Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flere endringer i verdenscupen

Det blir stilt større krav til langrennsutøverne etter innføringen av nye regler. Therese Johaug ønsker endringene velkommen, mens Charlotte Kalla er skeptisk.

NYE TIDER: Norske smørere måtte rett ut i løypa og teste på nytt under Ski-VM i Falun. Nå blir det begrenset med tid smørere får i løypene under konkurranse.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NYE TIDER: Norske smørere måtte rett ut i løypa og teste på nytt under Ski-VM i Falun. Nå blir det begrenset med tid smørere får i løypene under konkurranse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte i oktober at det vil bli gjort noen regelendringer i verdenscupen for langrenn kommende sesong.

Dette for å prøve ut kostnadsreduserende tiltak som særlig skal hjelpe mindre nasjoner. Ifølge FIS handler det ikke om å gjøre det lettere for nasjoner med mindre ressurser å hevde seg i sporten.

Det blir blant annet bare tillatt med ett skibytte på damenes tremil og herrenes femmil som går av stabelen i Oslo i mars.

Under sprintstafetten i slovenske Planica i desember og tyske Dresden i januar, må samtlige utøvere gå med samme skipar i semifinaler og finaler.

- Det blir likt for alle. Det gjør at vi slipper å smøre så mye ski som vi vanligvis har gjort. Med de tiltakene vi har gjort på smøresia, så er det noe av det mest synlig effektive. Det blir litt mer likt for store ressurssterke nasjoner og mindre nasjoner, hvor ikke alle har hatt samme tilgang til å preppe utøvere mellom heatene. Dette er helt uproblematisk, for det er helt likt for alle, sier landslagssjef Espen Bjervig til Dagbladet.

Begrensninger

Den største endringen er restriksjoner på hvor mange smørere og servicepersoner hver enkelt nasjon kan ha inne på konkurranseområdet. Tilgangen til løypene blir også tidsbegrenset.

- I utgangspunktet har vi fire akkrediterte vester som kan teste ski i konkurranseløypa på definerte tider. Det er satt tidssluser, som vil variere litt ut fra type renn og forhold og slike ting, det er ikke spikret, sier Bjervig og fortsetter:

UPROBLEMATISK: Landslagssjef Espen Bjervig mener de nye reglene er uproblematiske.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
UPROBLEMATISK: Landslagssjef Espen Bjervig mener de nye reglene er uproblematiske. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Det er likt for alle nasjoner. Om du er en stor nasjon med masse utøvere, eller liten nasjon med få, så har du fire testere. At det vil favorisere små nasjoner, mulig, men jeg ser ikke noen utfordringer med det.

Bjervig påpeker at det blir mindre slitasje i løypene ved at færre bruker dem, ikke minst på sprintrenn. Utøvere vil også kunne teste skiene selv.

- Hver utøver har mulighet til å ha med en person til å teste sine ski. Utøveren kan ha med en dedikert person i løypa for å teste, sier Bjervig.

Overrasket

Det er delte meninger om innføringen av færre «vester». Therese Johaug (31) ble overrasket da hun fikk høre om de nye regelendringene.

- Er det bestemt? Ok, det høres ut som ganske store forandringer, sier en tilsynelatende overrasket Johaug til svenske Expressen.

Samtidig ønsker hun reglene velkommen.

- Jeg mener FIS tenker riktig her. For mye må ikke bli avgjort som følge av hvilken serviceorganisasjon man har. Da ødelegger vi vår egen sport, sier hun videre ifølge avisa.

Ingvild Flugstad Østberg er å sin side mer skeptisk. Espen Bjervig mener at de fleste norske utøverne stiller seg positivt til en slik endring.

- Det er ganske gjengs blant de norske utøverne at de er positive til å se på ting som gjør sporten bærekraftig, at det ikke brukes mer ressurser enn det som er nødvendig. Jeg tror ikke dette blir noen utfordring for de norske utøverne, sier Bjervig.

Svenske Charlotte Kalla (32) er på sin side kritisk.

- Jeg liker ikke at det skal begrenses for mye på det viset. Det innebærer at det er mindre tid til å fokusere på egne forberedelser og det er en trygghet i å ha rutiner som har fungert over lang tid, sier Kalla til Aftonbladet og fortsetter:

- Jeg håper at FIS tenker seg om og at det ikke bare blir fire vester som gjelder. Alle kommer til å måtte forholde seg til dette her, men jeg syns ikke det er rett vei å gå.

UENIGE: Therese Johaug (t.h.) og Charlotte Kalla. Foto: Lise Åserud / Scanpix
UENIGE: Therese Johaug (t.h.) og Charlotte Kalla. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Samarbeid

Samtidig er det mulig for nasjoner å samarbeide med andre nasjoner, noe Sverige og Norge vil utnytte. Irland har bare med én utøver i verdenscupen og Sverige stiller med fire servicepersoner i samarbeid med nasjonen.

Norge samarbeider på sin side nok en gang med Storbritannia, slik nasjonene har gjort tidligere. Da den norske smøresjefen Knut Nystad hadde på seg en vest fra Storbritannia i 2015, raste svenske eksperter, som mente Norge fikk en fordel. Denne sesongen blir ikke det noe tema.

- Det er offisielle samarbeid. Vi har søkt til FIS og det har blitt registrert av FIS. Vi får flere ute, men det hjelper også Storbritannia. Det hjelper også med at de små nasjonene kan få bistand fra de større nasjonene. Vi skal jo vinne fordi vi går fortest på ski, ikke fordi en nasjon ikke smører bra nok ski, sier Bjervig.

Han mener det blir stilt større krav til utøverne med en slik endring.

- Helt klart. Utøverne må ta større ansvar for valg av ski. I og med at det er begrenset hvor stor mulighet det er for å teste ski i løypa, må nå utøverne teste sine ski. Vi må tenke litt annerledes enn før, men det er en trygghet for utøverne at de har testet skiene selv, sier Bjervig.

Brukte mye penger

Pierre Mignerey, renndirektør i FIS, sier til Dagbladet at diskusjonen om mulige regelendringer startet for et snaut år siden. Da forsøkte FIS å forstå hvordan nasjonene brukte pengene sine.

Nasjoner som Frankrike og Tyskland, samt mindre nasjoner, svarte på en undersøkelse i regi FIS. Det viste seg, som ventet, at mye penger gikk til skismøring, testing, lønn og reiseutgifter for ansatte i forbindelse med verdenscupen.

- Vi avdekket at det dreide seg om mye penger. Mange nasjoner sliter med å stille opp i verdenscupen på grunn av pengemangel, sier Mignerey til Dagbladet.

FIS var i dialog med flere lagledere og kom til slutt med noen forslag. Det ene forslaget var å redusere antall helger, slik at alle nasjoner kunne delta. Det andre var å redusere antall folk i arbeid. Med et tak på fire servicearbeidere, får nasjoner mulighet til å redusere utgiftene.

- Vi får se om det har effekten vi håper på, sier Mignerey.

Han forteller at reglene om å ha ett skibytte på tremila og femmila var et forslag fra Østerrike. På lagsprinten var det naturlig med en endring.

- Det var naturlig på sprintstafetten. På individuell sprint går du to runder på rad, mens i lagsprinten går du én. Det er ingen tid innimellom til å smøre skiene. Det er en test for å se hvordan det fungerer, sier Mignerey.

Rennlederen er klar på at innføringen av disse reglene ikke handler om å minke avstanden mellom de beste og nest beste i langrennssirkuset.

- Nei, det var ikke målet, sier Mignerey, som påpeker at nasjoner kan samarbeide for at flere servicepersoner får tilgang til testing i løypene.

Nå håper Mignerey at penger spart på utgifter i forbindelse med verdenscupen, i stedet kan gå til utvikling av langrenn i land med mindre penger å rutte med.

Verdenscupen i langrenn starter 29. november i finske Ruka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media