NYE TIDER: Det ser grått ut med tanke på norsk EM, men landslagssjef Egil Drillo Olsen ser at avstanden mellom midtsjiktet og toppsjiktet i Fotball-Europa minker. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
NYE TIDER: Det ser grått ut med tanke på norsk EM, men landslagssjef Egil Drillo Olsen ser at avstanden mellom midtsjiktet og toppsjiktet i Fotball-Europa minker. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Flere fotballdverger er på vei til EM

Slutt på tida der små nasjoner får juling, mener Drillo.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det gikk ikke for Norge denne gangen, men kanskje er det en liten trøst i å se andre små fotballnasjoner komme seg til europamesterskapet vi ikke får være med på.

Land som Armenia, Montenegro og Estland ligger alle godt an til å kapre playoff-plass i sine grupper - et bevis for at europeisk kvalikball er jevnere enn noensinne, mener landslagssjef Egil Drillo Olsen.

- Det er riktig. For det første er det ingen tydelige «prygelknaber» lengre, kanskje med unntak av San Marino. Ellers er midtsjiktet veldig stort og jevnt. Og avstanden fra midtsjiktet opp til toppsjiktet er heller ikke stor. Det er ikke mange kamper som er avgjort på forhånd i en kvalik i Europa lenger, sier han til Dagbladet.

Dermed kan små ting avgjøre.

- Det har litt med sammensetninga av gruppene å gjøre. Mange av gruppene er såpass jevne, og i en så liten konkurranse, med fem eller seks lag, vil tilfeldigheter gjøre utslag, sier Drillo.

Skuffet over Island og Kypros
Landslagssjefen ser et par sånne tilfeldigheter i Norges gruppe også.

Drillo trekker fram Danmarks overtidsmål mot Island som ett avgjørende eksempel, men fastslår samtidig at gruppe H skiller seg ut på ett punkt: De små har ikke klart å ødelegge noe særlig for de store.

- Island og Kypros klarte ikke å vinne hjemmekamper bortsett fra mot hverandre. Det hadde jeg regnet med. Spesielt Island så jeg som et lag med potensial til å vinne både mot Danmark og Portugal hjemme. Men det gjorde de altså ikke, sier han.

- La oss si at vi får 16 poeng, da tror jeg vi hadde vært nummer to i hvilken som helst gruppe. Jeg vil tro vi hadde gått videre med 16 poeng i alle andre grupper enn den vi er i. Hadde jeg fått spørsmål før kvaliken om jeg ville vært fornøyd med 16 poeng, hadde jeg svart ja, sier Drillo.

Jevnere før VM
I konkurransen om å komme seg til VM i Brasil, skal Norge møte Island og Kypros igjen - i tillegg til Slovenia, Sveits og Albania.

- Hvis vi ikke kommer til VM nå, så har vi ikke noe der å gjøre heller, ble det sagt om den trekningen, og fotballpresident Yngve Hallén brukte ordet «optimal».

Med utviklinga i denne EM-kvaliken friskt i minnet, er det kanskje greit å rope et lite varsko?

- Jo, men den gruppa tror jeg kommer til å bli helt annerledes, sier Egil Olsen til Dagbladet.

- For det første tror jeg hverken Kypros eller Island, som var seedet på de to nederste nivåene, kommer til å gå gjennom gruppa uten å ta en god del poeng fra andre lag, særlig på hjemmebane. Det blir nok en mye jevnere gruppe, sier landslagssjefen.

Forhåpentligvis står det mer på spill neste gang vi møter Kypros, enn det gjør om to dager.

- Hva er det viktigste du sier til spillerne for å motivere dem nå?

- For det første at denne kampen er viktig for norsk fotballs framtid på kort sikt, fram mot VM-kvaliken. Det betyr alltid litt for rankingen også, for kvalikkamper er ratet høyt, sier Drillo.

- Vi ser det som veldig viktig å vinne, har forberedt oss på samme måte som alltid, og har studert Kypros grundig. De svinger veldig i prestasjonene, og det blir viktig for oss å være på hugget når de er gode, og ta dem når de er svake. Og de har klare svakheter, sier han.

NÆRMERE DRØMMEN: Estland kan klare playoffplassen i gruppe H etter seieren over Nord-Irland fredag kveld.Foto: SCANPIX/AFP/PETER MUHLY
NÆRMERE DRØMMEN: Estland kan klare playoffplassen i gruppe H etter seieren over Nord-Irland fredag kveld.Foto: SCANPIX/AFP/PETER MUHLY Vis mer