SØLV: Emil Hegle Svendsen i mål etter jublende tyskere. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet
SØLV: Emil Hegle Svendsen i mål etter jublende tyskere. Foto:John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Flere ekstraskudd ble kostbart for stafettherrene

Sølv på VM-stafetten.

KONTIOLAHTI/OSLO (Dagbladet): Tyskland og Simon Schempp fikk et forsprang ut fra siste skyting fra tredje etappe. Det forspranget holdt tyskeren helt til siste skyting da Emil Hegle Svendsen måtte bruke ett ekstraskudd.

Med 15 sekunders forsprang hadde Hegle Svendsen nok med å tenke på sølvet, for Martin Fourcade var bare elleve sekunder bak nordmannen.

Og det ble raskt klart at Tyskland ville ta gullet, for Schempp økte ledelsen til Hegle Svendsen i sporet. Han fikk tid til å ta med seg det tyske flagget inn på oppløpet.

- Det er fantastisk. Jeg er så glad for at vi greide det igjen, det er jo elleve år siden sist. Det var en spesiell opplevelse, sier Arnd Peiffer til NRK.

Seks bom Heldigvis for Norge kom ikke Fourcade noe særlig nærmere, og de norske gutta kan glede seg over VM-sølv.

- Det var en imponerende stafett av Tyskland, uttalte Halvard Hanevold i NRK-bua.

Norge brukte totalt seks ekstraskudd, mens vinneren Tyskland brukte tre.

- Det ble noen ekstraskudd for mange. Vi vinner en sølvmedalje i dag. Løperne er skuffet når de ikke vinner, sier landslagstrener Egil Gjelland til NRK.

- Vi sa vi skulle kjempe om gull. Vi gjorde en skikkelig innsats, men Tyskland var hakket bedre, sier Gjelland.

Det var første gang siden 2008 at Norge ikke vant en VM-stafett for menn. Norge hadde fire strake stafettseire for herrer i mesterskapet.

Frankrike langt unna Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen har hatt mange dueller opp gjennom åra, og mange trodde nok at de to duellantene skulle være med og gjøre opp på seieren på VM-stafetten i dag.

FALT: Emil Hegle Svendsen falt etter liggende skyting, men det var ikke dramatisk. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FALT: Emil Hegle Svendsen falt etter liggende skyting, men det var ikke dramatisk. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Men Frankrike sleit skikkelig før siste etappe, og Martin Fourcade hadde 40 sekunder å hente inn. Det ble for mye selv for Fourcade som er i superform.

Ole Einar i form Ole Einar Bjørndalen gjorde et meget godt løp på åpningsetappen i dag. 41-åringen var sikkerheten selv på standplass med ti treff av ti mulige.

Han sendte ut Tarjei Bø først ut på andre etappe - 1,3 sekunder foran Frankrike. Tyskland vekslet like etterpå, fem sekunder bak Norge.

Tre ekstraskudd Tarjei Bø ville ikke være noe dårligere enn Bjørndalen - iallfall ikke på første skyting hvor han skjøt prikkfritt. På stående skyting gikk det ikke like bra.

Frankrike, Tyskland og Norge fulgte hverandre som skygger inn til andre skyting, hvor Tarjei Bø leverte en grov bom på de fem første skuddene. Han måtte også bruke tre ekstraskudd for å fylle.

Dermed var Norge plutselig 20 sekunder bak teten ut fra andre skyting.

Men storebror Bø hentet inn noen sekunder, og sendte lillebror Johannes Thingnes Bø ut i løypa snaut 11 sekunder bak teten.

- Jeg er litt skuffa. 10 sekunder hadde ikke noe å si, men jeg hadde spart krefter for å gi han (Johannes) ti sekunder, sier Tarjei Bø til NRK.

- Jeg skulle gjerne gitt han mer, sier Tarjei til media etter løpet.

- Strålende Johannes hentet raskt inn forspranget. Med fem treff på liggende skyting gikk han ut like bak Tyskland.

- Der satt den Johannes Thingnes Bø, og sammen med Peiffer var dette helt strålende, uttalte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Men i likhet med broren sleit Johannes på stående skyting. Han måtte bruke to ekstraskudd og tapte verdifull tid til Tyskland og Arnd Peiffer.

Fall Johannes sendte Emil Hegle Svendsen ut 15,3 sekunder bak Tyskland.

GULL TIL TYSKLAND: Simon Schempp hadde tid til å hente det tyske flagget. Foto. John Terje Pedersen / Dagbladet
GULL TIL TYSKLAND: Simon Schempp hadde tid til å hente det tyske flagget. Foto. John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Emil Hegle Svendsen skjøt fullt på liggende skyting, og hadde bare tyske Simon Schempp foran seg i sporet. 14 sekunder var avstanden opp, ingen umulig oppgave med litt flyt på standplass.

Nordmannen falt da han gikk ut fra første skyting, men tapte ikke mye på det.

- Målet var gull, men vi skal være fornøyd med sølvmedalje også. Vi visste at Tyskland og Russland kom til å bli sterke. Tyskland gjorde en god stafett. Tyskland hadde tre ekstraskudd, vi har seks. Det er sekundene som skiller, sier Per Arne Botnan til Dagbladet.