Flere jenter ser fotball

Stadig flere jenter går på fotballkamper, både i England og Norge. I Premier League er 14 av 100 tilskuere jenter, ifølge fotball- og spilleavisa Tips.

- I Tippeligaen og 1. divisjon tror jeg bestemt at jenteprosenten på tribunene er enda høyere enn i Premier League, sier Dag Vestlund, arrangementssjef i Norges Fotballforbund, til Dagbladet.

Undersøkelsen Tips viser til, ble foretatt blant supporterne i de 20 Premier League-klubbene forrige sesong. I alt kom det inn over 22000 svar.

Mens snittet for hele Premier League var 14 prosent kvinnelige tilskuere, hadde Leicester 26 prosent jenter hjemme på Filbert Street. Undersøkelsen viste også at fire av ti nye engelske fotballsupportere er kvinner.

- Økt komfort

- Vi har ingen tilsvarende undersøkelse i Norge, men bør kanskje få det. Mitt inntrykk er at norsk toppfotball ligger et hakk foran Premier League når det gjelder antallet kvinnelige tilskuere. Mye på grunn av økt komfort på banene, men også fordi jentene ble en del av fotballfamilien langt tidligere i norsk enn engelsk fotball, sier Vestlund.

I Premier League-undersøkelsen forklares den økte jenteinteressen først og fremst med økt sikkerhet og mindre bråk på arenaene.

- Dagens fotballverden er ny for alle som er involvert i Premier League. Hooligans og bråk finns nesten ikke. For noen år siden var fotballbråk dagligdags. I tillegg er arenaene modernisert og komforten og tilbudene blitt langt bedre, sier Vestlund.

- Viktigst i livet

20 prosent av de spurte i undersøkelsen svarte at fotball er det viktigste i livet deres. 64 prosent følte at de får utløp for aggresjon og følelser under kampene. Bare henholdsvis fire og sju prosent mente at rasisme og tribunebråk er et økende problem i Premier League.