjarapova. Vi har besluttet å suspendere samarbeidet med Maria mens undersøkelsene pågår. Vi følger med på situasjonen, skriver Nike.

Sjarapova har sågar lansert sin egen kolleksjon i samarbeid med det amerikanske selskapet.

Det sveitsiske klokkemerket Tag-Heuer har også bestemt seg for at det ikke ønsker å forlenge avtalen med Sjarapova.

Den russiske tennisspilleren opplyste mandag at hun har testet positivt for stoffet meldonium på en dopingtest under Australian Open i januar. Meldonium ble forbudt ved årsskiftet, og ifølge Sjarapova har hun fått det i seg gjennom medisin. Hun hevder å ha brukt stoffet i årevis.

- Jeg tar fullt ansvar. Det er mitt ansvar hva jeg putter i kroppen min, sa Sjarapova på mandagens pressekonferanse.

Dette er Meldonium

Meldonium (mildronate) er implementert på dopinglisten for 2016 på grunn av bevis for/kunnskap om at dette stoffet er i bruk blant utøvere i den hensikt å øke prestasjonsnivået. Dette stoffet har vært på overvåkingslisten i 2015, og er nå overflyttet derfra til dopinglisten.

Meldonium er et stoff som modulerer metabolismen i hjertet, og gir økt glukoseforbruk i hjertet ved å hemme fettsyreoksidasjon. Siden omsetningen av glukose krever mindre oksygen enn fettsyreomsetningen, så er dette mer gunstig for et skadet hjerte (f. eks. ved angina pektoris og hjerteinfarkt), og gir i denne situasjonen en mer tilpasset og gunstig metabolisme.

Bruksområdet er derfor som et anti-iskemisk middel ved angina pektoris (hjertekrampe) og hjerteinfarkt, der det er redusert blodtilførsel til hjertet, og det er vist å gi økt arbeidskapasitet hos pasienter med hjertesvikt.

Det er også angitt en viss sentralstimulerende effekt av dette stoffet. Det kan således ikke utelukkes prestasjonsfremmende effekter ved bruk i dopingøyemed, og bruk av dette stoffet blir nå forbudt. Preparatet er ikke registrert i Norge, og eventuell bruk av dette på godkjente indikasjoner vil kreve fritakssøknad.

Kilde: Antidoping Norge.

Det er foreløpig ukjent hvilken straff Sjarapova kommer til å få.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer