Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Champions League-endringer

Flere endringer i Champions League

En ekstra innbytter i ekstraomgangene og nye kamptidspunkt er noen av nøkkelendringene.

NYE INNFØRINGER: UEFA innfører noen nye regler fra neste sesong. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI / NTB Scanpix
NYE INNFØRINGER: UEFA innfører noen nye regler fra neste sesong. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

*Denne artikkelen er fra mars og ble oppdatert 16. september.

(FourFourTwo): Det er UEFA som tidligere i år meldte på sine hjemmesider at det blir endringer i Champions League og Europa League fra og med denne sesongen.

20.45 på utvalgte tirsdager og onsdager har blitt et tidspunkt mange forbinder med Champions League-fotball her hjemme i Norge. Nå er det historie.

For Champions League har gått gjennom flere endringer inn mot denne sesongen, og her er noen av nøkkelendringene:

Fire innbyttere

Det er mulig å benytte seg av en fjerde innbytter i eventuelle ekstraomganger i sluttspillet. Det gjelder båre i Europa League og i Champions League.

Flere spillere

I Champions League-finalen, Europa League-finalen og Supercupen vil det være mulig å ta ut 23 spillere i troppen. Det betyr at 12 spillere kan sitte på benken i stedet for de vanlige sju. Antallet for alle øvrige kamper er 18 spillere i troppen.

Nye tidspunkt

Avspark i Champions League-kampene vil skje 21.00 i stedet for 20.45 som i dag. I tillegg vil to av gruppespillkampene på tirsdager og to på onsdager spilles klokka 18.55. Alle kampene i siste runde av gruppespillet vil spilles samtidig.

Årsaken? Flere seere gir mer penger i kassa.

Nå er det slik at flere supportere får se kamper på akseptable tidspunkt verden over. Tilskuere i Australia og Asia får nå mulighet til å se de to kampene som spilles tidlig 00.55 lokal tid i stedet for 02.45 lokal tid, som var vanlig tidspunkt tidligere.

Tidlig avspark i to kamper (det skjedde også fra tid til annen med kamper hvor f.eks. russiske lag spilte tidligere) betyr at flere kamper vil bli vist på TV - noe som gir mer inntekter. Samtidig kan det bli mer problematisk for supportere i Europa, som kanskje ikke rekker å komme hjem i godstolen til avspark.

Det er likevel godt nytt for de som ikke liker at alle kampene spilles samtidig og derfor må velge. Med flere tøffe grupper på papiret, er det nå mulig å få med seg dramaet som utspiller seg i to akter.

I Europa League vil gruppespillkampene også spilles 18.55 og 21.00. Her vil også kampene i siste runde av gruppespillet spilles samtidig. Kvartfinalene, semifinalene og finalen vil spilles klokka 21.00.

Disse reglene vil gjelde fram til 2020/2021-sesongen, hvor UEFA vil se nærmere på resultatet av dem for å avgjøre om turneringen skal fortsette med de nye tidspunktene.

Klubber kan også registrere tre nye spillere uten restriksjoner etter at gruppespillet i Europa League og Champions League har startet.

Føyer seg inn i rekka

Tidligere i år meldte UEFA at de ville gjøre flere endringer før denne sesongens utgave av Champions League. Blant annet ville det bli vanskeligere for klubber som Rosenborg å komme til gruppespillet.

Kun seks lag kom til gruppespillet gjennom kvalifiseringsspill. UEFA har bestemt at tittelforsvarer, vinneren av Europa League og totalt 26 lag vil bli direktekvalifisert til gruppespillet, som omfatter 32 lag. Tidligere har kun 22 lag vært direktekvalifisert, skriver NTB.

Foruten vinneren av de to turneringene går de fire øverste lagene i de øverste rankede landene , som nå er England, Tyskland, Spania og Italia, automatisk til gruppespill.

Det samme gjør også de to beste lagene i seriene i Frankrike og Russland, samt ligavinnerne i Portugal, Ukraina, Belgia og Tyrkia.

Trangere nåløye

Nåløyet for å komme seg inn i turneringen blir trangere og trangere. Det vil nå bli utslagsrunder («champions route») for landene ranket som nummer 11 og nedover. Her skal det kjempes om fire plasser til gruppespillet.

Den norske seriemesteren Rosenborg kommer inn her, siden Norge for øyeblikket ligger som nummer 25 på UEFAs klubbranking.

Dersom vinneren av Champions League kvalifiserer seg til turneringen via seriespill, tilfaller den ekstra plassen til landet som er nummer 11 på rankingen.

Champions League starter i kveld med følgende kamper:

Barcelona - PSV 18.55 (Viasport 2)

Inter - Tottenham 18.55 (Viaplay)

Brugge - Borussia Dortmund 21.00 (Viasport +)

Schalke 04 - Porto 21.00 (Viasat Xtra)

Monaco - Atlético Madrid 21.00 (Viasat Xtra)

Liverpool - PSG 21.00 (TV 2 Sport 1)

Røde Stjerne - Napoli 21.00 (Viasport 2)

Galatasaray - Lokomotiv Moskva 21.00 (Viasat Xtra)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!